Zeber
Nowy

|
 |
« : Kwiecień 25, 2009, 20:44:22 » |
|
Witam i Zapraszam do opinii na temat mojego Akwa Litraż 112 Zalane 27.02.2009 Parametry ph – 7,3, gh -6, no3 – 16 do 20 Duuuuuże Nawozenie K2so4, Biogrunt SERRA, Co2 Obsada Bocje,Molinezje.Mieczyki,Zbrojniki,skalary,Kosiarki,Gupiki wszystkiego po 2x Sprzęt Tetra Tec 700 Bimbrownia Termometr Grzałki Brak(ale mam poza akwa) temp stała 26`C Zmiany jakie nastąpią to myślę ze czarny grys, tło czarne(brystol) no i neonki chce wpuścić zamiast mieczyków i skalarów i gupików  no i jakieś roślinki nowe a może macie jakieś propozycje chętnie poczytam A teraz Foto: 16.03.09 I loty Ryb      14.04.09 Małe zmiany w Akwa  25.04.09 Na teraz jest tak. (Atak zielenic hmmm)   
|
|
|
|
|
|
Akwarium 112 l Filtr TETRA TEC EX 700
|
|
|
Mateusz 120l
Zainteresowany

Są SUPER !
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 25, 2009, 20:45:34 » |
|
fajne akwa ale troche więcej roślin.... obsada do zmiany.... 
|
|
|
|
|
|
Moje akwaria: 54 litry-czarne wody 80x35x45 126 litrów 63l Proste "iwagumi" (początki)
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 25, 2009, 20:52:28 » |
|
Czemu tło chcesz zmieniać?  Mi się podoba 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dawidbanas
Zainteresowany

Moje akwa: 112L,30L,25L,9L
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 25, 2009, 20:53:58 » |
|
nie dawaj czarnego brystolu...te tło jest super a czarny brystol będzie dziwnie wyglądał a te tło jest strukturalne i ładniej się prezentuje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 25, 2009, 21:23:18 » |
|
Akwa fajnie urządzone. Tak przestronnie. Jak nie masz sianka na roślinki to wyślij mi PW to coś wymyślimy. Tła nie zmieniaj bo w sumie zrobisz krok wstecz. Azotany 15-20 to w sumie dużo ale jak dosadzisz roślin i popracujesz nad obsadą to powinny spaść do 0. Powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowac
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 26, 2009, 08:58:32 » |
|
Skalary i bocje w 112l gratuluję fantazji .
|
|
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 26, 2009, 11:07:58 » |
|
a ja się nie zgodzę z przedmówcami co do tła, sam miałem i wyciągnąłem bo: zalety - fajnie wygląda, wady: -zabiera rybom miejsce w baniaku, -nie da się dobrze wyczyścić przestrzeni za tłem bez wyciągania go - a chyba bez sensu byłoby wyciąganie tła co jakiś czas... -jeśli zarośnie glonem wygląda nieestetycznie i ciężko to wyczyścić, pozatym jeśli dobrze rozrosną Ci się rośliny tła i tak niewiele będzie widać. Także moim zdaniem tło wewnętrzne nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 26, 2009, 11:14:19 » |
|
-zabiera rybom miejsce w baniaku, -nie da się dobrze wyczyścić przestrzeni za tłem bez wyciągania go - a chyba bez sensu byłoby wyciąganie tła co jakiś czas... -jeśli zarośnie glonem wygląda nieestetycznie i ciężko to wyczyścić, pozatym jeśli dobrze rozrosną Ci się rośliny tła i tak niewiele będzie widać. Także moim zdaniem tło wewnętrzne nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem - no rzeczywiście od cholery zabierze tego miejsca- ze dwa litry góra  - czyścik magnetyczny lub specjalne chusteczki tetra easy wipes którymi wystarczy jedno przetarcie i glona nie ma. - może i prawda ale tło strukturalne jest znakomitym rozwiązaniem dla ludzi którzy nie będą mieli w baniaku roślin np. przy biotopie malawi lub tanganiki lub przy czarnych wodach[tak jak ja] Największą wadą tego typu tła jest moim zdaniem cena ta potrafi być kosmiczna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 26, 2009, 11:37:57 » |
|
jakie 2 litry? przy moim np. odległość przy lustrze wody tła od szyby wynosiła ok 2-3 cm, przy dnie w najbardziej "wypukłej" części prawie 10 cm!!! - tło kamieniste z wkomponowanym korzeniem, struktura tła była dość "wyboista" także czyścik odpadał, jeśli chodzi o tło odnosiłem się przede wszystkim do jego baniaka gdzie rośliny jak widać są, inna sprawa to zgodzić się muszę, że przy malawi czy tanganice tło jest dobrym rozwiązaniem - pomimo wielu wad.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 26, 2009, 11:54:15 » |
|
jakie 2 litry? przy moim np. odległość przy lustrze wody tła od szyby wynosiła ok 2-3 cm, przy dnie w najbardziej "wypukłej" części prawie 10 cm!!! - tło kamieniste z wkomponowanym korzeniem, struktura tła była dość "wyboista" także czyścik odpadał, jeśli chodzi o tło odnosiłem się przede wszystkim do jego baniaka gdzie rośliny jak widać są, inna sprawa to zgodzić się muszę, że przy malawi czy tanganice tło jest dobrym rozwiązaniem - pomimo wielu wad.
a zadam ci jedno pytanie: a ile litrów zabierają rośliny w zbiorniku? co najmniej 2 razy tyle co to tło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 26, 2009, 12:24:06 » |
|
rośliny odzwierciedlają naturalne środowisko ryb, są potrzebne do naturalnych procesów, naturalnych kryjówek itd. itp. a tło jest tylko dodatkiem z tworzywa sztucznego mającym imitować naturalne środowisko, także przykład roślin jako zabierających miejsce w baniaku wydaje się być nietrafiony...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 26, 2009, 12:51:48 » |
|
rośliny odzwierciedlają naturalne środowisko ryb, są potrzebne do naturalnych procesów, naturalnych kryjówek itd. itp. a tło jest tylko dodatkiem z tworzywa sztucznego mającym imitować naturalne środowisko, także przykład roślin jako zabierających miejsce w baniaku wydaje się być nietrafiony...
zdajesz sobie sprawe z tego co ty mówisz? jakie naturalne środowisko? większość ryb akwariowych żyje w takich warunkach wodnych w ktorych nie ma roślin albo są w bardzo malutkich ilościach w takich warunkach żyją min. ,bystrzyki,pielęgnice,pielęgniczki,płaszczki,zbrojniki i wiele wiele innych a środowisko w jakim żyją wygląda mniej więcej tak:
jak widzisz piękne roślinki to tylko wymysł akwarystów nijak ma się on do warunków w jakich żyją ryby na wolności.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2009, 12:58:09 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 26, 2009, 13:23:45 » |
|
zdaję sobie sprawę, że jest ich mało ale jednak są, a druga sprawa to trzeba pamiętać o ich roli w stabilizacji warunków środowiskowych w baniaku. Co do naturalności środowiska to tak samo jak do roślin można przyczepić się do wszystkiego co "pomaga" nam w utrzymywaniu akwarium...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Twister78
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 26, 2009, 13:38:18 » |
|
Po mojemu to tło jest w porządku, akwa też, bardzo ładne mimo że mało roślinek. A co do tła to chyba logiczne że najprościej jest je dać za akwarium a nie w środku... Zeber - gdzie jest to twoje tło? W środku czy za?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 26, 2009, 13:55:15 » |
|
zdaję sobie sprawę, że jest ich mało ale jednak są, a druga sprawa to trzeba pamiętać o ich roli w stabilizacji warunków środowiskowych w baniaku. Co do naturalności środowiska to tak samo jak do roślin można przyczepić się do wszystkiego co "pomaga" nam w utrzymywaniu akwarium...
nie bo akwarium nie może istnieć bez filtra czy grzałki ale bez roślin jak najbardziej jest wiele akwariów gdzie roślin nie znajdziesz i takie akwaria najlepiej odwzorowują naturalne środowisko ryb.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|