|
P@tryk
|
 |
« : Marzec 30, 2009, 17:16:17 » |
|
Witam. Niedawno przeszedłem się do sklepu zoologicznego i ujrzałem tam bardzo piękne Gupiki, lecz były one bardzo drogie: 6zł,7zł,8zł. Co bardzo mnie zdziwiło, ponieważ gupiki w moim mieście kosztują ok.2-4 zł. Zapytałem się sprzedawczyni czemu te gupiki są takie drogie, odpowiedziała mi, że te gupiki pochodzą od Hodowcy z Wrocławia i że to są chińskie gupiki, przywiezione z chin. Czy słyszał ktoś kiedyś o tym?
|
|
|
|
|
|
Początkujący  54l - 5 lat 240l - Ameryka Południowa - Nowe 
|
|
|
Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 30, 2009, 18:12:56 » |
|
Wiele sprzedawców wymyśla różne triki, żeby zarobić. Osobiście nigdy nie słyszałem o Chińskich Gupikach. Jednak może to być możliwe, bo na świecie jest sporo dziwnych i zagadkowych rzeczy...
|
|
|
|
|
|
Moje akwaria: 50l Obsada: 1 Samiec Bojownika 1 Anentome Helena 3 Samice Bojownika 3 Krewetki Amano 12 Neonków Innesa 2 Ramirezy
|
|
|
|
P@tryk
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 30, 2009, 18:24:15 » |
|
Jak by nie było te "Chińskie Gupiki" są o wiele ładniej ubarwione niż te inne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mataertest
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 30, 2009, 18:42:52 » |
|
a masz fotki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanplesniak
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 30, 2009, 19:47:06 » |
|
Ale są tych samych rozmiarów co w u Ciebie w mieście? Bo jeżeli nnie to samice dorosłe mają liczniejsze potomstwo
|
|
|
|
|
|
Akwa 38l: -3x platynka (parka +samczyk) -2x gupik (parka -2x kirysek spiżowy
Akwa 25l: -Roślinność
|
|
|
|
P@tryk
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 30, 2009, 20:23:00 » |
|
Fotek nie mam, ale postaram się zrobić... Co do rozmiarów, to wyglądały na troszkę większe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 30, 2009, 21:01:18 » |
|
Może się najadły chińskiej farbki do kolorowania, stąd są chińskie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
waisss
Zainteresowany

Rybka lubi pływać :)
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 30, 2009, 21:11:01 » |
|
Może się najadły chińskiej farbki do kolorowania, stąd są chińskie?
Daruj sobie takie wypowiedzi. W obecnych czasach można się spodziewać wszystkiego - mogą to być gupiki modyfikowane genetycznie, a może po prostu w różnych rejonach Polski gupiki się różnie rozwijają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 30, 2009, 21:13:28 » |
|
Odkąd są wybarwiane neonki, już mnie nic nie dziwi. Dlatego to był żart, ale zupełnie serio.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 30, 2009, 21:22:19 » |
|
W obecnych czasach można się spodziewać wszystkiego - mogą to być gupiki modyfikowane genetycznie, a może po prostu w różnych rejonach Polski gupiki się różnie rozwijają. nie muszą być wcale genetycznie modyfikowane, po prostu jest to ładna odmiana hodowlana gupików które są rozmnażane z głową a nie byle jak w byle jakim wieku i z byle jakimi reproduktorami.... tak jak są rasy np psów są i hodowlane rasy gupików gupiki wystepujace w naturze są brzydkie z małymi ogonkami, te które znamy ze sklepów to juz odmiany barwne i z sztucznie wychodowanymi weloniastymi płetwami przez selekcje najładniejszych okazów. A ze gupiki które są ładniejsze bo dostają lepszy i droższy pokarm i są starannie dobierane do hodowli by było ładniejsze potomstwo są droższe to chyba normalne. Mogą być z chin przywiezione bo akurat sie tak opłacało importerowi co wcale nie czyni ich jakimis innymi gupikami, poprostyu są z innej hodowlii niz wiekszosc w twoim sklepie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 30, 2009, 21:24:30 » |
|
Odkąd są wybarwiane neonki, już mnie nic nie dziwi. Dlatego to był żart, ale zupełnie serio.
jest bardzo dużo sztucznie kolorowanych rybek, np. danio, przeźroczki, pielegnice papuzie i fakt ze wiekszosc z nich własnie jest z hodowli z dlakiego wschodu gdzie takie procedery są legalne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 31, 2009, 06:24:50 » |
|
danio z tego co wyszukałem nie są męczone wstrzykiwaniem pigmentu tak jak kiedyś przezroczki indyjskie czerwone (czy różowe) oraz żółte i zielone danio to genetyka zielone danio + zielone danio daje zielone potomstwo no może nie 100% także sztucznie nie do końca chyba, że właśnie genetykę miałeś na myśli  a jak to już nie raz wspominano rózowe danio nie zostały wyhodowane z myślą o handlu tylko do celów laboratioryjnych - testowanie jakości wody - zawartość czegoś tam w wodzie wpływa na jaskrawość koloru oczywiście nie popieram takich praktyk...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanplesniak
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 31, 2009, 06:57:14 » |
|
Fotek nie mam, ale postaram się zrobić... Co do rozmiarów, to wyglądały na troszkę większe  Jak uwważasz że były trochę większe, to masz już rozwiązanie. Są to dorosłe osobniki.
|
|
|
|
|
|
Akwa 38l: -3x platynka (parka +samczyk) -2x gupik (parka -2x kirysek spiżowy
Akwa 25l: -Roślinność
|
|
|
wirek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 31, 2009, 07:55:21 » |
|
Czerwone danio pręgowane pokazały się na rynku chyba z 5 lat temu. Też kosztowały początkowo straszne pieniądze. jak pamiętam, to chyba ponad 10 zł. Bardzo szybko staniały. To samo się pewnie stanie i z "chińskimi gupikami", a kolejnym hitem będzie może fioletowy kardynałek albo danio w kratkę
|
|
|
|
|
|
Tańczący z rybkami
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 31, 2009, 08:42:26 » |
|
kratka to już nie tak prosto  ale różne kolory na danio testują - allegro zielone i pomarańczowe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|