Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Zeber 112 L  (Przeczytany 7153 razy)
Zeber
Nowy
*

« : Kwiecień 25, 2009, 20:44:22 »

Witam i Zapraszam do opinii na temat mojego Akwa

Litraż 112

Zalane 27.02.2009

Parametry
  ph – 7,3, gh -6, no3 – 16 do 20 Duuuuuże

Nawozenie
K2so4, Biogrunt SERRA, Co2

Obsada
Bocje,Molinezje.Mieczyki,Zbrojniki,skalary,Kosiarki,Gupiki wszystkiego po 2x

Sprzęt

Tetra Tec 700
Bimbrownia
Termometr
Grzałki Brak(ale mam poza akwa) temp stała 26`C

Zmiany jakie nastąpią to myślę ze czarny grys, tło czarne(brystol) no i neonki chce wpuścić zamiast mieczyków i skalarów i gupików SmileySmiley
no i jakieś roślinki nowe a może macie jakieś propozycje chętnie poczytam

A teraz Foto:
16.03.09 I loty Ryb SmileySmileySmileySmiley

14.04.09 Małe zmiany w Akwa

25.04.09 Na teraz jest tak. (Atak zielenic hmmm)

Akwarium 112 l
Filtr TETRA TEC EX 700
Mateusz 120l
Zainteresowany
**

Są SUPER !

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 25, 2009, 20:45:34 »

fajne akwa ale troche więcej roślin....
obsada do zmiany....
 papa

Moje akwaria:
54 litry-czarne wody
80x35x45 126 litrów
63l Proste "iwagumi" (początki)
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 25, 2009, 20:52:28 »

Czemu tło chcesz zmieniać? Smiley Mi się podoba Smiley

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
dawidbanas
Zainteresowany
**

Moje akwa: 112L,30L,25L,9L

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 25, 2009, 20:53:58 »

nie dawaj czarnego brystolu...te tło jest super a czarny brystol będzie dziwnie wyglądał a te tło jest strukturalne i ładniej się prezentuje Smiley
Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 25, 2009, 21:23:18 »

Akwa fajnie urządzone. Tak przestronnie. Jak nie masz sianka na roślinki to wyślij mi PW to coś wymyślimy. Tła nie zmieniaj bo w sumie zrobisz krok wstecz. Azotany 15-20 to w sumie dużo ale jak dosadzisz roślin i popracujesz nad obsadą to powinny spaść do 0. Powodzenia

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 26, 2009, 08:58:32 »

Skalary i bocje w 112l gratuluję fantazji .

Młode ampularie oddam
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 26, 2009, 11:07:58 »

a ja się nie zgodzę z przedmówcami co do tła, sam miałem i wyciągnąłem bo:
zalety
- fajnie wygląda,
wady:
-zabiera rybom miejsce w baniaku,
-nie da się dobrze wyczyścić przestrzeni za tłem bez wyciągania go - a chyba bez sensu byłoby wyciąganie tła co jakiś czas...
-jeśli zarośnie glonem wygląda nieestetycznie i ciężko to wyczyścić,
pozatym jeśli dobrze rozrosną Ci się rośliny tła i tak niewiele będzie widać. Także moim zdaniem tło wewnętrzne nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 26, 2009, 11:14:19 »

-zabiera rybom miejsce w baniaku,
-nie da się dobrze wyczyścić przestrzeni za tłem bez wyciągania go - a chyba bez sensu byłoby wyciąganie tła co jakiś czas...
-jeśli zarośnie glonem wygląda nieestetycznie i ciężko to wyczyścić,
pozatym jeśli dobrze rozrosną Ci się rośliny tła i tak niewiele będzie widać. Także moim zdaniem tło wewnętrzne nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem

- no rzeczywiście od cholery zabierze tego miejsca- ze dwa litry góra  Roll Eyes
- czyścik magnetyczny lub specjalne chusteczki tetra easy wipes  którymi wystarczy jedno przetarcie i glona nie ma.
- może i prawda ale tło strukturalne jest znakomitym rozwiązaniem dla ludzi którzy nie będą mieli w baniaku roślin np. przy biotopie malawi lub tanganiki lub przy czarnych wodach[tak jak ja]

Największą wadą tego typu tła jest moim zdaniem cena ta potrafi być kosmiczna.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 26, 2009, 11:37:57 »

jakie 2 litry? przy moim np. odległość przy lustrze wody tła od szyby wynosiła ok 2-3 cm, przy dnie w najbardziej "wypukłej" części prawie 10 cm!!! - tło kamieniste z wkomponowanym korzeniem, struktura tła była dość "wyboista" także czyścik odpadał, jeśli chodzi o tło odnosiłem się przede wszystkim do jego baniaka gdzie rośliny jak widać są, inna sprawa to zgodzić się muszę, że przy malawi czy tanganice tło jest dobrym rozwiązaniem - pomimo wielu wad.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 26, 2009, 11:54:15 »

jakie 2 litry? przy moim np. odległość przy lustrze wody tła od szyby wynosiła ok 2-3 cm, przy dnie w najbardziej "wypukłej" części prawie 10 cm!!! - tło kamieniste z wkomponowanym korzeniem, struktura tła była dość "wyboista" także czyścik odpadał, jeśli chodzi o tło odnosiłem się przede wszystkim do jego baniaka gdzie rośliny jak widać są, inna sprawa to zgodzić się muszę, że przy malawi czy tanganice tło jest dobrym rozwiązaniem - pomimo wielu wad.

a zadam ci jedno pytanie: a ile litrów zabierają rośliny w zbiorniku? co najmniej 2 razy tyle co to tło.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 26, 2009, 12:24:06 »

rośliny odzwierciedlają naturalne środowisko ryb, są potrzebne do naturalnych procesów, naturalnych kryjówek itd. itp. a tło jest tylko dodatkiem z tworzywa sztucznego mającym imitować naturalne środowisko, także przykład roślin jako zabierających miejsce w baniaku wydaje się być nietrafiony...

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 26, 2009, 12:51:48 »

rośliny odzwierciedlają naturalne środowisko ryb, są potrzebne do naturalnych procesów, naturalnych kryjówek itd. itp. a tło jest tylko dodatkiem z tworzywa sztucznego mającym imitować naturalne środowisko, także przykład roślin jako zabierających miejsce w baniaku wydaje się być nietrafiony...

zdajesz sobie sprawe z tego co ty mówisz? jakie naturalne środowisko? większość ryb akwariowych żyje w takich warunkach wodnych w ktorych nie ma roślin albo są w bardzo malutkich ilościach w takich warunkach żyją min. ,bystrzyki,pielęgnice,pielęgniczki,płaszczki,zbrojniki i wiele wiele innych
a środowisko w jakim żyją wygląda mniej więcej tak:
  jak widzisz piękne roślinki to tylko wymysł akwarystów nijak ma się on do warunków w jakich żyją ryby na wolności.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2009, 12:58:09 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 26, 2009, 13:23:45 »

zdaję sobie sprawę, że jest ich mało ale jednak są, a druga sprawa to trzeba pamiętać o ich roli w stabilizacji warunków środowiskowych w baniaku. Co do naturalności środowiska to tak samo jak do roślin można przyczepić się do wszystkiego co "pomaga" nam w utrzymywaniu akwarium...

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Twister78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 26, 2009, 13:38:18 »

Po mojemu to tło jest w porządku, akwa też, bardzo ładne mimo że mało roślinek. A co do tła to chyba logiczne że najprościej jest je dać za akwarium a nie w środku...  Zeber - gdzie jest to twoje tło? W środku czy za?
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 26, 2009, 13:55:15 »

zdaję sobie sprawę, że jest ich mało ale jednak są, a druga sprawa to trzeba pamiętać o ich roli w stabilizacji warunków środowiskowych w baniaku. Co do naturalności środowiska to tak samo jak do roślin można przyczepić się do wszystkiego co "pomaga" nam w utrzymywaniu akwarium...

nie bo akwarium nie może istnieć bez filtra czy grzałki ale bez roślin jak najbardziej jest wiele akwariów gdzie roślin nie znajdziesz i takie akwaria najlepiej odwzorowują naturalne środowisko ryb.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: