ja miałem takie świetlówki jescze kilka dni temu

3*20W/95l (brutto) było ok,rośliny rołsy dobrze,gdzieś czytałem że te świetlówki mają 4000 K choć na samej świetlówce na końcu było oznaczenie 54 (przeważnie na końcu podają temp.barwową) co sugerowałoby 5400 K (i najprawdopodobiej tyle miała bo rosliny wydłużały się co sugerowałoby zbyt duży udział niebieskiego w widmie o takiej barwie) :
najmniej jest chyba 2700 K (duży udział czerwonego - światło jest żółte) co tez nie jest dobrze,gdyż następuje zbytnie zazielenienie i zażółcenie barw (dla mojego oka było to bardzo przyjemne :wink: niestety dla roślin nie

) na stronie
http://fisher.weikrim.eu.org/ mozna znaleźć informacje,iz najodpowiedniejsze jest światło właśnie 4000 K
obecnie mam 5200 K i HQI (wszystko wygląda zupełnie inaczej niż przy świetlówkach) jest to światło "słoneczne" (podają ,iż tak świeci słońce na równiku o 12.00) dla mojego oka jest bardzo ładnie i przyjemnie,co do wpływu na rośliny nie mogę się wypowiedzieć gdyż za krótko mam lampę,zauważyłem jednak,iż kiedy posadziłem Rotalę rotundifolia pod świetlówkami nie ruszyła obecnie zaś (po kilku dniach pod HQI) wypuszcza nowe zielone liście większe niż u kogoś od kogo ją kupiłem

poza tym wszystkie rośliny zaczęły intensywniej bombelkowac (nie zwiększałem poziomu CO2)
co do Philipsa to te najtańsze 18 W z wymienionych przez Ciebie serii kosztuja chyba około 15 PLN (nie jestem pewien i podejrzewam,iz jest to naprawdę górna granica) :wink:
pozdrawiam