Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Skalary - a akwarium sterylne?  (Przeczytany 2742 razy)
mlody_et
Zainteresowany
**

melex? jaki melex?jeden kiełbas i dwa bułki prosze

« : Kwiecień 22, 2009, 21:05:01 »

Witam, dzis poraz pierwszy w mojej przygodzie z akwarium doczekałem sie ikry moich skalarów, niestety zobaczyłem ją o 20:30 była juz zapłodniona i gotowa do odłowienia, ALE jak chciałem działać i skończyłem czytać co i jak z ta ikrą to była 21:00 i światło zgasło.. Smiley doczytałem się ze w ogólnym ikrą zajmą sie wszyscy. - o 21:10 juz jej nie było.
No i teraz moje pytanie głowne, mam akwarium 60L puste i nie używane, wyczytałem ze sterylne nadaje się do odchowu ikry, a w późniejszym czasie młodych.
Czy w 60L po przelaniu wody z ogólnego, wrzuceniu napowietrzacza(kamienia) i grzałki o tej samej temp i  jak odłowie tam parkę to bedzie szansa, że powtórzą tarło, czy 60L to za mało. Posiadam także 10L i nie wiem czy może się przydać czy raczej nie? prosze o kilka rad dla niedoświadczonego.

Co nas nie zabije to nas wzmocni...
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19156.new#new

gg: 2947862
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 22, 2009, 21:09:34 »

Wydaje mi się, że lepiej wstawić odpowiednią roślinkę i całą roślinkę z ikrą przenieść.
mlody_et
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 22, 2009, 21:51:52 »

ale 60L sie nada? i bardziej brzęczyk wrzucić czy kamień ?Smiley

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 23, 2009, 07:06:11 »

Ja mam tarliskowe 70l (wyższe). Możesz spróbować przenieść tarlaki Smiley Daj jakiś stożek albo rośliny o dużych liściach żeby mogły złożyć ikrę (równie dobrze mogą to zrobić na szybkie, albo np. grzałce lub filtrze - no właśnie filtr musi być koniecznie). Temperaturę daj stopniowo na 29 stopni, potem jak pojawi się ikra to nawet 30-31. Dobrze napowietrzaj. Zgaś światło jak będzie ikra. Dodaj jakiegoś odkażacza do wody - akryflawina, trypoflawina, biodesinal jak znajdzie, ew. mfc tropicala.

Skalary mogą zjeść ikrę same, mogą to zrobić nawet jak będą w tarliskowym. Pierwsze ikry zwykle zostają zjedzone. Skalary mogą zjadać ikrę nawet jak wcześniej już wychowywały potomstwo - więc reguły nie ma.

Poczytaj stronę Krzyszytofa Milnera www.akwarium.desktop.pl - znajdziesz tam bardzo cenne informacje.

I consider myself as a one fish wolf pack
mlody_et
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 23, 2009, 09:27:43 »

ok dobrze wiedzieć więc robie to 60L z filtrem, grzałką i jakis liść kryptokoryny im zarzuce.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 23, 2009, 10:18:48 »

Kryptokoryna może nie być dobra. Lepsza duża żabienica albo duży anubias. Ale niewykluczone, że skalary wybiorą szybę albo grzałkę lub filtr.

Istnieje ryzyko, że 60 litrów będzie za małe (również za niskie).

Zawsze można spróbować innej metody - jak złożą ikrę od razu odciągnąć ją wężykiem do kotnika - 10 l będzie ok. Wtedy bez światła, w wodzie z akwa ogólnego, dodajesz odkażacz, ustawiasz dobre napowietrzanie (ma zastąpić wachlowanie płetwami przez rodziców), temp. 30st. Po dwóch dobach powinny pojawić się larwy. Karmić należy zacząć dopiero jak zaczną pływać. Dużo rybek udaje się odchować tylko na żywych larwach artemii.... Inne metody karmienia nie zdają egzaminu, bo maluchy nic innego nie jedzą... podobno Wink

I consider myself as a one fish wolf pack
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: