Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « czym są spowodowane choroby ryb?? PILNE!!!!!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czym są spowodowane choroby ryb?? PILNE!!!!!!!  (Przeczytany 3453 razy)
prezescfc
Nowy
*

« : Kwiecień 04, 2009, 20:05:41 »

Zacznę od powitania wszystkich na forum.
a więc, posiadam akwarium 200litrów. Mam tam pyszczaki (kilkanaście rocznych - ok. 15 i w czwartek kupiłem 30 malutkich), są jeszcze 2 papuzie i 2 kirysy(wiem, ze nie powinno ich tam byc, ale zostałe ze starego akwa, a nie wyrzuce do sedesu zdrowych ryb). Przez ten niecały rok, który posiadam akwarium, bardzo często rybki mi chorują. Zawsze dostają pleśniawki. Tyle bactopuru co ja tam już wlałem to jest szok. Co jest przyczyną tych chorób? czy może byc tak, że na roślinach zostały jakieś bakterie i trzeba je wywalić? Co moge zrobić, że mi nie chorowały tak czesto. teraz się to jeszcze bardziej nasiliło. W ciągu 2 tygodni 2 raz są chore. POMOCY!!!!!

i jeszcze jedna sprawa. Rybki są strasznie płochliwe, co podejde do akwarium to się chowają, siedzą w kamieniach i nic ich nie widać. Co może być tego przyczyną i co można z tym zrobić.
Z góry dziękuję.
pozdrawiam. 
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 04, 2009, 20:26:16 »

Ryby chorują na pleśniawkę z powodu złej kondycji, stresu (np. z przegęszczenia), złego jedzenia itd.
To nie bakterie powodują, tylko grzyby, których zarodników jest wszędzie pełno, więc ich nie zniszczysz.

Masz pełne akwarium i stąd problemy. Te 200 l to dla dwóch pielęgnic papuzich to mało, a gdzie reszta ma mieszkać?
prezescfc
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 04, 2009, 20:29:54 »

to co mam teraz zrobić? może to zabrzmi trochę głupio, ale znajomy ma takie samo akwa, więcej ryb(około 50) i również ma papuzie i nic sie nie dzieje. Czemu tam jest ok, a u mnie ciągle coś się dzieje.
Czym jest spowodowany stres moich ryb? Czemu są takie płochliwe? I co mam zrobić, popełniłem błąd z tymi papuziami, ale co mam teraz zrobić, żeby było ok?
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 04, 2009, 20:34:21 »

a jakie ryby ma twój znajomy, bo ty masz pyszczaki a są to byby wykazujące ogromny terytorializm

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
prezescfc
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 04, 2009, 20:37:07 »

również ma pyszczaki. no nie pamietam, kiedy wlewał ostatnio lekarstwo u siebie, a czesto tam jestem.
da rade jakoś zapobiec tym chorobom i temu, że są takie płochliwe? Fishtamin coś da?
prezescfc
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 04, 2009, 21:29:26 »

ale fachowcy :/ nie pogadasz :/
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 04, 2009, 21:49:23 »

Skoro kolega wlewał coś u siebie, to znaczy że też się coś działo.
Kolega może mieć lepszy filtr, więcej roślin lepsze oświetlenie, inną wodę, lepszą karmę. Trudno porównywać, gdy się nic nie wie.
Gdy leczysz ryby, to je również osłabiasz, więc więcej chorują, więc leczysz... i tak to się dzieje. Z kolei nie leczyć? to często padną.
Najlepiej zrób zdjęcie i wstaw i opisz sprzęt, jaki masz, rośliny i nawozy.

Ps. O tej porze jest mały ruch
prezescfc
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 04, 2009, 22:56:49 »

Pyszczaki są rybami, do których nie poleca się roślin, ponieważ je obgryzają, przeważnie układa się im kamienie(piaskowce i wapienie - ja tak mam).
Ze znajomym mamy to samo, ze sprzetu i ryb. taki sam filtr AQUAEL FZN - 3, napowietrzacz na 2 rurki 4W, grzałka aquael 200W z termostatem i filtr wewnętrzny turbo aqua - szut 750l/h. Kumpel ma tylko inny filtr wewnętrzny(bardziej wydajny). poza tym to samo.

I CO MOŻNA ZROBIĆ, ŻEBY RYBY NIE BYŁY TAK PŁOCHLIWE?HuhHuhHuhHuhHuhHuh? NA TYM TEŻ MI BARDZO ZALEŻY!!!
wiessia
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 25, 2009, 18:28:28 »

Witam,
Przede wszystkim zachęcam do poczytania o pielęgnicach (pyszczakach), które są bardzo wymagającymi rybkami. Jeżeli pyszczaki są płochliwe to bardzo możliwe, że masz bardzo jasny piasek - jest to jeden z powodów. Masz też przerybione akwarium, i najprawdopodobniej rybki są w ciagłym stresie i dlatego chorują. Dokupiłeś aż 30 rybek!! ale z jakiego gatunku? W akwarium 200l maksymalnie może być 3 a najlepiej tylko 2 gatunki pielęgnic. Do tego odpowiedni podział samców i samic w zależności od gatunku (z reguły 1 samiec na 3 samiczki - ale wszystko zależy od gatunku). Na pielęgnicach papuzich się nie znam ale jeżeli dla nich 200l to za mało to co dopiero z tą całą zgrają pozostałych pyszczaków... Proponuje wprowadzić poważne zmiany w akwarium...
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 25, 2009, 21:30:16 »

I CO MOŻNA ZROBIĆ, ŻEBY RYBY NIE BYŁY TAK PŁOCHLIWE?? NA TYM TEŻ MI BARDZO ZALEŻY!!!
Przede wszystkim nie wydzierać się na forum, potem oddać większość ryb do sklepu albo najlepij wszystkie, bo nie masz jak widzę pojęcia o warunkach w jakich powinny być trzymane i zacząć czytać, duuużżoo czytać, a potem założyć akwa od nowa.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: