Gala317
Nowy

|
 |
« : Kwiecień 20, 2009, 14:28:24 » |
|
Mam Pytanie W Jakiej Wielkości kirysek jest dojrzały płciowo ?? I jest gotowy do tarła ? Z góry dziękuje  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aqua24
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 20, 2009, 15:09:56 » |
|
hej gala!  Dorosły kirysek spiżowy gotowy na tarło ma ok. 5, 6 cm długości. to tyle. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gala317
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 20, 2009, 15:15:01 » |
|
Dziękuje za odpowiedź  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aqua24
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 22, 2009, 14:49:41 » |
|
nie gniewaj się że skorzystam z tego wątku ale jak rozpoznać samca od samicy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gala317
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 22, 2009, 15:22:35 » |
|
Poszukaj na google
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1988ona
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 22, 2009, 15:53:04 » |
|
Samiec nieco delikatniejszy i ma dłuższe promienie w płetwach piersiowych, samica większa i pełniejsza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aqua24
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 23, 2009, 17:24:00 » |
|
heh dzięki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mojrzesz
Nowy

Jeea , och my dead
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 25, 2009, 09:09:43 » |
|
nie gniewaj sie ze pożyczę wątek  ale chiałbym spytać jak zachęcić kiryski spizowe do tarła ? Szukałem czy taki wątek juz był ale nie znalazłem  proszę o odpowiedź  i z góry dziękuję 
|
|
|
|
|
|
Nowy na forum , lecz nie całkiem zielony w akwarystyce 
|
|
|
Aramis
Powiedz kuli ,,NIE"
Stały użytkownik

Aramis śni się małym dzieciom ...
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 25, 2009, 09:25:28 » |
|
TY specjalnie to piszesz żeby nabić posty czy co ? ty znalazłeś 0 a ja 6 stron ! znalazłem pare informacji : - podobno aby zachęcić kiryski do tarła należy znacznie ochłodzic wodę przez dodanie świeżej.
- je do tarła należy obniżyć temperaturę o kilka stopni do około 22-23°C oraz karmić obficie tarlaki przed wpuszczenbiem do akwairum tarliskowego, prawdopodobnie tarło przebiega podobnie jak u kirysków malutkich czyli w grupach po 3-5 osobników z przewagą samców, ikra składana jest na szybach i elementach dekoracji,
- Możesz podmienić wodę na zimniejszą, jeśli nie karmisz ich żywym to spróbować podać żywy pokarm. Poza tym daj im trochę czasu i zapewnij spokój.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mojrzesz
Nowy

Jeea , och my dead
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 25, 2009, 09:30:39 » |
|
dobra dobra ..zaraz musisz sie tak denerwować ? Weź sobie jakieś tabletki na uspokojenie . Moja mama jest farmaceutką to może ci coś polecić ..haha a jeśli chodzi o kiryski to dzięki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aramis
Powiedz kuli ,,NIE"
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 25, 2009, 09:36:52 » |
|
I co mnie to obchodzi że twoja jest farmaceutką , moja jest lekarzem i co łyso ci ? , a czy ty nie możesz poszukać sam ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mojrzesz
Nowy

Jeea , och my dead
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 25, 2009, 09:40:56 » |
|
, moja jest lekarzem i co łyso ci ?
Heh nie obchodzi mnie kim twoja jest , lekarz to taki sam zawod jak każdy inny. ma takie samo poważanie jak śmieciaż . bo lekarz leczy a gdyby nie bylo smieciarza to byś i tak umarł z powodu różnych zarazków. pozatym co ja bede sie z toba kłucił na zawody. Mi chodziło o kiryski a nie o twoją matke. Uwazam że jakiś moderrator powinien zamknąć ten wątek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aramis
Powiedz kuli ,,NIE"
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 25, 2009, 09:52:04 » |
|
Heh nie obchodzi mnie kim twoja jest , lekarz to taki sam zawod jak każdy inny. ma takie samo poważanie jak śmieciaż . bo lekarz leczy a gdyby nie bylo smieciarza to byś i tak umarł z powodu różnych zarazków. pozatym co ja bede sie z toba kłucił na zawody. Mi chodziło o kiryski a nie o twoją matkeUwazam że jakiś moderrator powinien zamknąć ten wątek  TY popierwsze naucz się pisać. Tam gdzie zaznaczyłem na czerwono to to są twoje błędy ortograficzne albo nie umiesz liter 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mojrzesz
Nowy

Jeea , och my dead
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 25, 2009, 19:39:52 » |
|
haha to popraw je bo ja tu błędów nie widze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1988ona
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 25, 2009, 20:39:18 » |
|
popierwsze  Znalazłam informacje, że kiryski spiżowe są gotowe do tarła gdy są około półroczne, lub samiec powinien mierzyć ok. 4 cm a samica 5. Doprowadzić do tarła można podmieniając częściowo wodę (na chłodniejszą) oraz karmiąc żywym pokarmem-turbifex i ochotka ponoć najbardziej pobudzają do tarła. Lepiej jest hodować większą liczbę samców.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|