Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zwykłe świetlówki PILA  (Przeczytany 2903 razy)
Oggy
Stały użytkownik

« : Listopad 01, 2004, 15:11:36 »

Mam pytanie odnośnie nich czy na mój zbiornik 112 litrowy trzy takie świetlówki 18 watowe są odpowiednie Huh A drugie pytanie dotyczy w jakich cenach są dostępne zwykłe świetlówki philipsa 18 watowe z zakreu 8xx lub 9xx bo jutro bede w elektrycznym moze i chciałbym dwie zwykle Pila wymienic na  dwie philipsa .

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 01, 2004, 15:20:46 »

Czyli teoretycznie wymienisz to samo na to samo Smiley PILA to przecież Philips. Po prostu Philips wykupił fabrykę w Pile i część produkcji sprzedaje pod polską marką.
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 01, 2004, 15:36:13 »

ja miałem takie świetlówki jescze kilka dni temu Smiley 3*20W/95l (brutto) było ok,rośliny rołsy dobrze,gdzieś czytałem że te świetlówki mają 4000 K choć na samej świetlówce na końcu było oznaczenie 54 (przeważnie na końcu podają temp.barwową) co sugerowałoby 5400 K (i najprawdopodobiej tyle miała bo rosliny wydłużały się co sugerowałoby zbyt duży udział niebieskiego w widmie o takiej barwie) :

najmniej jest chyba 2700 K (duży udział czerwonego - światło jest żółte) co tez nie jest dobrze,gdyż następuje zbytnie zazielenienie i zażółcenie barw (dla mojego oka było to bardzo przyjemne  :wink:  niestety dla roślin nie  Sad  )  na stronie http://fisher.weikrim.eu.org/ mozna znaleźć informacje,iz najodpowiedniejsze jest światło właśnie 4000 K

obecnie mam 5200 K i HQI (wszystko wygląda zupełnie inaczej niż przy świetlówkach) jest to światło "słoneczne" (podają ,iż tak świeci słońce na równiku o 12.00) dla mojego oka jest bardzo ładnie i przyjemnie,co do wpływu na rośliny nie mogę się wypowiedzieć gdyż za krótko mam lampę,zauważyłem jednak,iż kiedy posadziłem Rotalę rotundifolia pod świetlówkami nie ruszyła obecnie zaś (po kilku dniach pod HQI) wypuszcza nowe zielone liście większe niż u kogoś od kogo ją kupiłem  Smiley poza tym wszystkie rośliny zaczęły intensywniej bombelkowac (nie zwiększałem poziomu CO2)

co do Philipsa to te najtańsze 18 W z wymienionych przez Ciebie serii kosztuja chyba około 15 PLN (nie jestem pewien i podejrzewam,iz jest to naprawdę górna granica)  :wink:

pozdrawiam
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 01, 2004, 15:37:52 »

Czyli teoretycznie wymienisz to samo na to samo  PILA to przecież Philips. Po prostu Philips wykupił fabrykę w Pile i część produkcji sprzedaje pod polską marką.

hehe tego nie wiedziałem Smiley ale chyba te PILA to juz tylko wyprzedają zapasy z wcześniejszych lat i nie produkuja więcej ?
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 01, 2004, 15:49:49 »

Jak najbardziej produkują. Po prostu część produkcji dalej jako PILA, a część jako Philips. W rzeczywistości to są dokładnie te same świetlówki.
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 01, 2004, 15:52:58 »

ale PILA kosztują dużo mniej  :? przynajmniej w sklepie w którym ja kupowałem (5 PLN za 20 W świetlówkę)  :wink:
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 01, 2004, 15:59:30 »

Dokładnie. Po prostu koncerny zagraniczne wykupują polskie fabryki, a część produkcji sprzedają pod starą marką. Po prostu PILA dobrze się sprzedawała. Inny przykład - ketchup Pudliszki, w rzeczywistości to Heinz. Polska marka sprzedaje się lepiej. Ceny to głównie kwestia marketingu. Założę się, że świetlówki PILA sprzedają się lepiej od Philipsa. Dlatego też są tańsze, pomimo iż schodzą z tej samej taśmy produkcyjnej.
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 01, 2004, 16:28:48 »

Aha dzieki za odpowiedzi, bo otym wykupieniu nic niewiedziałem Smiley Czyli waszym zdaniem trzy takie swietlówki jakie teraz mam na 112 litrów to dobre oswietlenie Huh zamierzam w tym tygodniu jeszcze bimbrownie załozyc i ciekawe jak rosliny na nią pójdą Smiley

------BLINK 182------
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 01, 2004, 20:45:31 »

hmmm... to jeszcze nie wszstko mozesz się zdziwić co się będzie działo  Sad  pomiędzy tym wszystkim trzeba dojśc do proporcji (światło,CO2,nawóz) jeśli masz zbiornik 112 l to wody wlejesz do niego około 95 l co daje Ci 0,56 W/l (jest to taka dolna granica) te świetlówki mają chyba po 1000 lm co z kolei daje 31,5 lm/l (optymalna wartośc zawiera się pomiędzy 35-60 lumenów/litr) więc jako tako może być musisz dojśc jak to u Ciebie powinno być zależy również jakie masz gatunki roślin;najważniejsze to nie wprowadzać zbyt wielu zmian na raz,zostaw na razie światło i dołącz CO2 zobaczysz jak to będzie wyglądało,ja na początku dałem 1w\l i CO2 (przed ustabilizowaniem się zbiornika) i miałem po kolei wszystkie możliwe glony (teraz zostały juz tylko niedobitki,ale zmieniłame światło i myślę że zaraz cos mi wyskoczy  Sad )
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Listopad 01, 2004, 21:37:11 »

Oki dzięki za ważne porady . Pozdrawiam

------BLINK 182------
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: