Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Sum Szklisty - Białe oczy
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Sum Szklisty - Białe oczy  (Przeczytany 2827 razy)
Trybex
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 25, 2009, 19:45:50 »

Sum szklisty ma białe oczy. Dzisiaj rano jeszcze było normalnie, teraz ma całkiem białe i pływa jakby był ślepy.
http://img5.imageshack.us/my.php?image=dscf6796.jpg

Przedwczoraj była podmieniana woda - 10h odstana + uzdatniacz, także została zamontowa folia odblaskowa na pokrywe.

obsada 112L
10 danio
7 molinezji
4 małe zbrojniki niebieskie
4 małe kiriski
2 sumy szkliste
3 neonki
2 małe bocje siatkowane

parametry
woda dzisiaj skoczyła do 29 stopni
paramerty wczoraj

no2 - 0
Gh - >14
KH - 6-10
PH - 7.6

z ostatniej chwili:
no3 50-75 - ciężko zidentyfikować dokładnie
no2 0
gh >20
Kh 6
Ph 7.6

co zrobić? jak zapobiec ewentualnemu dalszemu zarażaniu ryb?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 25, 2009, 20:39:16 »

Prawdopodobnie sum dostał katarakty z powodu kiepskich warunków w akwarium.
Masz wysokie pH i łatwo o problemy ze związkami azotu.
Trybex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 25, 2009, 21:10:13 »

Dzięki za szybką odpowiedz.
Sprawdziłem na necie co to za choroba i jest wywoływana przez ślimaki. Żadnych  ślimaków nie miałem i nie mam.
Na razie odseparuje do kuli (bo nie mam innej opcji)
Są jeszcze jakieś inne możliwości?
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 25, 2009, 21:20:54 »

Popieram przedmówcę, NO3 na takim poziomie to dużo za dużo, a sumiki szkliste są bardzo wrażliwe na azotany. Po za tym powinieneś kupić testy kropelkowe, bo sądząc z rozbieżności twardości wody pomiędzy jednym a drugim badaniem, używasz testów paskowych, które są niedokładne. Powinieneś podmienić 50% wody. A tak na przyszłość, woda powinna odstać przynajmniej 24 godz. i nie ma potrzeby dodawania do niej uzdatniacza - to tylko niepotrzebna chemia.
I jeszcze jedna mała uwaga, sumiki to ryby stadne a 2 szt. to nie stado, tak samo bocje. Natomiast zbrojniki są terytorialne i 4 do twojego akwa to stanowczo za dużo, zrobią się agresywne wobec siebie a możliwe że i wobec innych mieszkańców akwa.
Nie ładuj go do kuli bo tylko pogorszysz mu warunki.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2009, 21:22:38 wysłane przez Esmi » Zapisane

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: