wweronika28
Nowy

|
 |
« : Marzec 28, 2009, 11:10:44 » |
|
Hejka Znowu naszła mnie chęć na założenie akwarium..... Miałam kule 8l a w nim welonki,,,,wiem że to nie dobrze ale wiecie to był mój pierwszy raz..... Teraz chciałabym założyć akwa 17l prostokątne...... Mam żwirek i filter co jeszcze musze kupić....chce mieć rybki zimnolubne.......jakie mi radzicie?  i jeszcze jedno pytanie czy można oswietlać akwa zwykłą lampką,,,,czy nic sie nie stanie rybkom...pytam bo chciała bym mieć roślinki żywe....Czekam na odp..........POzdraWiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zybi
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 28, 2009, 11:30:49 » |
|
Rybki: 3-4 kardynałki  , ale nie będzie im tam dobrze (mała przestrzeń do pływania)  , a bez ogrzewania może być ciężko, ponieważ będą zbyt duże wahania temperatury wody. Będziesz miała problem z chorobami rybek np ospa. Lepiej kupić grzałkę i mieć święty spokój z temp.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jaaasiek
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 28, 2009, 11:31:56 » |
|
Za małe akwarium na rybki, kardynałki są stadne a 17l na stado to za mało
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 28, 2009, 11:35:51 » |
|
w takim litrażu możesz zrobić krewetkarium
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wweronika28
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 28, 2009, 11:39:48 » |
|
Dzięki wam...... Ale moja koleżanka ma 15l w akwa i ma złotą rybke już am ją od września i żyje..... wiecie ja myślałam nad gupikami....... co wy na to? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zybi
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 28, 2009, 11:46:57 » |
|
Lepiej będzie jak kupisz 40-50 litrowe akwarium nie jest duże, ale na dużo więcej pozwala niż akwarium 17 litrowe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mataertest
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 28, 2009, 12:06:58 » |
|
do tego 17l mogła byś dać np. karliki szponiaste
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wweronika28
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 28, 2009, 12:22:16 » |
|
Chyba żartujesz......... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aramis
Powiedz kuli ,,NIE"
Stały użytkownik

Aramis śni się małym dzieciom ...
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 28, 2009, 13:01:30 » |
|
weronika wiesz co to jest karlik ze piszesz : chyba żartujesz ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wweronika28
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 28, 2009, 13:33:18 » |
|
Tak wiem.......
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Didżi
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 28, 2009, 14:23:15 » |
|
weronika dlaczego w takim razie pisze `chyba zartujesz`?
|
|
|
|
|
|
.
|
|
|
Adiz
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 28, 2009, 15:25:50 » |
|
Bo się pewnie "brzydzi"  Weroniko , w zasadzie akwarium dla ryb powinno mieć te 50-60L i takie są nawet sprzedawane z podstawowym wyposażeniem. Wówczas można się zastanawiać i wybierać w jakimś zakresie co do ryb i roślin, oraz biotopów. Naprawdę się zastanów bo dobrze ci koledzy radzą. Wbrew pozorom to prowadzenie naprawde małego akwarium wymaga już sporej wiedzy , bo to nie jest tak że jak ktoś jest "młody" to ma małe a jak "doświadczony" to duże akwarium i jest to jakiś schemat powszechny i oczywisty.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Baniak123
Zainteresowany

Akawrystyka to moje hobby...
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 28, 2009, 17:11:12 » |
|
Dzięki wam...... Ale moja koleżanka ma 15l w akwa i ma złotą rybke już am ją od września i żyje..... wiecie ja myślałam nad gupikami....... co wy na to?  1.I jak myslisz czy ta złota rybka nie męczy się w tych 15l??? jasne że tak takie akwarium jest dla niej 10razy za małe i co to za argument że żyje tam od września ŻYJE I SIĘ MĘCZY  2.Gupiki to nie taki gupi pomysł ale bez grzałki nic z tego nie będzie! Mam żwirek i filter co jeszcze musze kupić....chce mieć rybki zimnolubne.......jakie mi radzicie?  i jeszcze jedno pytanie czy można oswietlać akwa zwykłą lampką,,,,czy nic sie nie stanie rybkom...pytam bo chciała bym mieć roślinki żywe....Czekam na odp..........POzdraWiam 3.a grzałka??? 4.lampka+woda=glony i nie zwalczy się ich w pięć minut 5.jezeli lampka to akwa bez pokrywy(a może masz jakąś szybe czy coś?)=korozja(biały osad na gorze szyby wywołany nadmiernym parowaniem wody) 6.jezeli chcesz mieć akwa to kup większe i zrobisz lepiej dla swoich przyszłych rybek...
|
|
|
|
|
|
Ogólne 112l, tarliskowe 18l i dla narybku 45l i 55l... 3x75l dla podrostków...
|
|
|
wweronika28
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 29, 2009, 15:48:10 » |
|
Po pierwsze chciałam porad a nie jakich wyśmiewek,,,, Po trzecie ja w akwarium chce mieć rybki a nie płazy...bo karliki szponiaste są płazami Po czwarte one potrzebują dużo miejsca............
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 29, 2009, 15:58:17 » |
|
Po trzecie ja w akwarium chce mieć rybki a nie płazy
Tak, ale do 17 l nic się nie nadaje. Gdybyś miała chociaż 25 l, to mógłby być bojownik, przy 60l już coś można pokombinować...ale do 17l to tylko kijanki albo ślimaki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|