strix
Nowy

|
 |
« : Marzec 11, 2009, 17:53:31 » |
|
Akwarium 112 litrów. Podłoże żwirek kwracowy o granulacji 0,2 do 5 mm. Oswietlenie standard 2x18 w, po 12-13 godz. na dobę. Filtracja Fluval 105. Zbiornik ma 5 tygodni od dwóch tyg. pływają w nim 3 pretniki karłowate, 7 neonów inesa, 4 mieczyki, 3 sumy szkliste, 3 małe zbrojniki niebieskie, 2 ampularie. Rośliny to:
1. Bacopa Lanigiera - 2 szt 2. Hygrophila Polysperma - 3 szt 3. Bacopa Amplexicaulis - 2 szt 4. Lisimachia - 3 szt 5. Hygrophilia Sacylipholia - 1szt 6. Hygrophilia Thailand - 1 szt 7. Egeria Najas - 2 szt 8. Cabomba Caroliana - 2 szt 9. Ludwigia Repens - 2 szt 10. Gymnocoronis Spilanthoides - 1 szt 11. Hydrocotyle Laucephala - 2 szt 12 Hygrophila Difformis - 1 szt 13. Eleocharis parvula 15 sz 14 Cryptocoryne pontederifolia 1 szt.
Podmiana wody co tydzień około 20 %.
Problem: od jakichś dwóch - trzech dni brzegi liści niemal wszystkich roślin zbrązowiały, rosliny straciły intensywność barwy (przyżółkły), na niektórych pojawiły się na liściach delikatne (niewielkie) brazowe kropk, z kolei na żabienicy (chyba to żabienica) duze plamy, liść obumiera. Co to może być? okrzemki? czy coś innego, może btrak jakiegos składnika. Afha nawożenie to aquaplant B Tropikala po 8 ml co 10 dni, ostatnia dawka 3 dni temu. Zbiornik nie odmulany. Niestety nie mam jeszcze żadnych testów wody.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paweł gg 3750091
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 11, 2009, 18:01:03 » |
|
Niedobory potasu najprawdopodobniej. A nawozy Tropicala sobie odpuść.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
strix
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2009, 18:46:22 » |
|
A jaki nawóz z potasem byś proponował? Ja jak na razie myslałem o wstawieniu kulek gliniano nawozowych ale w moim powiatowym mieście to rzecz nie do dostania, więc muszę kupićna allegro, albo w jakimś sklepie w necie, a to trochę potrwa znaczy trzy cztery dni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 11, 2009, 18:48:51 » |
|
Kup na allegro sole K2SO4 lub w jakimś sklepie internetowym gotowy nawóz potasowy np. Aquapotas. Konkretnych namiarów nie podam bo nie chcę nikogo reklamować 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
strix
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 11, 2009, 19:40:20 » |
|
Ok dzięki, kupię i zastosuję. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chyba tez kupię książkę Diany Walstad to może lepiej zrozumię rosliny wodne.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2009, 20:56:08 wysłane przez strix »
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 12, 2009, 01:34:38 » |
|
Juz któryś z koleji wątek czytam o podobnych problemach z roślinkami. Ciekawi mnie to tym bardziej, że u mnie jest to samo... U mnie podobnie jak u innych, w pierwszych tygodniach po założeniu/restarcie zbiornika występują problemy z niemal wszystkimi roślinami. Roślinki mam przeniesione z poprzedniego akwa, gdzie już się zaaklimatyzowały i powoli rosły-słabo ale do przodu (miałam słabe oświetlenie (0,15/1l). W nowym zbiorniku mam około 0,35W/l więc powinno być wystarczająco, dla moich roślinek, a jednak zbuntowały się i marnieją wszystkie jak jedna. Ani poprzednio ani teraz nie sosuję nawożenia. Woda w zasadzie taka sama i parametry jak poprzednio. Zwierzaki prawie te same. A nawet anubias który ładnie mi rósł jest cały w rdzawe plamy.
Sugerujecie że to brak potasu, ale dlaczego w takim razie w tym akwa go brak a w poprzednim nie brakowało? Narazie czekam..może powoli roślinki się przystosują.
Ps. Podłoże w poprzednim akwa tylko miałam inne, bo żwirek marmurkowy a teraz jest piasek kwarcowy (ale myślałam że rośliny wolą piasek ?? )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 12, 2009, 16:02:27 » |
|
strix opisał jak jego rośliny wyglądają. Na podstawie jego opisu można wywnioskować, że roślinom brakuje potasu, którego zawartości w wodzie w warunkach domowych nie zmierzymy z powodu braku testów dostępnych dla "zwykłego zjadacza chleba". Ponadto potas to taki pierwiastek o którym wielu niestety zapomina i go nie docenia, a jest on naprawdę istotnym czynnikiem odpowiedzialnym za wzrost roślin. W różnych akwariach rośliny zachowują się różnie niezależnie od tego czy zbiornik niedawno wystartował, czy też jest już w pełni dojrzały. W moim przypadku np było tak, że niektóre gatunki roślin nie chciały za chiny ludowe rosnąć niezależnie od wieku zbiornika podczas gdy u znajomego "startowały" w świeżym baniaku niemalże od razu i mają się świetnie do dziś. Zaawansowani i doświadczeni rośliniarze zalecają, aby podawać potas szczególnie w pierwszych tygodniach funkcjonowania zbiornika. Generalnie potasu zawsze będzie brakować roślinom, ponieważ jest on bardzo szybko wchłaniany i zużywany. Mój zbiornik ma ponad 100 dni i nadal dokarmiam rośliny potasem po podmianie wody. Samo funkcjonowanie roślin nie zależy tylko od ilości światła. Ważne jest widmo, mikro i makroelementy, dostępność CO2, w wielu przypadkach parametry wody. Mając dobre parametry wody i dostateczną ilość światła z jednej strony i jałowe podłoże oraz brak nawożenia z drugiej, nie zagwarantujemy roślinom dobrych warunków bytowania. Ważne jest aby między światłem, nawozami i dostępnym CO2 zachodziła jakaś równowaga - aby występowały one odpowiednich ilościach. Jeśli bowiem jakiegoś elementu brakuje, automatycznie staje się on czynnikiem ograniczającym.
Generalnie trudno jest postawić diagnozę w przypadku niedoborów bądź nadmiarów, ponieważ np. dziury w liściach mogą być objawem niedoboru potasu ale równie dobrze mogą być objawem nadmiaru i zatrucia rośliny żelazem. W takich przypadkach bardzo pomocne są testy. I tu znowu odwołam się do doświadczenia rośliniarzy, którzy widząc, że z rośliną dzieje się coś nie tak, na początku podają np. mikroelementy i przez jakiś czas obserwują roślinę jak ona zareaguje. Czasami ustalenie co jest nie tak może zabrać naprawdę wiele czasu.
Rdzawe plamy na liściach wcale nie muszą oznaczać niedoboru potasu - jeśli dają się z liści usunąć oznacza to, że są to okrzemki. Niewątpliwie jednak roślina pokryta okrzemkami ma ograniczony dostęp do światła (utrudnia lub uniemożliwia proces fotosyntezy), co jak wyżej pisałem stanie się dla niej czynnikiem ograniczającym normalne funkcjonowanie. W efekcie roślina zaczyna obumierać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|