|
margin
|
 |
« : Marzec 20, 2009, 17:46:40 » |
|
Witam, dzisiaj w sklepie zobaczyłam tę rybkę (Acanthodoras cataphractus), wiem tylko, że należy do kirysowatych i prowadzi nocny tryb życia, może ktoś wie coś więcej, szukałam w internecie, ale jest bardzo mało wiadomości, może ktoś już ma tę rybkę (jest śliczna i niespotykana), proszę o informacje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 20, 2009, 17:50:47 » |
|
|
|
|
|
|
|
moje awkaria 54l i 27l i 30l i25 Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 20, 2009, 17:54:18 » |
|
dzięki, już czytałam, ale jakiego dużego zbiornika potrzebuje, jakoś nie widzę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 27, 2009, 16:53:09 » |
|
W zachowaniu podobny do innych przedstawicieli rodziny częściej spotykanych w sklepach takich jak Agamyxis pectinifrons i Platydoras costatus tak jak napisałaś wyżej prowadzi nocny tryb życia .W dzień raczej rzadko będziesz ją widziała potrzebuje kryjówek z rurek albo drewna no i ilość od 4 osobników w górę dla dobrego samopoczucia, parametry wody jeżeli nie masz zamiaru rozmnażać nie mają większego znaczenia.W wyżywieniu bezproblemowa potrafi zjeść sporo na raz i potem dość długo nie przyjmować pokarmu na żer wychodzi nawet przy zapalonym świetle.Akwarium od 100 l w górę bardzo ciekawa ryba jeżeli ktoś lubi takie ryby no i rzadko dostępna.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 27, 2009, 18:30:17 » |
|
dziękuję bardzo za odpowiedź, chyba sobie kupię z 5.sztuk, na razie dojrzewa mi akwarium 126 l. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 27, 2009, 19:37:11 » |
|
Jeżeli masz okazję to weź tyle co piszesz, tym bardziej że one lepiej się czują w swoim towarzystwie.Co jeszcze planujesz wpuścić do tego zbiornika?
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 27, 2009, 19:53:23 » |
|
już mam parę severum gold, w tej chwili są w 54 l. i się męczą, w sklepie nie powiedziano mi, że tak rosną (ale dla nich warto wszystko, bo są piękne), na rośliny przy nich nie ma co jednak liczyć, poza tym mam suma synodontisa (zgroza też w tym litrażu-mocno nie krzyczcie), nikomu go nie chcę oddawać, bo ma 12.lat i prawo do emerytury. Mam jedno pytanie, skoro jesteś tak uprzejmy, czy mogę tam dodać jakiegoś zbrojnika ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 27, 2009, 21:07:27 » |
|
Dla severum będzie za małe ale zbrojka czemu nie tylko jakiego byś chciała odradzam bardzo popularne Glyptoperichthys gibbiceps zwane gibiceps i Hypostomus plecostomus zwany plekostomusem bo dla nich bańka od 500 l w z wyż.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 28, 2009, 07:26:44 » |
|
witam, wczoraj musiałam wyjść, myslałam o zbrojniku karłowatym : loricaria parva, też jest aktualnie u nas w sprzedaży, trochę drogi, ale ładny. Co co severum są jeszcze młode (około 5. miesięcy), jak wyrosną oddam koledze (ma już ode mnie dobraną parę pielęgnicy zebry odmiany ksantorycznej). Co robić uwielbiam pielęgnice. Miałam już chyba wszystkie rybki, ale stale wracam do pielęgnic. Może coś mi poradzisz do tych 126 l., byłabym wdzięczna. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 28, 2009, 16:56:26 » |
|
Miałaś wszystkie ryby nie żartuj  na dzień dzisiejszy jest opisanych ponad 31100 gatunków. A tak na poważnie loricaria parva to stara nazwa, nazywa się Rineloricaria fallax i do twojej bańki się nadaje mi z pielęgnic najbardziej podobają się rodzaje : Crenicichla ,reprezentowana przez jeden gatunek Taeniacara candidi , Teleocichla , Gobiocichla , Steatocranus , Teleogramma ,ale na razie są poza moim zasięgiem. Co do propozycji to nie wiem co jest i co może być dostępne w twoim sklepie,ani co Ci się podoba poza pielęgnicami, bo ja wolę wynalazki wszystko co odbiega kształtem od normy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 28, 2009, 21:19:08 » |
|
jeżeli jest tyle gatunków, to jeszcze mogę wybierać (oczywiście miałam na myśli te dostępne), z pielęgnic miałam szmaragdowe przez 15.lat, gdy samica padła, samiec przestał jeść i też zdechł w ciągu tygodniai (oczywiście żyły w 200 l., a nie w tych 54), z tego baniaka został mi jeszcze synodontis, podobają mi się także pielęgnice sajica, ale chyba też do większego akwarium 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 20:28:16 wysłane przez margin »
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 29, 2009, 12:38:07 » |
|
Pielęgnica sajica nie rośnie aż taka duża więc para do twojej bańki morze być chociaż oczywiście większe będzie lepsze, no ale zbrojek może ucierpieć podczas ewentualnego tarła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 29, 2009, 12:40:33 » |
|
dzięki, to zrezygnuję ze zbrojnika a kupię więcej Acanthodoras (one są tak opancerzone, że chyba nic im się nie stanie) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 29, 2009, 14:11:47 » |
|
One są raczej aktywności nocnej ale w dzień tez nieraz wypływają więc jak pielęgnice będą mieć tarło i sumy im się nawiną to też im się dostanie.Ale zazwyczaj ryby atakowane uciekają więc raczej nic im nie będzie, zwłaszcza jak będą miały kryjówki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 29, 2009, 15:06:15 » |
|
mają kryjówki, grotę, dwa duże korzenie i bambusa, trochę mam luźne podłoże, obawiam się, ze jak zaczną żerować bedą wzniecać tumany kurzu, ale ono szybko opada i nie brudzi wody, po raz pierwszy zamiast żwiru zastosowałam podłoże dla roślin "filtus-floran", ciekawe jak się sprawdzi ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|