Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: proszę o pomoc w doborze światła  (Przeczytany 4609 razy)
ns193
Nowy
*

« : Grudzień 12, 2003, 22:07:14 »

witam wszystkich na początku krótko opisze mój zbiornik 120x40x50 (240litrów) a w nim 15 szt bleck mboco (czarne z pomarańczowym paskiem) białe jak śnieg kamienie, żadnej rośliny.Problem mam z oświetleniem posiadam oprawe na 2 świetlówki o dł 120cm zamierzam kupić swietlówki w składzie sylvania day lightstar 36W (podobno ma filtr uv) oraz narva oceanic nature 36W.Nie jestem pewien czy to oby najlepsze dobranie świetlówek zależy mi na wybarwieniu ryb,efekcie niebieskiej wody (taka moja zachcianka choć nie jestem pewny czy oby wskazana) ,zahamowanie rozrostowi glonów. Wiem o filtrach uv ale ten asortyment zostawie na później. dziękuje wszystkim którzy podzielą się swoimi uwagami pozdrawiam.
gregorm7
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Grudzień 14, 2003, 01:24:33 »

Witaj!!!

Widzę, że masz większe pojęcie na temat światła niż ja!!!
Dlatego mam pytanie?
Czy nie można stosować zwykłych żarówek? lub też energooszczędnych - oczywiście w specjalnych obudowach lub gotowych oprawach? Ja przynajmniej stosuję takie oświetlenie i jestem zadowolony.

Pytam dlatego, że pamiętam czasy, kiedy oświetlenie stanowiła lampka przenośna z regulacją wysokości i ona stała obok akwarium i świeciła z góry.

Z góry dzięki za informacje.

Pozdrawiam gregorm7
ns193
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 14, 2003, 15:24:13 »

zwykłych się nie używa bo one oddaja dużą ilosć ciepła w stosunku do pobieranej mocy a co za tym idzie są mało wydajne (bankructwo na rachunkach za prąd)  zbyt wiele na temat akwarium to ci nie powiem bo ja mam dopiero akwarium 3miesiące widziałem oświetlenie za 5 tyś zł wykonane ze specjalnych zarówek żarnikowych wspomagają one miedzy innymi rozwój korali. zwykłych żarówek i świetlówek nie stosuj nie wybarwiają ryb a glony rosną przy nich świetnie.Na oświetleniu nie oszczędzaj do 100 zł kupisz dobre oświetlenie przeznaczone do zbiornków wodnych o pojemnosci 240l
gregorm7
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 14, 2003, 16:43:05 »

Wiesz ja używam energooszczędnych żarówek i jestem zadodowolony a ryby wyglądają naprawdę ładnie, a poza tym moc jaką pobierają jest znikoma w granicach 10 - 15Watt - czyli odpowiednik zwykłych 50-75 W.
Faktycznie glony trochę rosną , ale radzę sobie.

Pozdrawiam gregorm7
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 14, 2003, 18:47:18 »

Przy kupnie świetlówek dobrze zwrócić uwagę jaką mają temp. barwową, żarówka zwykła ma 2700K, a hologen i energooszczędna 3000K to raczej za mało do całodziennego oświetlenia akwarium, tym bardziej że inne są własności światła rano a inne po południu.

385 l - dyskowce
gregorm7
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 14, 2003, 21:12:03 »

Tak, masz rację sprawdziłem!!!
Niektóre żarówki energooszczędne mają nawet 2700 K - więc poza energooszczędnością nie różnią się od zwykłych... mam opakowanie jednej takiej żarówki (akurat stosuję ją do oświetlenia pokoju, ale nieważne).

Pozdrawiam gregorm7
Leny
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 03, 2004, 19:27:55 »

Powiedz mi ktoś, ile wat na litr przypada (powinno przypadać) przy zastosowaniu żarówek energooszczędnych Huh
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 03, 2004, 20:03:46 »

Moc światła ze zwykłych świetlówek powinna być 0,7-0,8W na litr, ale z tym przelicznikiem jeśli chodzi o energooszczędne to słyszałem że sprawa wcale nie jest prosta i nikt naprawde nie wie jak to jest Sad.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Pencala
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2004, 22:23:52 »

ja mam energooszczędną i dobrze świeci ale z czasem zmienie chyba na świetlówkę

Lubię kiryski Cheesy
Pozdrawiam.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: