Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « andrej 45l ogólne >Moje pierwsze akwarium
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: andrej 45l ogólne >Moje pierwsze akwarium  (Przeczytany 10780 razy)
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 20, 2009, 20:26:45 »

Neony to bardzo ruchliwe ryby i potrzebują sporego akwarium.

"spore" tzn? spore jest pojęciem względnym i "szerokim"
uważam, że 45l wystarczy dla neonków

nie każdy jest taki mądry od samego początku, każdy uczy się na błedach
masz rację ja sama na początku też miałam misz-masz z obsadą, ale po lekturze książek i niniejszego forum wiem więcej
gina2006 Ty też nie urodziłaś się od razu z całą wiedzą na temat akwarystyki i zdobywałaś ją w przeciągu jakiegoś okresu i też na pewno popełniałaś błędy
andrej spokojnie uzupełnij swoje braki dotyczące wiadomości na temat rybek, nie zrażaj się i będzie oki  Good !
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2009, 20:30:58 wysłane przez magda78 » Zapisane

250l towarzyskie
60l krewetki RC
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 20, 2009, 20:28:29 »

To zanim cos kupisz to moze przed zakupami sie dowiesz co im bedzie potrzebne, a nie nakupowac, narobic zupy rybnej ! i niech sie mecza  Wściekły Wściekły Wściekły

Polak mądry po szkodzie, ale i przed szkodą głupi
nie każdy wie, że sprzedawca to nie guru akwarystyki  Wink
Nie mozna obarczac sprzedajacego za bledy akwarystyczne (on jest od tego by jak najwiecej sprzedac), to kupujacy ma obowiazek wiedziec co kupuje !!!!
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2009, 20:45:54 wysłane przez gina2006 » Zapisane

magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 20, 2009, 20:32:44 »

To zanim cos kupisz to moze przed zakupami sie dowiesz co im bedzie potrzebne, a nie nakupowac, narobic zupy rybnej ! i niech sie mecza  Wściekły Wściekły Wściekły

Polak mądry po szkodzie, ale i przed szkodą głupi
nie każdy wie, że sprzedawca to nie guru akwarystyki  Wink

250l towarzyskie
60l krewetki RC
mlody_et
Zainteresowany
**

melex? jaki melex?jeden kiełbas i dwa bułki prosze

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 20, 2009, 22:04:49 »

widać, że Gina jest okazem wspaniałego umysłu, który nigdy nie popełnia błędów i  odrazu wie wszystko najlepiej. Nie wiń młodego i niedoświadczonego akwarysty i nie neguj jego sugestii, z czasem dojdzie do tego, że bedzie miał w domu 450l z paletkami  Cool a teraz tylko cierpliwości i wytrzymałości!! Smiley

Co nas nie zabije to nas wzmocni...
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19156.new#new

gg: 2947862
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 20, 2009, 22:16:21 »

mlody_et jesli jestes w stanie to sobie wyobraz ze moj blad na poczatku byl niewielki (2 glonojady, pare neonow i 4 paletki nadprogramowe w 275 L ! ) i natychmiast po sugestiach poprawiony. Nie upieralam sie ze tego czy tego nie oddam !, tylko jak najpredzej poszukalam odpowiedniego akwa u innych i oddalam za frico (choc sama placilam sporo  Sad ) wszystko co tylko bylo nadmiarem !

koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 21, 2009, 05:36:02 »

nie każdy jest taki mądry od samego początku, każdy uczy się na błedach

czepiam się tylko jednego  słowa "zmieniam" dla mnie to znaczy ,że wydajesz to co masz a kupujesz inne,
 tak rozumiem to slowo
 ps. ja też nie byłem mądry na starcie i nie mam do Ciebie o to pretensji.

pozdro

magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 21, 2009, 07:15:59 »

mlody_et jesli jestes w stanie to sobie wyobraz ze moj blad na poczatku byl niewielki (2 glonojady, pare neonow i 4 paletki nadprogramowe w 275 L ! ) i natychmiast po sugestiach poprawiony. Nie upieralam sie ze tego czy tego nie oddam !, tylko jak najpredzej poszukalam odpowiedniego akwa u innych i oddalam za frico (choc sama placilam sporo  Sad ) wszystko co tylko bylo nadmiarem !

i oby więcej takich ludzi na świecie  Wink
dyskusja zeszła z głównego tematu  Tongue proponuję skupić się na pomocy, a nie na tym co, kto i ile powinien wiedzieć w momencie urodzenia się
pytałam się doświadczonego akwarysty - neonki mogą zostać, ale żałobniczki i tetry nie bardzo  Undecided

250l towarzyskie
60l krewetki RC
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 21, 2009, 12:33:02 »

Własnie zauważyłem że tetry poganiają neonki Sad
dilayla
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 21, 2009, 15:53:44 »

gina2006 nie chce Cie krytykować ale oczywiście masz bardzo dużą wiedze o akwarystyce lecz aby być bardzo dobrym doradcą trzeba doradzac a nie tylko krytykować i mówić że wszystko masz źle Wink Oczywiście mozna miec coś źle przecież czlowiek to nie Bóg,no ale lepiej pomagać prawda?Smiley
Pozdrawiam serdecznie
dilayla

Jostein Gaard
Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 21, 2009, 18:25:48 »

gina2006 nie chce Cie krytykować ale oczywiście masz bardzo dużą wiedze o akwarystyce lecz aby być bardzo dobrym doradcą trzeba doradzac a nie tylko krytykować i mówić że wszystko masz źle Wink Oczywiście mozna miec coś źle przecież czlowiek to nie Bóg,no ale lepiej pomagać prawda?Smiley
Pozdrawiam serdecznie
dilayla
Nie twierdze ze posiadam duza wiedze dopiero sie ucze jak wielu na tym forum, ale troche juz wiem np ze wiele ryb potrzebuje odpowiedniego litrazu.
To co napisalam to nie  slowa krytyki, a co jest zle i co trzeba zrobic - prawie calkowicie zmienic obsade, robic czestsze podmiany wody, mierzyc parametry wody testami a nie tylko temperature, nie opierac sie na wiedzy i poradach sprzedawcow, ale duzo czytac przed zakupami by uniknac takiego przerybienia jak przedstawil zalozyciel !!!
Ale jak sie czyta nastepne posty:
]
"spore" tzn? spore jest pojęciem względnym i "szerokim"
uważam, że 45l wystarczy dla neonków

czy :
" Gina neon nie oddam bo nie zostane przy samych gupikach, prosze Cie... "  (ja chce, ja bede miec)
"dokupuje po kilka rybek"  (bez podstawowych wiadomosci o ich potrzebach)
To na takie argumenty i podejscie do zywego stworzenia rece opadaja  Wściekły Wściekły Wściekły

koper112
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 21, 2009, 19:41:03 »

potyczkami słownymi ze sobą , nie doradzicie nic " młodemu"

andrej
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 21, 2009, 19:51:12 »

Więc tak mam oddac żałobniczki i tetry ?? bo narybek mieczyka sprzedaje Wink
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 21, 2009, 19:57:43 »

w tym baniaku możesz stadko neonów sobie zostawić (i nie jest to kompromis) do tego ewentualnie kilka kirysków na dno (i to już jest większy kompromis) i to wszystko

koper112
Stały użytkownik

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 21, 2009, 20:06:49 »

w tym baniaku możesz stadko neonów sobie zostawić (i nie jest to kompromis) do tego ewentualnie kilka kirysków na dno (i to już jest większy kompromis) i to wszystko
racja i bedzie Good !, pooglądaj sobie galerie,może spodoba Ci się jakaś aranżacja to sobie podobnie użądzisz papa

andrej
Bywalec

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 21, 2009, 20:21:29 »

Dzięki  papa
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: