Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « robertox23x 240L Biotop (niby) Ameryka Pd. Aktualizacja 23.04.2009 :) [ str. 2)
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: robertox23x 240L Biotop (niby) Ameryka Pd. Aktualizacja 23.04.2009 :) [ str. 2)  (Przeczytany 6210 razy)
robertox23x
Nowy
*

« : Kwiecień 18, 2009, 07:04:04 »

Sprzęt :120x40x50 - proste, posadowione szafce specjalnie pod takie akwarium z Mata polietylenowa 120x40

Oświetlenie: Klasyczne 2 x 30W t5 w pokrywie + 1x39W T8

Filtr :TETRA TEX EX 1200

Ogrzewanie:Grzałka z termostatem Aqua El 200 W

Podłoże:
piasek akwarystyczny ok 25 kg.

CO2: brak

Nawożenie:
kulki gliniano - torfowe pod korzenie roślin.

Woda:

Ph - 7,6
Kh - 6
Gh - 8
No2 - 0
No3 - 10

Flora:Kilka pistii ,moczarki, 3 żabienice,kępki trawy,troszkę mchu

Fauna:

neon czerwony 17 szt
bystrzyki czerwone 9 szt
otosek 4 szt
kirysek spiżowy 9 szt
zbrojnik niebieski 2 szt
Pielęgniczki Ramireza 3szt.
Akara z Maronii 4szt.
Ampularia - 2 szt.
Krewetki Filtrujące 2szt.(niebiotopowe)
Kosiarki 9szt.(niebiotopowe)
Krewetki Babaulti Rainbow + Red - szt. xxx (niebiotopowe)

Ozdoby:  1 spory korzeń + 5 małych ułożonych w jedno (naturalne wszystko) + w 1 namorzynowy (naturalny)
- dwa kokosy (naturalne)z wyłupanymi otworami

Fotki :

Wiem że gęsto jest - jestem początkujący - proszę o podpowiedzi co i jak poprzycinać żeby to miało ręce i nogi Smiley

Fotki z przed miesiąca - obecnie przyciąłem mocno mech i wyrzuciłem 2/3 pistii - wkrótce wrzuce zaktualizowane fotki.

Proszę o opinie i porady co zmienić żeby było lepiej Smiley

Dzięki z góry.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 18:50:30 wysłane przez robertox23x » Zapisane
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 18, 2009, 07:22:46 »

zmieniłbym nazwę wyrzucając biotop am. pd. bo kosiarki i krewetki to nie ameryka, daj termometry do tyłu, żeby nie wisiały przy przedniej szybie, pistia robi fajny lekko mroczny klimat, jest coś w tym baniaku.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 18, 2009, 07:41:55 »

aqwa ładne, ale co do wyrzucania roslinek to bym sie zastanowil, daj ogłoszenie na forum może ktoś potrzebuje ,
 wyrzucanie to chyba ostatecznośc.

margin
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 18, 2009, 09:00:23 »

Akwarium piękne, do takiego zmierzam powoli, gratuluję wspaniałych roślin, a szczegónie mchu. Ale duży ślimak  Wink

robertox23x
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 18, 2009, 09:10:39 »

Ten ślimak to Ampularia mam 2 sztuki - bardzo mocno się mnożą (masa kokonów na pokrywie z których wypadają malutkie ampularie - dosłownie po kilkadziesiąt szt. raz na 2 tyg. nawet w tej chwili widze okolo 7-8 nowych kokonów)- niestety (dla Ampularii) ostatnio zmierzyłem twardość wody i wychodzi KH - 0 w kranie 2 (musiałbym jeszcze GH zmierzyć ale nie mam testu - trzeba kupić) Także woda jest prawdopodobnie bardzo miękka (Kamień w czajniku to u mnie mogę pomarzyć). Bardzo miękka woda niekorzystnie wpływa na Skorupę ampularii. Malutkie ampularie żyją w akwa pare tyg i znikają - możliwe że to z powodu miękkiej wody....

margin
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 18, 2009, 09:20:43 »

Ciekawe, też kiedyś miałam ampularie i po pewnym czasie ich skorupki robiły się dziurawe i miękkie, wodę mam:  PH 6,8 - 7,2. Jakoś wtedy nie kojarzyłam tych faktów.

robertox23x
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 18, 2009, 10:21:46 »

To może ze starości to sie dzieje? Nie wiem dokładnie - jak pisałem jestem początkujący....
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 18, 2009, 10:47:43 »

Jak masz problemy z wapniem, to wrzuć jakieś muszle, ew. dobrze wygotowane skorupki od jajek.
robertox23x
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 18, 2009, 10:53:51 »

Jakie muszle np?
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 18, 2009, 10:55:37 »

jabym nic nie przycinał tylko sprzedał/oddał/zamienił 1/2 albo nawet 2/3 tego pływającego - niech więcej światła dociera do środka

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 18, 2009, 11:01:09 »

Witam!

Według mnie wszystko jest jak najbardziej ok, akwarium bardzo mi się podoba. Pistii bym się nie pozbywał, bardzo podobają mi się te ich zwisające korzenie. Ogólnie akwarium ma taki fajny klimat Wink Pozdrawiam!

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 18, 2009, 11:06:59 »

Wow !!!  Good !
Oby kazdy poczatkujacy przedstawial taki baniaczek  Grin
Faktycznie z tym wyrzucaniem roslin to ostatecznosc, ale te pistie mozna troszke okielznac (ja tak robie i nie przyslaniaja mi calej tafli)

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 18, 2009, 11:12:12 »

Bardzo ładne akwarium ma swój klimacik właśnie dzięki tej pisti i jej mrocznie wiszącym korzonkom - ale jak wiadomo pistia szybko sie rozrasta i co jakiś czas trzeba ja przerzedzić bo inaczej rośliny pod nią będą odcięte od światła. Jedyne co mi w tej aranzacji nie pasuje to ta kępa bakopy przed mchem - myslę że lepiej by było ją dołożyć do tej w lewym lub prawym boku , a pozatym to śliczności Cheesy

margin
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 18, 2009, 11:14:53 »

Bardzo mi się podoba ten półmrok, ja też mam pistie tylko nie takie ładne (dopiero się aklimatyzują). Rybki nie są duże, to chyba im te roślinki nie przeszkadzają, ja bym zostawiła tak jak jest. Ma swój klimat i urok. Mogłabym patrzeć godzinami.  papa

Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 18, 2009, 11:28:14 »

Jest pięknie Smiley Gratulacje!  Good !

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: