Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada do 72 litrów  (Przeczytany 3454 razy)
jah
Nowy
*

« : Kwiecień 06, 2009, 18:09:35 »

Witam.pragne założyć akwarium o pojemności 72 litrów.będzie to moje pierwsze akwarium wiec dość dokładnie chciałem przemyśleć obsade do tego akwarium.chciałbym aby mieszkańcy akwarium byli dosc toważyscy gdyż chcialbym aby moja 1.5 roczna córka mogła podziwiać podwodny świat.prosze o pomoc
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 06, 2009, 18:17:42 »

może zanim o obsadzie pomyśl o osprzęcie.

w każdym bądź razie powiedz jakie ryby ci się podobają?

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 06, 2009, 18:57:25 »

może zanim o obsadzie pomyśl o osprzęcie.

a potem dokładnie przeczytaj o dojrzewaniu akwarium i jak już będą znane parametry wody można myśleć o obsadzie.
I jak napisał jaaasiek popatrz w sklepach na rybki, wybierz te, które się podobają  i podaj kilka przykładów.
Popatrz też na obsady proponowane tu na forum w podobnym litrażu. Trochę czytania przed Tobą ale jak się dokładnie przygotujesz, to potem połowa problemów wynikająca z braku podstawowej wiedzy, odpada.

pozdrawiam  papa

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
jah
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 06, 2009, 19:03:23 »

jesli chodzi o sprzet to mam filtr wewnetrzny aquael 350, grzalke tej samej firmy 50 w.jesli chodzi o oswietlenie to bedzie zamontowana swietlówka WARM-LITE 438 MM/15 W i tu wlasnie nie jestem pewien czy to bedzie dobre rozwiazanie zamontowanie takiego oswietlenia.jesli chodzi o rybki chce szukac ryb ktore nie beda sie chowaly po dziurach w akwarium aby mozna je bylo ogladac.
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 06, 2009, 19:16:11 »

15W to trochę mało jak na 72litry. Zależy też jakie będziesz chciał mieć rośliny. Ale przydało by się min 30W.
Jeżeli chodzi o chowanie się po dziurach to nie będzie miało to miejsca jezeli akwarium będzie zarośnięte żywymi roślinami a rybki będą miały komfortowe warunki, czyli żadnego przerybienia, rybek, które będą się podgryzać. Dlatego napisz jakie Ci się podobają i wtedy będziemy kombinować.

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
jah
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 06, 2009, 20:25:56 »

a co myslicie o kiryskach pstrych.czy stadko ok 5-6 jest dobrym pomyslem
skate34@o2.pl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 06, 2009, 20:29:01 »

Możesz dać np.
12x neon czerwony
6x razbora klinowa
1-2 samic gupika
6x kirysek pstry
jah
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 08, 2009, 11:11:32 »

troche poszukałem po książkach i akwarium odpalilem.mysle ze za ok 3 tyg bede mogl cos myslec nad obsada oczywiscie po testach ktore musze zrobic bo u mnie w miescie woda jest ch*.... 40 litrow wody mam z innego akwarium ze sklepu a reszta moja kranowka odstana 4 dni.chyba sie roslinki przyjma w tej wodzie.podloze jest z czarno - bialego z przewaga czarnego zwirku sredniej i malej grubosci.jesli chodzi o roslinki to narazie te mniej wymagajace tzn moczarka i kabomba oraz trawa jakas(nieznam dokladnie nazwy).czy jakies jeszcze roslinki do tego dolozyc.narazie mam slabe oswietlenie bo tylko 30w.co do obsady ktora moze w maju zagosci to myslalem nad kirysami ok 6-7, neonow innesa 20 i glonojada lub cos w tym stylu.prosze o opinie
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 08, 2009, 11:38:02 »

Proponuję Ci otoski zamiast glonojada... Reszta myślę, że jest ok Smiley Czekamy na zdjęcia Smiley

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
Adiz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 08, 2009, 12:03:45 »

Jah

Wobec tego stado gupików i mieczyki, tak żeby oko przyciągało i migało kolorkami.  Wink
Pamiętaj o filtracji i roslinach.

A reszcie adwersarzy to proponuje czytać uwaznie co się pisze (pytanie) i nie wpychać na sam poczatek wymagających ryb.
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 08, 2009, 12:17:57 »

Według mnie otoski nie są wymagające a pomogą utrzymać czystość w akwarium. Good !

Adiz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 08, 2009, 12:34:08 »

To się kolego sympatyczny mylisz i proponuje poczytac odnośnie gatunku.
A czystość w akwarium zależy od filtracji i jego obsługi.
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 08, 2009, 12:51:21 »

Jeśli twoja wiedza opiera się tylko na tym co czytasz...
Z moich doświadczeń wynika, że nie są to ryby wymagające. Jeśli chodzi o czystość chodzi mi o glony z którymi otoski sobie świetnie radzą.

Adiz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 08, 2009, 14:05:19 »

kiedy ja zaczełem akwarystyke to ty synku byłeś w planach na nastepne 20 lecie.
Ja mam prawie 40 lat doświadczeń w akwarystyce , wiesz co ty możesz sobie zrobić z tym co piszesz? 
Powiem ci krótko : wypad smyku do książek i zanim komukolwiek zaczniesz radzić to sie 2 razy zastanów czy masz ku temu odpowiedznia widze.
A zastanów się uważnie bo tym co radzisz przejmujesz odpowoiedzialność .

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 08, 2009, 14:21:26 »

Dawniej baby idąc do połogu okadzały pomieszczenie bulwersując óczesnych lekarzy tymi zabobonami, ale miały mniejszą niż oni śmiertelność wśród rodzących. Teraz każdy ginekolog myje ręce i już się nie oburza.
Wiele poglądów jest już nieaktualnych, co nie oznacza, że nie warto przeglądać starych pozycji. A doświadczenie jest bezcenne. Skromność również.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: