Tomasz Zajac
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #60 : Maj 19, 2009, 12:55:05 » |
|
zwiekszylem dozowanie CO2 na okolo 3 babelki. Ryby jeszcze zyja wiec chyba ok  NO3 wyszlo 10 ppm - dolalem 5 mm KNO3 - tak to ma byc?? kurcze nie mam czasu za wiele zeby siasc i lepiej poczytac, ale mozen dzis wieczprem sie uda. Testy na pH kupie kropelkowe. Co sadzicie o wodzie??? PO4 wyszlo zero wiec podac z 0,3 ml KH2PO4? czy sa jakies okreslone normy ze co dziennie czy co tydzien podaje sie jakas okreslona ilosc, czy trzeba codziennie robic testy i dopasowywac???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paweln
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #61 : Maj 19, 2009, 13:32:40 » |
|
Zależy jaką wielkość chcesz trzymać. Generalnie jest polecany stosunek NO3:PO4 lub N:P tzw. Redfielda (tylko że on swoje badania robił na wodzie morskiej), tylko uważaj jak będziesz czytał czy podają N:P czy NO3:PO4 (są różne masy molowe, chemikiem nie jestem i się nie znam). Jak ten stosunek jest zachwiany to masz zielenice (dużo N) lub sinice (dużo P). A np. T.Barr to chyba poleca 10:1 NO3:PO4 a niektórzy trzymają i 6:1 przy wysokim CO2 i nic się nie dzieje. Jak się boisz wysokiego PO4 to chociaż 15:1 trzymaj, wszystko też zależy od szybkości pobierania i od wielkości podmiany i ile masz PO4 w kranie.
Jak wiesz ile lejesz PO4 a wiesz bo masz sól to wyliczysz sobie stężenie i możesz dodatkowo potwierdzić testami - jak tak zrobiłem. Generalnie trzymanie na poziomie 0 jest nierozsądne bo jest to makro potrzebne roślinom którym możesz je skutecznie przylimitować a glony tylko na to czekają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
slavoy.tbg
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #62 : Maj 19, 2009, 13:53:22 » |
|
Dobrałem się dzisiaj do obrazków wody, wczoraj nie dało rady, trochę to stare,ale ph niskie 6.3, myślałem że to byk z testu, jak szedł byś do spożywczaka to kup przy okazji sodę oczyszczoną, trzeba podnieść TWW. Z pół łyżeczki rozpuść w 1 l zimnej wody i dolej tak na 3 razy
Tak podaj PO4 0,3 ml.
Mierzenia jeszcze ze dwa dni, aż rośliny wyrównają pobieranie nawozów, póżniej trzeba wyłapać ile zjadają na tydzień, a jak się wszystko wyrówna, to możesz sprawdzać raz na miesiąc, albo wcale.
paweln proszę przeczytaj ten wątek od początku, póżniej pisz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomasz Zajac
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #63 : Maj 19, 2009, 17:32:56 » |
|
jak szedł byś do spożywczaka to kup przy okazji sodę oczyszczoną, trzeba podnieść TWW. Z pół łyżeczki rozpuść w 1 l zimnej wody i dolej tak na 3 razy juz dolewam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paweln
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #64 : Maj 19, 2009, 21:32:51 » |
|
paweln proszę przeczytaj ten wątek od początku, póżniej pisz
Przeczytałem jeszcze raz cały wątek i co? Może mnie oświecisz o co Ci chodzi? Jeśli coś źle napisałem to proszę mnie poprawić. Plan jest taki: wyciągnąć fosfor i mikro do zera wyższym azotem
Dlaczego chcesz zbić fosfor do 0?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
slavoy.tbg
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #65 : Maj 19, 2009, 21:55:55 » |
|
Bo to jest świeży baniak i żeby było wiadomo że wleje 1 ppm P to jest 1 ppm P
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2009, 21:57:59 wysłane przez slavoy.tbg »
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #66 : Maj 20, 2009, 16:40:39 » |
|
A może do resetowania wykorzystać koci żwirek? Przepuścić przez wiadro z kocim, a potem zlać wodę z powrotem i już dać nawozy jak należy? Nie mówię o tym przypadku, bo już jest zaawansowany, ale o nowym. Czy warto?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomasz Zajac
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #67 : Maj 21, 2009, 16:18:08 » |
|
zrobilem dzisiaj pomiary wody: NO3 - ok. 8 ppm PO4 - ok. 0,02 ppm pH (odczytane z testu JBL http://www.allegro.pl/item612964245_jbl_test_co2_ph_permanent_test_staly_co2_oraz_ph.html ) \ woda jest zolta wiec pH - 6,4, natomiast CO2 jesli sie nie myle to na podstawie tego samego testu wynosi KH<4 (+! - tak jest oznaczone na skali wiec trzeba podniesc CO2??) Test KH kupie jutro.. Co teraz podmienic wode?  ? pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
slavoy.tbg
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #68 : Maj 21, 2009, 17:25:01 » |
|
CO nie ruszaj, powinno być OK, wrzuć pasek i podaj KH, ta łyżeczka sody podniosła TWW o ok 1, powinieneś mieć teraz 4, ciekawe czy pasek wyłapie? potem podmień wodę i KNO3 do 10 ppm, a PO4 do 0,5 ppm (tylko ppm tj. 1 ml KNO3=1ppm, a 1ml KH2PO4=0,5 ppm) musimy ujednolicić jednostki, bo nam cuda wyjdą.
Zrób taki sam roztwór sody jak poprzednio i po podmianie wlej proporcjonalnie do podmienionej wody, jak wymienisz połowę to połowę sody, I znowu za jakieś 2 h wrzuć pasek, powinien pokazać to co przed podmianą (KH)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2009, 17:43:41 wysłane przez slavoy.tbg »
|
|
|
|
|
Tomasz Zajac
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #69 : Maj 21, 2009, 18:06:01 » |
|
ciezko wyczuc KH na pasku. Jutro jade do Kakadu to zakupie jakis kropelkowy test. wydaje sie na pasku jak by dalej bylo 3. czyli teraz podmieniec wode ponad pol baniaka. zbadac NO3 i zbic je do 10 ppm za pomoca K2SO4, a jak za malo to podwyzszam KNO3???. Odnosnie NO3 jesli w wodzie z kranu zawartosc wynosi 28 mg/dm3 to za kazda podmiana mam je zbijac czy unormuje sie samo??? nastepnie badam PO4 i podnosze do 0,5 (czyli jak mam zawartosc 0 to wlewam 1 ml=0,5 ppm) PO4 do 0,5 ppm (tylko ppm tj. 1 ml KNO3=1ppm, a 1ml KH2PO4=0,5 ppm ma byc 0,5 czy 0,05 ppm??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
slavoy.tbg
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #70 : Maj 21, 2009, 18:27:35 » |
|
Tak podmienić.
Jak wyjdzie 12 to zostaw. K2SO4 nic nie zbija, to potas (dodaj tak z 10 ppm, czyli 20 ml), azot zbija się podmianami(ale nie u ciebie), do azotu wygodniej dopasować dawki fosforu.Fosfor najbezbieczniej trzyma się z azotem 1:10 czyli 1 mg/l PO4 do 10 mg/l NO3, i tak dojedziemy, tylko nie od razu, teraz staraj się trzymać 0,5 do 10, dlatego że na początku można się dorobić pięknego turkusowego dywanika(mojej Pani swojego czasu bardzo się podobał),sinic. Ciebie prawdopodobnie uratował wysoki azot w kranie.
Tak, 0,5 ppm.
AAA!!! Muchomorek po co, przy aktywnych podłożach na starcie robi się czeste podmiany, to jest reset, tak jest bezpieczniej, choć ile człowieka, tyle opinii, to jest tylko moje zdanie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2009, 18:33:14 wysłane przez slavoy.tbg »
|
|
|
|
|
Tomasz Zajac
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #71 : Maj 21, 2009, 19:19:44 » |
|
Zrób taki sam roztwór sody jak poprzednio i po podmianie wlej proporcjonalnie do podmienionej wody, jak wymienisz połowę to połowę sody polowa sody dodana dodaj tak z 10 ppm, czyli 20 ml dodane NO3 - ok. 8 ppm po podmianie wody, wiec mam dodac 2 ml KNO3 PO4 - 0 po podmianie, wiec mam dodac 1 ml KH2PO4 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomasz Zajac
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #72 : Maj 21, 2009, 19:23:41 » |
|
Zrób taki sam roztwór sody jak poprzednio i po podmianie wlej proporcjonalnie do podmienionej wody, jak wymienisz połowę to połowę sody polowa sody dodana dodaj tak z 10 ppm, czyli 20 ml dodane NO3 - ok. 8 ppm po podmianie wody, wiec mam dodac 2 ml KNO3 PO4 - 0 po podmianie, wiec mam dodac 1 ml KH2PO4  jeszcze jedno do wody z kranu dodaje AquaSafe firmy TETRA- uzdatniacz wody wodociagowej, dalej to stosowac czy lepiej nie??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomasz Zajac
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #73 : Maj 21, 2009, 19:24:07 » |
|
Cytuj Zrób taki sam roztwór sody jak poprzednio i po podmianie wlej proporcjonalnie do podmienionej wody, jak wymienisz połowę to połowę sody polowa sody dodana Cytuj dodaj tak z 10 ppm, czyli 20 ml dodane NO3 - ok. 8 ppm po podmianie wody, wiec mam dodac 2 ml KNO3 PO4 - 0 po podmianie, wiec mam dodac 1 ml KH2PO4
jeszcze jedno do wody z kranu dodaje AquaSafe firmy TETRA- uzdatniacz wody wodociagowej, dalej to stosowac czy lepiej nie??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
slavoy.tbg
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #74 : Maj 21, 2009, 19:35:23 » |
|
Tak 2 ml Tak 1 ml.
Możesz lać nie zaszkodzi, a pomoże,napisz coś, gloniska rosną czy zaczynają stopować?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|