Tomasz Zajac
Zainteresowany

|
 |
« : Maj 03, 2009, 13:09:49 » |
|
Witam Proszę o pomoc w walce z glonami... Próbowałem juz wszystkiego i juz nie wiem co robić. Mam akwarium 112L. Założyłem je jakieś 4 miesiące temu. Po około 3 miesiącach pojawiły się glony. Przewinęły sie juz chyba wszystkie rodzaje. Obecnie mam plagę nitek. Stosowałem TetraAqua Algetten, ale nic nie pomogło. Jakieś dwa tygodnie temu zrestartowalem akwarium. zmieniłem 80 % wody, oraz podłoże na AquaSubstrate II+. Zwiększyłem obsadę roślin szybko rosnących, ale nadal nie widać efektu, wręcz odwrotnie, wszystkie rośliny sa porośnięte glonami. Dodatkowo usuwam nitki ręcznie. Podmiany wody robie co tydzien ok. 30%. Zaciemniłem nawet akwarium na 4 dni i codziennie podmieniałem część wody, efekt kilka martwych krewetek. Dane akwarium: 112L pompka TetraTec EX700(włączona 24h) dozowanie CO2 przez 10 h dziennie oświetlenie: Arcadia FRESH Water 18W, Power-Glo 20W, Life-Glo 18 W. Razem 56W plus odblysniki. Oswietlenie od 9 do 19 godziny. Obsada ryb: około 25 szt.(gupik ramireza, neonek, razborki klinowe, kilka krewetek, 4 kosiarki)
Dane wody:
NO2=0 mg NO3= 45 mg GH= 8 KH= 3 pH= 6.6
Z tego co sie orietuje to NO3 jrest za duzo, ale jak je zbic skoro mam takie w kranie :/
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pawel99.7
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 03, 2009, 13:46:20 » |
|
Co do dużego NO3 to możesz je zbić sadząc rośliny szybko rosnące takie jak pistia, żabienica, rogatek, moczarka, wywłocznik, ludwigia, kakomba itd...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2009, 13:51:24 wysłane przez pawel99.7 »
|
|
|
|
|
Tomasz Zajac
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 03, 2009, 14:09:10 » |
|
tak jak wczesniej pisalem, mam bardzo duzo roslin szybko rosnacych, ale nie widze poprawy..:/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 03, 2009, 20:52:55 » |
|
Ślimaczki bracie. Sam niedługo wpuszczam do zbiornika bo i u mnie pojawia się kilka zielonych nitek, troszkę brązowego nalotu od czasu do czasu (choć do plagi na szczęście bardzo daleko). Poza tym na zielone nitki ponoć najlepsze kosiarki (Dziwne bo piszesz że masz 4 w składzie?). U mnie względny porządek zapewniają otosek i dwa małe zbrojniki niebieskie, choć żadne z nich nie rusza zielonych nitek  Generalnie: dużo roślin + rozsądne nawożenie żeby nie było niczego w nadmiarze na pożywkę dla glonów + wszystkie te wspomniane żyjątka czyszczące. I żadnej chemii na glony. Poza tym poczytaj tutaj: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=16290.0
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2009, 20:54:34 wysłane przez shogun4 »
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 03, 2009, 20:58:36 » |
|
Ja zmierzyłabym poziom żelaza i fosforu ( testy na Fe i PO4), glony pojawiają się,gdy zaburzona jest równowaga NPK. Prawdopodobne jest,że masz zbyt dużo żelaza - możesz go usunąć przez filtrację węglem aktywowanym. Podmiany wody IMHO usuwają raczej skutek niż przyczynę. Sama walczę z nitkami,ale mam akwarium na ziemi i troszkę ianczej to u mnie z azotem wygląda. Co do NO3 - polecam zwłaszcza pistię i gałęzatkę, przynajmniej ja takie mam. Te rośliny bardzo dobrze przyswajają azot.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 03, 2009, 21:00:49 » |
|
Ja też polecam ślimaczki - jeden na 5 l wody. Najlepsze są takie, u których rozróżnisz płeć np. nasze żyworódki, to wrzucasz same samce, a ślimak jest uniwersalny. Albo ampularie, bo łatwo znaleźć i zniszczyć kokon.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 03, 2009, 21:32:39 » |
|
Za dużo azotu, ale choćbyś miał nawet same gatunki roślin szybko rosnących to nie wyciągną one azot jeśli zabraknie im innego ważnego dla rozwoju pierwiastka. Tak jak atria ci napisała potrzebne ci testy na zelazo i fosfor I byc może nie obędzie sie bez dodawania CO2
jest też inne wyjscie - hydroponika ( rośliny doniczkowe posadzone tak by pobierały azot z wody akwariowej, jest wiele opisów takich filtrów..)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 03, 2009, 21:45:37 » |
|
Możesz jeszcze spróbować tak: Nie podmieniać tak często i 'wyzerować' wodę węglem lub zeolitem. Zostanie w niej niewiele składników odżywczych i wtedy szybko rosnące rośliny na pewno wyprzedzą glony w pobieraniu tych 'resztek'. U mnie śladowe do dziś glony pojawiły się dopiero po dwóch tygodniach od startu zbiornika właśnie po usunięciu węgla z filtra. (Fakt, że tym momencie szybciej zaczęły też rosnąć rośliny.) Gdzie mieszkasz? Sprawdź sobie kranówkę, bo np. w górach z kranu często leci mineralna  Co do żelaza - z własnych obserwacji wiem, że jak nawozi się go za dużo to w liściach roślin pojawiają się niewielkie dziurki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 03, 2009, 22:12:29 » |
|
wyzerowanie wody jest dobre ale dla malawi, a to ze masz shogunie glony dopiero po 2 tygodniach od załozenia raczej nie ma dużego związku z węglem aktywnym. Ale mozesz włozyć jak chcesz spowrotem ten wegiel dla pewnosci choć wydaje mi sie ze sie nie polepszy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 03, 2009, 22:18:49 » |
|
Walkę z glonami wspomaga robienie w ciągu dnia 1,5-2 godzinnych przerw w oświetlaniu
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
|
shogun4
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 04, 2009, 07:28:05 » |
|
wyzerowanie wody jest dobre ale dla malawi, a to ze masz shogunie glony dopiero po 2 tygodniach od załozenia raczej nie ma dużego związku z węglem aktywnym. Ale mozesz włozyć jak chcesz spowrotem ten wegiel dla pewnosci choć wydaje mi sie ze sie nie polepszy
Nie, nie u mnie nie ma takiej potrzeby żeby wracać z węglem. To że mam dwie nitki na krzyż na jednym liściu żabienicy wcale mi nie przeszkadza skoro widzę, że rośliny ładnie rosną i ogólnie jest bardzo czysto. Generalnie to tylko jakiś tam pomysł, nie twierdzę że panaceum, ale z tego co tomasz napisał to ma dobre oświetlenie, nawóz w podłożu + daje CO2. Może po prostu za dużo tego wszystkiego i trochę jest przedobrzone. Może dobrze byłoby to wszystko na trochę 'wyłączyć', niech zbiornik pożyje własnym życiem. Może np to podłoże jest niczym nie przykryte i uwalnia za dużo do słupa wody?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 04, 2009, 07:38:48 » |
|
Może np to podłoże jest niczym nie przykryte i uwalnia za dużo do słupa wody?
Może uwalniać, gdy jest przykryte grubymi kamyczkami i jest za czysto. Więcej brudu!  Na stawach hodowlanych zostawia się 5-10 cm mułu, bo tam jest największe życie, a likwiduje dopiero nadwyżkę. Nie polecam 10 cm, ale nie musi też być sterylnie. Ja mam na dnie rureczniki w dużej ilości, chociaż rybki je mocno podskubują, ale wcale mnie to nie martwi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
slavoy.tbg
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 04, 2009, 10:35:29 » |
|
shogun Co do żelaza - z własnych obserwacji wiem, że jak nawozi się go za dużo to w liściach roślin pojawiają się niewielkie dziurki. Co do dziurek to nie nadmiar żelaza, tylko prawdopodobnie brak brak potasu. Tomasz, jakimi testami mierzysz, mogą pokazywać wszystko tylko nie to co potrzeba. Chemia nic Ci nie da,razem z glonami wykończy rośliny. Jeśli udało Ci się przebrnąć (piszesz że gloniska dopadły Cię po 3 m-cach)przez start OK ,to przy Twoim oświetleniu i co2 rośliny trzeba dokarmiać, przez 3 m-ce wyciągneły z wody co się dało i czegoś brakło, to zablokowało wchłanianie reszty "papu" i moment wykorzystały to glony, przy takiej obsadzie na pewno nie azotu i fosforu. Jeśli rozgrzebałeś je (niepotrzebnie zresztą bo takie restarty nic nie dają, trzeba ustabilizować baniak, co trwa ok 3-ch m-cy, Ty właśnie w tym momencie przerwałeś), to masz znów niedojrzały zbiornik, na początek skróć świecenie do 6 h i co tydzień dodaj po 1 h, przy świeżym akwa przeważnie brakuje potasu (opisz rośiny czy rosły i stanęły, czy odwrotnie, czy nie ma dziurek itd, itp). Kosiarki są za duże do twojego baniaka, rosną do ok. 15 cm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 04, 2009, 11:55:24 » |
|
shogun Co do żelaza - z własnych obserwacji wiem, że jak nawozi się go za dużo to w liściach roślin pojawiają się niewielkie dziurki. Co do dziurek to nie nadmiar żelaza, tylko prawdopodobnie brak brak potasu. Zgadza się, może być i potas. Jeśli wokół dziurki liść wygląda zdrowo - pewnie potas. Jeśli dziurka jest obżółkła/obgnita - możliwe że za dużo żelaza. A poza tym to cała dyskusja nic nie da dopóki sam zainteresowany nie wykaże większego zainteresowania i nie poda więcej informacji 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2009, 11:57:40 wysłane przez shogun4 »
|
|
|
|
|
Tomasz Zajac
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 05, 2009, 09:03:50 » |
|
Dziekuje za wszystkie podpowiedzi... Uzywalem testu chyba SERA 5 in 1... obecnie jestem w delegacji wiec nie moge sprawdzic zelaza i fosforu, potasu itd. ale jak tylko przyjade to biore sie do roboty. Rosliny raczej rosna wiecej info udziele jak przyjade do domu w piatek... Kosiarki kupilem tylko na jakis czas, sa mlode, a jak tylko podrosna to je oddam. Zastosuje sie do Twoich poirad i od dzisiaj zmniejsze oswietlenie do 6 h. jakie testy sa najlepsze do sprawdzania parametrow? pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|