Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 113
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie Glonojadów  (Przeczytany 684492 razy)
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #180 : Kwiecień 24, 2005, 11:55:46 »

jaki ziom
masz tak samo jak u mnie
tylko mam mniej gatunków ryb neonki innesa i razbory klinowe
wode muszę zmiękczyć i zakwasić bo to przecierz holender
 Cheesy  no zobacze co z tego wyjdzie

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #181 : Kwiecień 26, 2005, 09:42:20 »

a a propos podłoża to czy lepiej żeby był żwirek w małym kotniku, czy lepiej aby nic nie było na dnie?
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #182 : Kwiecień 26, 2005, 15:24:55 »

najlepjej żeby nie było żwirku akwarium w którym rozmnażasz zbrojniki.
młode są bardzo wrażliwe na dno i moga pozdychać jak będo "jeździć" swoim delikatnym brzuszkiem po szorstkim żwirze

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #183 : Kwiecień 26, 2005, 17:30:17 »

Wiecie co ja u siebie rozmnożyłem zbrijniki wieeeele razy tarło mam co 2,5 tygodnia. małe zbrojniki moga padać tylko właściwie z 3 przyczyn:
1. są źle lub za mało karmione
2. Ich woda jest zanieczyszczona i trują się
3. maluchy są zjadane prze innych mieszkańców akwarium ogólnego jeśli nie odłowimy ich do przedszkola

W akwarium z małymi zbrojnikami musi być kokos lub inny kawałek drewna bez tego nie ma co się zabierać za rozmnażanie - gwarantuje że po 3 tyg zaczną stopniowo padać.  woda powinna być dobrze natleniona i czysta. Karmić : gotowanym kalafiorem ,marchewką, brokułami ,ziemniakiem, miażdżonym szpinakiem, zdrową(!) sałatą, parzonymi płatkami owsianymi , płatkami roślinnymi (co jakiś czas odrobina wzmacniających)  - tabletki polecam wprowadzić gdzy osiągną ponad 2cm.

a to jaki ma być piasek - sorki ale nie ma znaczenia. Glonojady wg mnie jak już jest odpowiedni samiec mnoży się łatwiej niż gupiki...

Pozdrawiam serdecznie

112,25
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #184 : Kwiecień 26, 2005, 17:42:17 »

Odniosę się do punktu drugiego Tramala.Jak ktoś będzie wychowywał osobno małe zbrojniczki czy loricarie może spotkać się z niewyjaśnionymi padnięciami.Wygląda na to że wrażliwość jest bardzo duża na pogarszającą się jakość wody i nawet podmiana  nie pomagała, natomiast wpuszczenie żywej rozwielitki mającej czyścić wodę przynosiło świetne skutki  przy zbrojnikach o loricariach już nie wspominając.Ot taka ciekawostka.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #185 : Kwiecień 26, 2005, 17:52:27 »

ja podchowuje młode zbrojniczki w akwarium 15litrowym gdzie jest maaasa roślin , grzałka , napowietrzacz i kokos Smiley wode podmieniam 1-2 razy tygodniowo około 50% nic nie pada Smiley

112,25
Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #186 : Kwiecień 27, 2005, 09:31:42 »

Dzięki za cenne podpowiedzi.
No to muszę przyznać, że popełniłem kilka błędów,
bo miałem w kotniku żwirek,
nie było w ogóle żadnych roslinek ani kokosu ani żadnego drewienka,
karmiłem je płatkami i tabletkami.
No nic następnym razem pomny tych wskazówek może mi się uda.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #187 : Kwiecień 27, 2005, 11:03:36 »

żwirek naprawde może sobie być Smiley najlpeij kwarcowy. Odradzam tylko czarnego żwiru bo on faktycznie może kaleczyć ale naperno nie malieńkie gloncie a raczej dużego samca...

112,25
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #188 : Kwiecień 27, 2005, 19:52:17 »

zadobyłem dziś ogromną i w dodatku strasznie grubą samicę zbrojnika.
z trudem ją kupiłem bo nie chciał jej sprzedac (no 20 zł. kosztowała)
mam pytanie czy 15 litrowe aqa będzie dobre żeby je rozmnożyć??
ile mniej więcej jajek może złożyć taka dorosła ok 10-13 cm. samica??

Druid
Nowy
*

« Odpowiedz #189 : Kwiecień 27, 2005, 20:09:09 »

Cześć, - Beton, mam ten sam problem... niedługo braknie mi miejsca na glonki... :-)
Gdzie nie spojrzę, tam raźno się poruszają, różnej wielkości i wieku.... Na jedno tylko muszę uważać, bo mają niesłychaną zdolność włażenia do filtra, mimo końcówki z gąbki... Więc co parę dni zaglądam, bo ciagle się rozmnażają. Zaczęły odkąd włozyłem 2 "puste gałęzie' ceramiczne ( w których oklazjonalnie miaszkają też bocje wspaniałe... hmmm...  i 4 pary glonojadów w wieku statecznym, wyłowione z innych akwarow po zakończeniu przez nie prac czyścicielskich. No więc jak się podobierały ( nie śledzę na bieżąco.. brak czasu ) to liczę tylko młode... Myślę, że z każdego miotu zostaje jakieś 6-10 młodych, pewnie te najsilniejsze... ale w ciągu 6 tygodni mam już zaglonojadzone całe akwarium... Ktos chce??? Proszę!!! :-) doliczyłem się juz ponad 30 i liczba stale rosnie!! Rozpędziły się , czy co???  Woda normalna, silny prąd z filtra + kurtynka z tyłu ( pobudza do rozmnażania ? ! ), witaminki i minerały, dobre jedzonko, sporo kryjówek, 2 korzenie( te ceramiczne + kilka ciemnych, normalnych)  dużo roślin "lancetowatych".. mimo wlaki nieustającej - i to dziwne - o ustabilizowanie NO3... tu problemy. Aż dziw, że glonkom to nie pzeszkadza..... ?? I to w ogólnym, ale z nieinwazyjną ( haha ) obsadą...

160l muszlowce Multifasciatusy sztuk 30 i przybywa /240l 12 trofeuski Moori i Dubois,4 bocje wspaniałe / 200 l ogólne-12 neonów,2 kosiary, 10 krewetek,4 bocje wspaniałe,2 gupiki, 3 kiryski, 6 glonojadów+30 młodych,1 ramirezka,4 ampularie/50l.kwarantanna.
Beton
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #190 : Kwiecień 28, 2005, 09:37:34 »

Heh niby to taki sukces - rozmnozenie  Cheesy  Ale jesli co miesiac przybywa 30 rybek to juz moze byc nieciekawie  Cheesy  Szczegolnie ze jest straszne przerybienie i trzeba lowic a to nie taka prosta sprawa z glonkami, bo lubia sie chowac wszedzie gdzie sie da  Smiley  A i zjadaja ogromne ilosci wszystkiego co tylko dostana. Boje sie o nadmiar zwiazkow azotu. Ale coz zrobic. Chce ktos za 3 tygodnie kilkadziesiat "nowych" rybek?  :lol:
marbak1212
Nowy
*

« Odpowiedz #191 : Kwiecień 28, 2005, 13:28:26 »

Cytat: Komandos
jaki ziom
masz tak samo jak u mnie
tylko mam mniej gatunków ryb neonki innesa i razbory klinowe
wode muszę zmiękczyć i zakwasić bo to przecierz holender
 Cheesy  no zobacze co z tego wyjdzie
:lol: downa masz chyba podpisal mrugający
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #192 : Maj 02, 2005, 09:23:06 »

Cytat: Beton
Heh niby to taki sukces - rozmnozenie  Cheesy  Ale jesli co miesiac przybywa 30 rybek to juz moze byc nieciekawie  Cheesy  Szczegolnie ze jest straszne przerybienie i trzeba lowic a to nie taka prosta sprawa z glonkami, bo lubia sie chowac wszedzie gdzie sie da  Smiley  A i zjadaja ogromne ilosci wszystkiego co tylko dostana. Boje sie o nadmiar zwiazkow azotu. Ale coz zrobic. Chce ktos za 3 tygodnie kilkadziesiat "nowych" rybek?  :lol:

To kup im tabletki które zawierają pokarm roślinny i nie będą Ci zjadać liści:) Najlepszy będzie GREEN ALGAE WAFERS tropicala Tongue No moja para sie troszke zadziej rozmnaza dla tego ze po kazdym tarle ją rodzielam Smiley i wtedy nie mam takiego regularnego tarła a to jest sposób:)

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
Beton
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #193 : Maj 03, 2005, 10:11:31 »

Roslin na szczescie mi nie zjadaja (sprobowalyby tylko  :lol: ) za to musialem dawac ogromne ilosci pokarmu zeby wykarmic nie takie male juz stadko 30 zbrojnikow  Smiley  A to nie moglo sie obejsc bez pogorszenia parametrow wody...
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #194 : Maj 03, 2005, 17:50:04 »

Stał sie cud :!:  :!:

Wykluwają sie młode z tej ikry która została wywalona z rurki :!:  :!:
Zbierałem syfy z dna i wpadło mi pare jajek.
Na jednym z nich zobaczyłem jednego małego glonojada.
Drugie wziołem pod mikroskop i w jajku zobaczyłem brązową kreskę która sie poruszała :!:  Cheesy  Cheesy  Cheesy

A w rurce to nie wiem co sie dzieje bo tylko raz tam zaglądałem to zobaczyłem całe mnóstwo jajek.
Czy mogę teraz tam zajrzeć i zobaczyć :?:  :?:
Nie chcę żeby spłoszyć samca i żeby ikry nie wywalił znowu

Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 113
  Drukuj  

Skocz do: