Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: problem z moczarka  (Przeczytany 6727 razy)
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« : Listopad 01, 2004, 22:21:38 »

moja moczarka sprawia mi problem a mianowicie ma kolorek ciemnozielony zaczynam sie martwic bo wyglada to jagby podumierala tylko sam czubek jej jest zywozielony nie wiem co sie z nia dzieje Sad co mam z nia zrobic zeby  rosla taka cacy ??

pozdrowienia z Sanoka Tongue
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 01, 2004, 22:52:32 »

Jak moja moczarka źle wygląda to ją wywalam. Rośnie jak głupia, więc nie muszę kupować nowej. Generalnie usuwam stare pędy, a jedynie nowe pozostawiam.
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 01, 2004, 22:59:26 »

ale moje wszystkie wygladaja zle Sad cabomby jakos mi rosna piknie a moczarki zle Sad moze daltego ze sa przy tylnej szybie ?? nie wiem doradzcie gdzie mam aj dac zeby rosla

jog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 02, 2004, 06:38:19 »

a jaką temperature masz? bo mi sie zdaje że to przyczyna zaduuzej temp Cool  :?
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 10, 2004, 19:51:36 »

dziwna jest ta moczarka wyglada na martwa nie chce zbytnio rosnac kolo jej jest brazowy ale na czubku roslinki dzis znalazlem odnoge tak na 1,5cm nowa sliczna zieloniutka a mialem juz sie pozbyc tej roslinki dziwadło nie roslinka . . .

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 10, 2004, 20:10:20 »

Cytat: jog
a jaką temperature masz? bo mi sie zdaje że to przyczyna zaduuzej temp Cool  :?

U mnie w akwarium jest 29-30 stopni i rosnie jak szalona. Przyczyna musi byc inna.

pozdrawiam
asmi
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 10, 2004, 20:54:22 »

to cos brazowe to jakis glon ostatnio osiada tez mi na paprotce Sad nie wiem dlaczego i wolniej rosna przes to a dodam ze jest tylko na rtch 2 roslinach i moze  czubeczkach lisci  takiej jednej nie znam nazwy ale u tej nie spowodowalo to wplywu na tepo rosniecia  rosnie wzorowo  szybko zreszta jak inne poza tymi 2 gatunkami :|

Michał.akwa.
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 30, 2004, 13:14:56 »

mi tak samo stało się z moczarką jak kruczysławowi (naszczęście tylko z moczarką).kiedyś rosła jak szalona,teraz cała wygineła Sad .

akwarium 120l
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2005, 00:01:09 »

Może macie za miekką wodę Huh moczarka kanadyjska wręcz lubi twardą wode i w niej rośnie najlepiej . Do europy sprowadzono ją właśnie dlatego żeby zmiekczała wodę płynącą do browarów Smiley w wodzie miekkiej marnieje . Pozatym krajowe gatunki kiepsko się czuja w wodzie za ciepłej ale 30* raczej ich nie zabija tylko robia sie wrzecionowate i mało atrakcyjne . Moczarki lubą tez spore światło i żyzna w azot wodę. Nie przeszkadza im prąd wody - u mnie wręcz gorzej rosną tam dze go nie ma . Pozdrawiam

112,25
Trol
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 06, 2005, 22:45:48 »

Moje moczarki po zasadzeniu nie chciały długo rosnąć i też robiły się ciemnozielone, ale po jakimś czasie (koło 2 miesiące) zaczęły wypuszczać nowe pędy, a te bardzo szybko rosną, ale zauwazyłem po osiągnięciu pewnej długości dalej juz nie rosną (mam kilka o dł. ponad 80 cm) ale wypuszcza nastepny pęd i ten znowu szybko rośnie. I pomyśleć że to wszystko mi sie wzięło ze starego małego akwariuma, gdzie miałem stare zaglonione moczrki (kupiłem większe akwa i stary był mi niepotrzebny), nie chciało mi sie go sprzątać i mi lezał na szafie z wodą, po jakimś czasie zaczęly z nich wyrastać młode pędy. Gdy miały po kilka cm to je odrywałem razem z korzeniem i wsadzałem do nowego akwa. Dzięki mojemu niechlujswu teraz mam kupe fajnych moczarek Smiley

450 l - akwa ogólne - Miedziki, Zwinniki, Molinezje, Mieczyki, Gupiki, Glonojady, Kiryski, Kosiarki, Giętkozęby
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Maj 02, 2006, 14:47:17 »

Witam
mam właśnie problem z  moczarką ale troche inny niz wyzeja mianowicie jej listki rzadko rosną i mało tego to te listeczki są chude i długie a to chyba tak nie powinno byc bo kupiłem ją całkiem inną a ona rosnie bardzo dobrze tylko ze całkiem inaczej te listki właśnie nie są takie grube i krótkie tylko tak jak pisałem czy im czegoś brak? moje parametry to:
TWO=5    TWW=5   PH=6.8   NO3=ok.8  PO4  nie mam   CO2 dozuje nonstop temp.=22  ok.0.6W/l czy ktoś iwe co to moize byc ze ta moczarka tak inaczej rosnie?  a i jeszcze jeden mały problem dlaczego trawka chyba o nazwie valisineria czasami rosnie czerwonawa  nawoze codziennie PGC  i do tego co tydzień makroskładniki z nawozu z allegro
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2006, 14:51:53 wysłane przez Piotrek1 » Zapisane
kafarski
Gość
« Odpowiedz #11 : Maj 02, 2006, 19:01:19 »

IMNHO może być jak mówi Tramal- w zbyt miękkiej wodzie nie chce rosnąć. u mnie z dużego zbiornika już ją wywaliłem ,a w małym mam kłopot bo dziś we wtorek ,od niedzieli urosła z 20cm i leży na tafli. w małym mam większe twardości (tww i two) i dodatek soli na dodatek. może by ją ''sukę'' żeby chciała i w miękkiej wodzie rosnąć? Wink
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2006, 19:03:28 wysłane przez kafarski » Zapisane
Kazik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 11, 2006, 10:26:31 »

Jeśli jakaś roślina sprawia wrażenie gnijącej to poprostu usóń te liście. Ja w takich sytuacjach wsadzam ją do akwarióm z narybkiem gdzie jest miska plastikowa z gliną. W glinie dobrze rosną rośliny ale trzeba pamiętać żeby wsypać troche kamyczków żeby kożeni nie zdusić, bo przez gline nie ma przepływu wody

Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: