Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bojownik, gluta w wodzie  (Przeczytany 5035 razy)
SzymonM
Nowy
*

« : Marzec 24, 2009, 20:16:00 »

Mam chorego bojownika, został pogryziony przez bocję i przełożyłem go do małego akwarium(izolatki), na ranach porobiła się pleśniawka która obecnie zanika jednak woda w akwarium zaczęła przeraźliwie śmierdzieć i nabrała konsystencje "gluty". Wymieniam ją codziennie ale to nie pomaga. W najgorszej fazie choroby wypuszczał skrzelami takie "kłaczki" więc uznałem to też za objaw pleśniawki. Bojownik czuje się coraz lepiej ale co zrobić z tą wodą? Odkażanie błękitem nie działa.

Akwarium 160l :
- 8 gupików
- bojownik(samiec)
- 4 piskorki
- 1 bocja
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2009, 20:44:52 »

A nie daje się odlać nowej z głównego?
SzymonM
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 25, 2009, 13:38:27 »

Też już próbowałem. Wywaliłem nawet żwirek, zostawiłem samą wodę - dalej śmierdzi i robi się ta dziwna zawiesina Undecided W ten sposób nie będę mógł go przenieść do dużego akwarium jak już zupełnie wyzdrowieje. Zastanawiam się, czy warto kupować np sera mycopur skoro bojownik zdrowieje. Może to przejściowe?
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2009, 13:41:06 wysłane przez SzymonM » Zapisane

Akwarium 160l :
- 8 gupików
- bojownik(samiec)
- 4 piskorki
- 1 bocja
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Marzec 25, 2009, 14:19:24 »

Dziwna sprawa... Czemu śmierdzi? I czym śmierdzi?
Na czymś to przecież musi się hodować, a skoro masz puste akwarium, to na samej wodzie nie powinno.
To mi nie wygląda na grzyba, ale  na jakieś bakterie prędzej. Ryba ma grzyba, ale może coś jeszcze?
Mikroskop dałby odpowiedź.

Daj zdjęcie, może coś da się zauważyć. Ogólne i zawiesiny, o ile można.
SzymonM
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 26, 2009, 21:56:09 »

Niestety nie mam aparatu, 80% akwarium znajduje się w tej zawiesinie a dzis bojownik zaczął "kłaść się" na kamieniach i podpływa by zaczerpnąć powietrza bo przez tą glutę nie może nawet pływać spokojnie. Słyszałem, że to może brać się z tego, że ten śluz z tą pleśniawką odpada. Czy to prawda? Woda śmierdzi przeraźliwie ciężko określić co to jest za zapach, wodę wymieniam codziennie, tych glut jest najwięcej na dnie.

Akwarium 160l :
- 8 gupików
- bojownik(samiec)
- 4 piskorki
- 1 bocja
Adiz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 26, 2009, 22:05:27 »

Wyjmij ryby , wyczyść wszystko, żwir wygotuj , sprzet odkaź, nalej nowej wody.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 26, 2009, 22:08:36 »

Ty w ogóle przeczytałeś cokolwiek z tego tematu, poza ostatnim postem?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Marzec 28, 2009, 19:28:04 »

Niestety nie mam aparatu, 80% akwarium znajduje się w tej zawiesinie a dzis bojownik zaczął "kłaść się" na kamieniach i podpływa by zaczerpnąć powietrza bo przez tą glutę nie może nawet pływać spokojnie. Słyszałem, że to może brać się z tego, że ten śluz z tą pleśniawką odpada. Czy to prawda? Woda śmierdzi przeraźliwie ciężko określić co to jest za zapach, wodę wymieniam codziennie, tych glut jest najwięcej na dnie.
czy to akwarium ma jakiś osprzęt? jaka tam jest temperatura? z pewnością bojownik nie może przebywać w takich warunkach i z pewnością to nie ryba jest przyczyną takiego stanu rzeczy.

SzymonM
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 29, 2009, 12:56:06 »

To akwarium to swego rodzaju izolatka i nie mam do niego sprzętu. Bojownik normalnie przebywał w akwarium 160l. Zauważyłem że od czasu kiedy zmieniłem pokarm pojawia się mniej tej zawiesiny w wodzie a bojownik może pływać już normalnie (przez tą zawiesinę leżał na żwirku). Poprzednia karma była nowa więc dziwne, żeby zaczęła pleśnieć. Ale poczekam i zobaczę. Na razie widać znaczną poprawę.

Akwarium 160l :
- 8 gupików
- bojownik(samiec)
- 4 piskorki
- 1 bocja
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #9 : Marzec 29, 2009, 13:27:32 »

czyli sam widzisz że to akwarium nie nadaje się do trzymania ryb - o szpitaliku już nawet nie wspominając. ryba tam powinna mieć nawet lepsze warunki niż w akwarium żeby powrócić do zdrowia.

SzymonM
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 31, 2009, 20:51:36 »

Jak na razie nie mam możliwości dać jej gdzie indziej. Ale widać już znaczną poprawę. Jeszcze parę dni i wpuszczę go do dużego akwarium.

Akwarium 160l :
- 8 gupików
- bojownik(samiec)
- 4 piskorki
- 1 bocja
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: