bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 20, 2009, 16:56:36 » |
|
Coś w tym jest to co pisze Damianos115 bo jak wyłączałem filter na noc to piana sie nie robiła ale po kilku godzinach znowu była :/:/
Woda Kalana to znaczy że woda nie jest taka czysta (krystaliczna) a filter wypłukuje w wrzącej wodzie
Filtra się NIE płucze we wrzącej wodzie tylko lekko w wodzie z akwarium. Zabiłeś sobie bakterie nitryfikacyjne, masz dużo ryb, poziom związków azotu wzrósł i ryby zaczęły padać. Taka jest moja teoria.
|
|
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 20, 2009, 20:14:12 » |
|
a potwierdzeniem tego że ryby zameczyłeś przez zatrucie jest własnie piana która powstaje przez obecność w wodzie związków organicznych. Poczytaj o procesach nitryfikacyjnych zachodzących w akwarium, a zanim zabierzesz się za trzymanie kolejnych zywych zwierząt zdobądz jakąś elementarną wiedzę o warunkach w jakich żyją. Unikniesz zamęczenia kolejnych zwierząt.. ;\
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Esmi
Bywalec

Cave hominem
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 20, 2009, 21:27:36 » |
|
Woda Kalana to znaczy że woda nie jest taka czysta (krystaliczna) a filter wypłukuje w wrzącej wodzie O Boże!  Proponuję żebyś te biedne stworzenia, które jeszcze być może pozostały przy życiu w twoim akwa oddał komuś, albo do sklepu i zainwestował w wiedzę o akwarystyce. Dopiero kiedy pojmiesz na czym to polega możesz zakładać zbiornik od nowa.
|
|
|
|
|
|
Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 20, 2009, 21:39:23 » |
|
] a jak masz gurami to mozliwe ze jest kotna
Toś napisał  Po 2. Gurami może robić pieniste gniazdo, ale nie wiemy czy gość ma gurami, poza tym gniazdo gurami nie wylatuje z filtra (a piana wydobywa się ponoć z filtra), gurami nie jest kotna, bo nie jest żyworódką, a więc nie rodzi, tylko składa ikrę. no moze nie trafilem bo same zyworodki mam ;p a co do tej piany chodzi mu moze o babelki powietrza ktore wylatuja z filtra? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 20, 2009, 21:45:17 » |
|
Damianos115 już ***** napisałem że ta piana powstaje przez obecność związków organicznych w wodzie Seboos: Powstrzymaj się od epitetów. Następnym razem - warn
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2009, 22:36:28 wysłane przez Seboos »
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 21, 2009, 02:51:20 » |
|
Zastanawiam się czy temat jeszcze da się odratować, tzn. podmienić 50% wody, pakować biostarter w dawkowaniu jak przy zakładaniu akwarium (nitrivec naprawdę jest doby  ), plus do tego...hmm no właśnie...najlepiej by było "pobrudzić" filtr w podmienianej wodzie kogoś kto ma równowage biol. w akwa? I oczywiście filtr musi trzaskać na maksa od tej pory 24/7! Sam nie wiem...Ta piana to już ciężki temat jest... A co się teraz dzieje? Zdechło więcej coś?
|
|
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 21, 2009, 10:21:33 » |
|
Podepnę przy okazji trochę na temat. Zauważyłem, że przy dużej ilości amoniaku i związków organicznych po dobrym napowietrzaniu wystepuje zauważalna poprawa, choćby samego zapachu wody. Nie jest reakcja bakterii, bo zauważa się to za szybko. Czy to jest tylko przewietrzanie amoniaku z wody i znad powierzchni wody, czy również jakaś inna reakcja? Jaka jest skuteczność takiego przewietrzania? Czy ktoś robił testy? Musi być to skuteczne, bo widać, gdy ktoś ma wysoki amoniak i przewietrzy, to ryby już nie siedzą przy powierzchni wody.
Ta pianka, to, według mnie, wynik opisywanej sytuacji. Białka + amoniak + coś jeszcze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 21, 2009, 10:46:43 » |
|
przy intensywnym przewietrzaniu to sie dzieje w akwarium przy udziale bakterii nitryfikacyjnych => Nitrosomonas + NH3 + O2 → NO2- + 3H+ + 2e później => Nitrobacter + NO2- + H2O → NO3- + 2H+ + 2e
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 21, 2009, 11:09:43 » |
|
przy intensywnym przewietrzaniu...
Tak, ale musi to trochę trwać. Jak długo, dobę czy mniej? A po napowietrzaniu od razu poprawiają się parametry.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adiii16
Zainteresowany

:):):)