Witamy, Go¶ć. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałe¶ swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Ameryka « Akara błękitna - towarzystwo ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor W±tek: Akara błękitna - towarzystwo ?  (Przeczytany 7790 razy)
fryceq
Nowy
*
Wiadomo¶ci: 1

« : Grudzień 05, 2003, 10:38:44 »

Cześć.

Mam akwarium 200L (100x40x45), gęsto zarośnięte roślinami .
Ostatnio robiłem duże zmiany w wystroju i wyłowiłem wszystkie
ryby do małego akwarium . W międzyczasie zafascynowały mnie
pielęgnice i postanowiłem że kupie akary błękitne (6 sztuk: 2+4).

Zastanawiam się teraz czy mógłbym dodać do akwarium jeszcze
jakieś rybki . W małym akwarium mam 15 neonów inessa,
10 zwinników jarzeńców i 4 kosiarki ...

Rybki chce dodać bo jakoś smutno w akwarium ;-)
zachowania tych pielęgnic są niesamowite . ale troche brakuje
żywych kolorów Smiley

pomóżcie prosze : jakie rybki z wymienionych moge dodać ?
Myśle że wystarczyłoby jakieś stadko albo neonów albo jarzeńców...
i kilka kosiarek (4?)- sanitarnie ;]

Hmmm... btw. czy dodanie jakiś innych pielęgnic (miodowa?) to dobry pomysł ? chyba nie bardzo ... chociaż w sklepie akwarystycznym widziałem je razem (i wiem tez ze przeważnie ryby są tam trzymane w zlych warunkach... jeej.. np. pyszczaki z neonkami .... ;/ )

PoZdR0OfKa ! ;-)

>=)))>

Our Flags Are Burnin'
Great . . . PUNK ;-)

>=)))>
Maciek Szulc
Zainteresowany
**
Wiadomo¶ci: 75

« Odpowiedz #1 : Grudzień 08, 2003, 19:40:14 »

witam,
blekitne to bardzo lagodne pielegnice, ale mimo wszystko nie polecam neonkow. w takim akwa mysle ze mozesz dorzucic kilka miodowych, jak ryby dorosna to najlepiej bedzie zostawic po parze blekitnych i miodowych. ja bym polecil danio malabarskie, tylko takie troche wieksze (pow. 5cm) jest to stadna bardzo ruchliwa ryba gornych warstw, wiec nie bedzie przeszkadzac pielegnicom. ewentualnie mozna tez sprobowac bystrzyki (paranskie) ale tez wieksze (ok5cm). z wymienionych przez ciebie ryb to oczywiscie kosiarki mozesz smialo dodac, natomiast neonow i zwinnikow ja bym nie dodawal, bo moze sie to zle skonczyc. polecam ta miodowa!!

Pozdrawiam
Maciek Szulc
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec
Wiadomo¶ci: 897

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 08, 2003, 20:41:19 »

ja swoje trzymam wraz z severum (ale ta para będzie do oddania, niech tylko podro¶nie...), sajicami i jedn± salvini. W czasie tarła akary s± bardzo agresywne, terroryzuj± dwa razy większe severum.
do tego 5 kirysów, 2 zrojniki niebieskie, 2 kosiarki(resztę akary zjadły). Mam też jednego sinodontisa, ale on ci±gle za skałk± siedzi... :wink:

gg:1384140
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: