Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Co może dolegać rybkom ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co może dolegać rybkom ?  (Przeczytany 4823 razy)
Czara
Nowy
*

« : Maj 16, 2009, 11:50:52 »

Parę dni temu samica agassiza przybrała ciemny odcień łusek, zrobiła się apatyczna i zaczęła się pokładać na dnie. Co pewien czas miotała się bezwładnie po całym akwarium wyglądając jakby się dusiła. Pojawiły się także śluzowate odchody. Po jednym dniu została potraktowana bactopurem direct, ale niestety nie poskutkował i ryba zdechła. Dzisiaj podobne objawy pojawiły się i drugiej samicy aggasizi, ponadto znaleźliśmy zdechłego dania pręgowanego (wczoraj żył, ale zrobił się apatyczny). Co to może być za choroba i jak to leczyć?
Zbiornik 200l
Obsada: 8x danio pręgowane, 2 skalary, para prętnika karłowatego, 5x kirys panda, para agassiza, 1x zbrojnik niebieski, 4x kosiarka, 5 krewetek amano.
Parametry wody: PH 7, KH 8d, GH 7d,, NO2 0, NO3 25.

Akwarium 200l
Filtr tetra ex700
Grzałka Aqua szut 200W
slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 16, 2009, 14:21:13 »

http://www.pmp.p-net.pl/biologia/wiciowce_jelitowe.htm  chorób z tymi objawami może być parę, ale to chyba to.

http://www.sera.de/index.php?id=701&L=12   ściągnij plik "Zdrowe ryby", tam powinno być więcej.
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #2 : Maj 16, 2009, 17:26:07 »

Śluzowate odchody mogą być przyczyną zainfekowania przez wiciowce lub nicienie a nawet tasiemczyce, na to najlepszy jest metronidazol na receptę najlepiej iść do weterynarza żeby wypisał.
http://www.akwarium.net.pl/adv/wiciowce.htm
Albo zapalenie układu pokarmowego spowodowane zbyt jednostajnym żywieniem.
http://www.pmp.p-net.pl/biologia/zapalenie_przewodu_pokarmowego.htm
Ale to przybieranie ciemnego ubarwienia i pokładanie się na dnie połączone z apatią jest niepokojące, nie wiem czym może być spowodowane,musieliście kupić chore ryby.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Czara
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 16, 2009, 18:22:09 »

Rybki mają już ponad dwa miesiące, więc raczej nie mogły być zainfekowane przy kupnie.

Akwarium 200l
Filtr tetra ex700
Grzałka Aqua szut 200W
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #4 : Maj 16, 2009, 18:45:59 »

Nie koniecznie zainfekowane mogły być a teraz przez jakieś czynniki bliżej mi nie znane mogło dojść do osłabienia i wyszło szydło z worka.Jakie to ryby? Bo jak z odłowu to przewidywana kwarantanna takich ryb powinna wynosić 3 miesiące.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 16, 2009, 19:01:17 »

filtr do wiadra, silne napowietrzanie i baktopur direct wg przepisu na ulotce, nie masz za wiele czasu.potem duża podmiana i węgiel do filtra, lub z filtrem w akwarium, a po kuracji włóż do filtra np. bactozym, tylko o kapsułkę więcej. Jak długo chorują to metronidazol może nie dać rady. A ryby to w większości przypadków kupuje się zarobaczone, zwłaszcza te z ferm i odłowów, typu kosiarki, otosy. Dlatego jest coś takiego jak kwarantanna. Ja już mam nauczkę, jak nowa kosiarka wytłukła mi połowe brzan.
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2009, 19:17:00 wysłane przez slavoy.tbg » Zapisane
Czara
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 17, 2009, 20:23:03 »

Niestety agasisza zdechła chwilę temu, jak i jeden skalar. Skalar wytrzymał tylko 12 godzin od objawów. Jak widać bactopur direkt kompletnie nie zadziałał. Obje rybki w fazie końcowej robiły "ewolucje akrobatyczne" salta, fikołki. Widać było jak się dusiły. Umierały z szeroko otwartym otworem gębowym i rozszerzonymi skrzelami. Tu sa zdjęcia agassizi post mortem http://czara.klub.chip.pl/. Puki co w akwa ogólnym inne ryby nie mają żadnych objawów. Jakieś pomysły??

Akwarium 200l
Filtr tetra ex700
Grzałka Aqua szut 200W
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #7 : Maj 17, 2009, 20:35:50 »

A kiedy były badane parametry? Może związku azotu odegrały tu kluczową rolę?

I consider myself as a one fish wolf pack
Czara
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Maj 17, 2009, 20:41:38 »

Normalnie raz w tygodniu sprawdzam, a teraz to co 3 dni. Wszystko w normie.

Akwarium 200l
Filtr tetra ex700
Grzałka Aqua szut 200W
slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Maj 17, 2009, 20:56:39 »

Nie każdą rybę Baktopur uratuje, zależy od stadium, w bardzo zaawansowanych stadiach wręcz dobije. Leczyłeś w akwarium czy w wiaderku.? Z tego co piszesz to mi wygląda na wiadro, przez pół godziny ryby nie wyjeczysz.Musisz leczyć wszystkie ryby, nie pojedynczo, bo ci cała obsada padnie.

Informacja z oryginalnej ulotki
############################################
Zastosowanie
Wewnętrzne choroby pochodzenia bakteryjnego u ryb ozdobnych można rozpoznać przez wzdęty brzuch, odstawanie łusek i zmętnienie oczu.
Innymi objawami są: kiwające ruchy, ciemne zabarwienie, utrata apetytu, a w końcu całkowita apatia.

Instrukcja stosowania
1 tabletka na 50 litrów wody w akwarium.
Upewnij się, że akwarium jest dobrze napowietrzane podczas kuracji.
Odłącz system CO2 i wyjmij węgiel z filtra.
Po trzech dniach leczenia, należy zmienić częściowo wodę (ok 50%).
Jeżeli u ryb nadal są widoczne objawy choroby, kurację należy powtórzyć.

Jeżeli ryby są zdrowe po zmianie wody, musi być dodany SERA Aqutan i SERA Nitrivec.
To jest bardzo ważne, gdyż SERA baktopur direct niszczy także pożyteczne bakterie w filtrach oraz akwarium.
Dodatkowo zalecamy filtrację z SERA węglem super aktywnym

W przypadku gdy choroba jest w stadium zaawansowanym, zalecamy użyć SERA baktopur direct na krótki, ale intensywny okres czasu.
W małym plastikowym pojemniku wyepłnionym 2 litrami wody akwariowej rozpuścić 1 tabletkę SERA baktopur direct.
Wpuścić chore ryby do tego pojemnika na 30 min, a następnie z powrotem umieścić je w akwarium.
Roztwór wylać i kontynuować kurację w akwarium w normalnych dawkach
Po kuracji można ryby wzmocnić stosując preparat witaminowy SERA fishtamin

SERA baktopur direct nie jest tolerowany przez bezkręgowce w akwariach morskich.
Zatem kuracja chorych ryb musi odbywać się w oddzielnym pojemniku.

Skład
Nifurpirinol 27.6 mg, obojętny odczynnik wiążący do 1.0 g

Nie może być stosowany dla zwierząt przeznaczonych do konsumpcji dla ludzi!
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci i zwierząt.
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Sera Baktopur Direct

Leczy nawet puchlinę.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2009, 20:59:59 wysłane przez slavoy.tbg » Zapisane
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #10 : Maj 17, 2009, 21:10:25 »

A jakie masz testy? Czy twoje akwa wygląda tak ja na awatarze?

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Czara
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Maj 17, 2009, 21:17:55 »

1. Tak, we "wiadrze" (akwarium 35 litrów) leczę. Najpierw kąpiel we dwóch litrach potem normalnie (nie musisz cytować ulotki, mam ją).  Do ogólnego Baktopur wrzucę jeśli mi kolejna rybka wykaże symptomy (nie chce syfić akwarium jeśli nie muszę). A jeśli to nie jest nic bakteryjnego tylko jakieś pasożyty? może inny lek??

2. Zdjęcie z awatara ma 8 miesięcy. testy mam JBL 5 in 1.

Akwarium 200l
Filtr tetra ex700
Grzałka Aqua szut 200W
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #12 : Maj 17, 2009, 21:24:00 »

testy mam JBL 5 in 1.
No, tak myślałam. Testy paskowe są niedokładne i być może przyczyną choroby twoich rybek są nieodpowiednie parametry.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Czara
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Maj 18, 2009, 17:56:15 »

Kupiłem dzisiaj kropelkowe Tetry no3 i ph. Według nich PH: 7,4; NO3: 10. Porównałem z paskowymi i pokazują to samo.

Akwarium 200l
Filtr tetra ex700
Grzałka Aqua szut 200W
Czara
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Maj 22, 2009, 20:40:02 »

Pogrom chyba dobiegł końca, nie było kolejnego przypadku zachorowania. Obyło się z lekami w ogólnym akwa.

Akwarium 200l
Filtr tetra ex700
Grzałka Aqua szut 200W
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: