Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ramireza ciężko oddycha  (Przeczytany 2035 razy)
patryk1708
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 29, 2009, 21:27:12 »

Od tygodnia mam parkę ramirezek i dzisiaj zauważyłem dziwne zachowanie samca
Aqua forum październik/ grudzień 2002r.

Objawy są bardzo podobne jak w tym tekście, ale jest on z 2002r. więc chciałem zapytać czy taki lek jest jeszcze w sprzedaży, a jak nie to czym go zastąpić???

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Maj 01, 2009, 11:50:33 »

Może masz jakieś świństwo w zbiorniku? Chorowało ci już w nim coś wcześniej? Dawałeś do niego jakieś preparaty lecznicze?
Proponuję wlać roztwór soli akwarystycznej. Nawet dany 'w ciemno' nikomu raczej nie zaszkodzi, a że zawiera błękit metylowy, to działa na wiele bakterii. Tak to niestety jest, jak w tym tekście, że z reguły ciężko ustalić jaki organizm jest odpowiedzialny za chorobę. Skoro mu się ciężko oddycha to naturalnie trzeba mocno zwiększyć napowietrzanie i standardowo podniesienie temperatury do 28-29 stopni na czas kuracji nie powinno zaszkodzić. To taka dosyć standardowa procedura, ale z lektury i doświadczenia wiem, że pomaga na wiele dolegliwości. Ja tak ostatnio sprowadziłem neony z tamtego świata http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23646.0

patryk1708
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 01, 2009, 19:56:13 »

No niestety zdechł dzisiaj popołudniu

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Maj 01, 2009, 23:00:47 »

A leczyłeś go w końcu jakoś?

patryk1708
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Maj 03, 2009, 14:13:48 »

nie bo nie zdążyłem kupić to co było potrzebne, mieszkam na wsi i do najbliższego zoologika mam dość daleko, a prawa jazdy jeszcze nie mam

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Maj 03, 2009, 20:33:00 »

No przynajmniej będziesz miał skompletowaną 'apteczkę' pod ręką na przyszłość.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: