Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Xenentodon cancila Iglicznia słodkowodna
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Xenentodon cancila Iglicznia słodkowodna  (Przeczytany 21245 razy)
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 16, 2009, 20:46:21 »

W jakich wielkościach w akwarium uzyskują gotowość do tarła?
Nie dałoby się zamienić narybek do karmienia na inny? Np. słonecznicy, karasia?
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 16, 2009, 20:55:39 »

U mnie miały ponad 10 cm, trudno mi co kol wiek odpowiedzieć na to pytanie ponieważ nie wiem jakiej wielkości jest narybek karasia czy słonecznicy,ani skąd można by go wziąć,następnym razem spróbuję z narybkiem gurami tylko nie wiem czy zdążę bo one do tarła przystępują kiedy chcą.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 16, 2009, 21:07:08 »

A nie można dawać narybku czegoś pospolitszego? Np. gupika?

I consider myself as a one fish wolf pack
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 16, 2009, 21:22:14 »

Nie wiem nie mam pojęcia podobno narybek musi być bardzo drobny a skoro Xenedontony występują w Azji to pewnie w toku ewolucji przystosowały się do pobierania takiego pokarmu w pierwszych dniach życia,jak trochę podrosną to na pewno narybek gupika bardzo chętnie będą jadły.Chodzi o te pierwsze dni po wykluciu .

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 19, 2009, 21:44:34 »

Jakby się tak człowiek przyłożył to narybek bojownika można by było "wyprodukować" Smiley ale to juz trzeba się przygotować. Nawet jakbyś odkarmił to w akwarium ogólnym z h*etami i niszczuką by nie przeżyły...

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 19, 2009, 21:55:52 »

Tym tarłem sam byłem zaskoczony bo jeżeli bym wiedział że przystąpią do niego to bym się zaopatrzył w jakąś parę gurami ,no z niszczukami na pewno by nie pożyły zwłaszcza jeżeli była by zbyt duża różnica w wielkości.Ale niszczuki pójdą do innego baniaka a ctenoluciusy jak podrosną to będą z belonami.

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 19, 2009, 23:08:57 »

Karaś jest drobny i trze się kilka razy w ciągu roku.
Słonecznica też jest malutka. 10 cm to już kawał ryby.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 20, 2009, 07:31:01 »

Tym tarłem sam byłem zaskoczony bo jeżeli bym wiedział że przystąpią do niego to bym się zaopatrzył w jakąś parę gurami ,no z niszczukami na pewno by nie pożyły zwłaszcza jeżeli była by zbyt duża różnica w wielkości.Ale niszczuki pójdą do innego baniaka a ctenoluciusy jak podrosną to będą z belonami.

To ile Ty masz akwariumów Smiley ?

Ja widziałem na YT przystępowanie do tarła Ctenoluciusów - układ taki sam - pływa jedna samica (większa) i dwa samce. Ziarna ikry są zapładniane w "locie" i opadają na rośliny (tarło bisko powierzchni).

Pewnie podobnie było z Xenetondodami?

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 20, 2009, 19:57:23 »

Tak jest samica u Xenentodonów jest większa mam 4 sztuki więc wiem że jedna samica i dwa samce ta czwarta nie brała udziału w tarle więc nie wiem jaka płeć, ale wielkości tych dwóch samców.Samce podpływały jeden z jednego boku drugi z drugiego,samica wyginała się w łuk brzuchem do dołu i wszystkie razem drżały,ikra zapładniana w toni ale pływały mniej więcej w środkowych warstwach wody.U mnie substratem do złożenia ikry była gąbka od filtra.

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 20, 2009, 21:28:11 »

Jak dużo jest ikry w warunkach akwariowych?
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 20, 2009, 21:41:43 »

Trudno mi odpowiedzieć bo tarły się 4 czy 5 dni wyłowiłem 52 młode część została pożarta więc nie wiem dokładnie.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 21, 2009, 09:34:56 »

Ale młodzież w końcu odchowałeś czy nie?

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 21, 2009, 15:09:34 »

Nie odchowałem ani jednej pierwsze które się wylęgły próbowałem standardowo na artemi ale za duże były więc zamówiłem żywą rozwielitkę i nałapałem oczlika żadnej reakcji ze strony młodych. Przeżyły około tygodnia więc pozostałych już nie wyławiałem zjadły je dorosłe,potem dopiero natknąłem się na info że odżywiają się świeżo wyklutym narybkiem ryb labiryntowych.

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 21, 2009, 18:30:35 »

Może żywa larwa komara by była też dobra?
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 21, 2009, 18:47:54 »

Wydaje mi się że była by za duża, poza tym do tarła doszło zimą.Młode belony pewnie reagują na odpowiedni ruch pokarmu tak jak młode przezroczki które zjadają tylko plankton poruszający się pionowymi skokami.Dlatego nie ruszały planktonu chociaż wielkościowo był odpowiedni.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2009, 18:57:40 wysłane przez Drago » Zapisane

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: