patiw80
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 02, 2009, 14:30:23 » |
|
Jeśli ktoś jeszcze wie co mogło zaszkodzić moim rybkom,to proszę piszcie.Z tego co przeczytałam,wydaje mi się,że to było przedawkowanie.Na razie się uspokoiło,ale nie wiem co będzie do wieczora.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patiw80
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 02, 2009, 14:33:46 » |
|
Mam znajomego akwarystę,to dzięki niemu pokochałam rybki i założyłam hodowlę.To on wytlumaczył mi dziłanie "odstanej" wody.Niestety wyjechał i nie mam znim kontaktu,więc proszę Was o pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 02, 2009, 14:56:15 » |
|
Po dawkowaniu leku zrób podamiankę + węgiel aktywowany do filtra. Możesz sobie zmierzy c amoniak (nh3)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 02, 2009, 18:25:35 » |
|
A tak przy okazji mozesz napisac jakie masz akwarium - litraz i jakie rybcie w nim plywaja i po ile szt ? Czy mierzysz parametry wody i czym - jaka firma - paskowe czy kropelkowe ? Czy masz duzo roslin i jakie podloze ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Didżi
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 02, 2009, 20:54:17 » |
|
Tak podaj to co napisala gina2006
A ty wymienilas cala wode ?? bo ciagle piszesz ze wymienilas
|
|
|
|
|
|
.
|
|
|
patiw80
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 02, 2009, 21:29:08 » |
|
Wymieniłam tylko część wody- kilka litrów ok.10, i to dopiero wtedy gdy zobaczyłam co się dzieje z rybkami.Jest już po godz.22.00 i od południa bez zmian.Te co zostały (dwie welonki,brzanka,dwa glonojady,węgorz,bojownik i krewetka) nadal żyją ale widać,że są osłabione i straciły apetyt.Właśnie sobie zdałam sprawę ile rybek straciłam - ok 20 szt,to przykre  Jeszcze raz informuję :problemy zaczęły się zanim zmieniłam wodę,zaraz po dodaniu lekarstw.A musiałm je dodać,bo i tak by poumierały z powodu ospy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patiw80
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 03, 2009, 12:14:52 » |
|
Niestety,stało się to co najgorsze.Z wszystkich pupili zostały mi tylko :bojownik,brzanka,krewetka i dwa glonojady.Czyli te rybki które nie miały zewnętrznych objawów choroby.Co mam teraz robić bo jestem już bezradna.Pozwolić im pływać w tej wodzie,czy przełożyć do innej.Akwarium zdezynfekować,jeśli tak to czym?Zauważyłam,że brzanka ma biały nalot na oczach - wydaje mi się,że ona nie widzi bo cały czas jest w jednym miejscu.Czy ktoś wie co to jest i czym to leczyć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 03, 2009, 13:12:29 » |
|
A tak przy okazji mozesz napisac jakie masz akwarium - litraz, jaki filtr i jakie rybcie w nim plywaja i po ile szt ? Czy mierzysz parametry wody i czym - jaka firma - paskowe czy kropelkowe ? Czy masz duzo roslin i jakie podloze ?
Chcesz odpowiedzi i rad na swoje problemy, ale nie podajesz do nich waznych wiadomosci, wybacz ale tu nie ma wrozek ani jasnowidzow
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 03, 2009, 18:01:35 » |
|
patiw masz w swoim akwarium potworne przerybienie!!!!!!!!!!! przeczytałeś chociaż raz o wymaganiach swoich ryb? bo nie sądze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patiw80
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 03, 2009, 18:09:11 » |
|
Rybcie juz znacie,tylko te co pozostały.Podłoże -żwirek średniej wielkości,pompka,filtr z gąbki,akwarium -50 litrów.Ph sprawdzam Aquatestem firmy Zoolek w kroplach (narazie próbka ma kolor ciemnozielony,czyli taki jak ma być).Miałam dwa gatunki roślin,ale nazwy nie znam bo to kupował mój mąż.Teraz mam jeden gatunek (większe,płaskie listki z mocnym korzeniem),drugą roślinkę wyrzuciłam gdy rybcie chorowały.Acha,jeszcze jest taka wielka zielona kula,która podobno działa jak filtr i daje powietrze.Sorki,ale nazw naprawdę nie znam.A propo,żadnej rybki ani roślinki nie kupowaliśmy na chybił-trafił.Wszystko odbywało się pod okiem akwarysty i zoologa.Twierdzili,że litraż jest wystarczający aby pomieścić te rybki i roślinki.Jeśli chodzi o tą brzankę to ją odseperowałam,nadal ma biały nalot na oczach i jakby dziwny śluz na ciele,do tego postrzępiony ogon.Co jej jest i czym mam ją leczyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 03, 2009, 18:37:52 » |
|
A propo,żadnej rybki ani roślinki nie kupowaliśmy na chybił-trafił.Wszystko odbywało się pod okiem akwarysty i zoologa No to pogratulować wiedzy fachowej akwaryście i zoologowi. Połączenie zimnolubnego welona z ciepłolubnym bojownikiem to prawdziwe mistrzostwo.
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
patiw80
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 03, 2009, 18:49:35 » |
|
dzięki serdeczne.Chciałam pomocy dostałam obelgi.Jakoś do tej pory rybki żyły i było dobrze a ospa moze przytrafić sie nawet najlepszemu hodowcy.Po raz ostatni pytam co jest mojej brzance???!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 03, 2009, 18:50:17 » |
|
patiw80 wiesz - sa akwarysci i "akwarysci" , a Tobie widze doradzali "akwarysci". Mialas totalne przerybienie, ryby nie dobrane do siebie prawie brak roslin. Zwir tez ciezko okreslic jaki masz i napisanie ze "filtr z gabki" tez mowi niewiele. A nawet jak by byl odpowiedni do Twojego litrazu to przy tej obsadzie co mialas, braku roslin, laniu wody prosto z kranu itd. to nie trzeba dlugo czekac na efekty o jakich pisalas. A co do odstanej wody to czasem jest taka ze mozna ja lac bezposrednio z kranu (jesli znasz jej wlasciwosci) ale czasem jest tak ze jest swierzo chlorowana i nawet jak sobie leje do kapieli to trudno wejsc do lazienki tak jedzie chlorem ! - (choc przyznaje ze nie czesto sie juz to trafia) A gdzie tu widzisz obelgi ? ? ? Napisano Ci tylko jakie popelnilas bledy !
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2009, 18:53:54 wysłane przez gina2006 »
|
|
|
|
|
patiw80
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 03, 2009, 19:01:07 » |
|
Przecież nie twierdzę,że jestem fachowcem i widocznie trafiłam na "akwarystę" a nie akwarystę.Dziwne,że w sklepie zoologicznym też mi tak doradzali-przecie jakby nie było jestem ich reklamą i chyba nie chcą stracić klienta.Widzę,że się nie doczekam odpwiedzi na temat mojej brzanki...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 03, 2009, 19:35:51 » |
|
doradzali-przecie jakby nie było jestem ich reklamą i chyba nie chcą stracić klienta takich klientów jak ty to oni mają na pęczki chcieli ci po prostu wcisnąć jak najwięcej ryb lub po prostu oni też nie znali sie na ich wymaganiach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|