Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Brązowy osad w filtrze ???  (Przeczytany 6317 razy)
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« : Październik 28, 2004, 21:09:41 »

Właśnie wiele razy się ludzie zastanawiają co to takiego . Wiele razy już słyszałem że to napewno okrzemki bo one są brązowe. I co jak się tak przyjżeć to wielu ludzi to kopiuje - okrzemki , okrzemki okrzemki ...
Naszczęście bo sma wiele razy tak mówiłem mimo wszystko postanowiłem to sprawdzić i tak pobrałem próbke z wewnętrznej strony deszczownicy i zabrałem na zajęcia z systematyki roślin zarodnikowych by przyjrzeć się owym "okrzemkom" z bliska. Już w powiększeniu 12X5X1 zauważyłem że zbieranina bardziej niż krzemionkowe pancerzyli przypomina drobniutkie niteczki . Powiększenie 12X10x1 i co nic no to samo cieniutkie niteczki brak ślady pancerzyków. Powiększenie 12X40X1 pozwoliło mi wreszcie zobaczyć pojedyncze komórki ale bynajmniej nie okrzemek to są sinice proszępaństwa to są homoheterotroficzne formy trychalne sinic (kolonie) które żyją w ciemnościach - są homoheterotrofami które do życia wykorzystują nic innego jak węgiel pochodzenia organicznego i nie potrzebują do życia światła. I tak obalam teorie że w filtrach żyją okrzemki. Szczerze mówiąc to nic w tym dziwnego bo przecierz okrzemki to fototrofy i fotoheterotrofy i potrzebuja światła do życia (zawierają chlorofil a i c ) Owszem mogą się zdarzyć formy heterotroficzne ale ich byśmy nie widzieli - popierwsze są rzadkie, po drugienie maja barwników a nasz badany osad jest brązowy. No dobrze to teraz sie rodzi pytanie i co dalej mamy brązowe sinice w filtrze i w deszczownicy , co robić ? Odpowiedź nie trzab specjalnie nic robić bo tam one nam nie przeszkadzaja , należą z pewnością do innego gatunku niż sinice powodujące zakwuit wody w akwarium , są nawet korzystne bo usuwają z wody węgiel organiczny - pożywka dla wielu bakterii te zaś dla pierwotniaków (biała woda) Wadą występowania tego rodzxaju Cyjanobakterii(sinic) jest to że jak się dobrze rozrosna to zatykają otwory deszczownicy , spowalniają filtr po za tym nie ma się ich co obawiać.
Zaznnaczam że moje "badanie" Tyczyło tylko brązowego osadu wewnątrz filtra a nie na szybach itp. Pozatym ja nie potrafię okrelić nawet nazwy Rodzajowej a co dopiero gatunkowej, ale to ostatnie niedługo powinni mi wyjaśnić specjaliści w tej dziedzinie. Pozdrawiam serdecznie  - nie ma jak odrobina zamieszania Smiley

112,25
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 28, 2004, 21:15:20 »

Oj Tramal, podesłałabym ci kilka próbek do zbadania z mojego akwa. :wink: Swoją drogą przydałoby się nam takie forumowe labolatorium!

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
mcrobson
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 28, 2004, 21:27:01 »

Brawo Tramal  Smiley Podoba mi się bardzo ten pomysł z badaniem wynik jest naprawdę ciekawy czekam na kolejne badania  :twisted:
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Październik 29, 2004, 13:53:47 »

Cytat: Bea
Oj Tramal, podesłałabym ci kilka próbek do zbadania z mojego akwa. :wink: Swoją drogą przydałoby się nam takie forumowe laboRatorium!

:wink:
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Październik 29, 2004, 16:24:43 »

Cytat: sir Michael
Cytat: Bea
Oj Tramal, podesłałabym ci kilka próbek do zbadania z mojego akwa. :wink: Swoją drogą przydałoby się nam takie forumowe laboRatorium!

:wink:

No tak, oczywiście. Oj sir michael, jak ja bym też chciała poprawiać wszystkie błędy na forum...

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: