Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 89 90 [91] 92 93 ... 113
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie Glonojadów  (Przeczytany 683418 razy)
Ina
Nowy
*

« Odpowiedz #1350 : Luty 09, 2009, 14:24:39 »

Może podkarmiaj, nasze dostają drugą porcję jedzenia na noc ze względu na neonki, które bez dodatkowego podkarmiania nie radzą sobie z konkurencją. Oczywiście glonojady, które żerują nocą, korzystają.
fantasy_0911
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1351 : Luty 09, 2009, 14:27:45 »

No ja podkarmiam i to ze 3 razy na dzien,daje im spiruline i inne pokarmy Grin mam przerybienie chwilowo w akwa...czekam na nowy zbiornik..bo jak gloncie podrosna to bedzie zupa rybna:D
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1352 : Luty 09, 2009, 14:29:14 »

Ekhm ... proszę nie odbiegać od tematu którym jest rozmnażanie glonojadów (wymianę zdań na temat swoich akwariów proponuje przenieść na PW)

Wojtek 92
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1353 : Luty 09, 2009, 15:54:22 »

Nie wiem czy moje glonki są jakieś dziwne czy co jeden macha do drugiego płetwą, a on podpływa i przegania drugiego. Nie wiem czy są one już gotowe do rozrodu ale jeden z nich ma już słabo zauważalne wąsy.
selena
Nowy
*

« Odpowiedz #1354 : Luty 09, 2009, 16:08:29 »

Seboos sorry, nie udzielam się na forach, więc nie znam wszystkich zasad, ale ok zapamiętam Twoją  wskazówkę a raczej uwagę.

fantasy_0911 z całym szacunkiem do Ciebie, ale wydaje mi się, że nie przeczytałeś mnie dokladnie.

W tym akwarium była już dwa razy składana ikra, więc to chyba nie ma wielkiego znaczenia, że  pojemnik jest za mały.
W tym akwarium jest tylko parka glonojadów i kilkadziesiąt maleńkich młodych rybek.
Molinezji i mieczyka nie było w czasie, w którym była ikra, poza tym samiec do kryjówki nie dopuszczał nikogo, stad domniemanie że sam się z tym rozprawił. Początkowo samica tam zaglądała, odpędzał ją, więc odpuściła, nie interesowała się kryjówką.
Ikra miała ciemne oczka, więc wyglądała na zapłodnioną, temperatura 26-27 stopni.
W większym akwarium za każdym razem ikra jest zjedzona, podejrzewam, że przez ryby.

Mam jeszcze pytanie: czy przed tarłem wskazane jest większe napowietrzanie, czy tylko wtedy jak jest już złożona  ikra?
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2009, 16:10:14 wysłane przez selena » Zapisane
Ina
Nowy
*

« Odpowiedz #1355 : Luty 09, 2009, 16:22:13 »

Jeżeli samczyk zjada, to albo ryby są zestresowane, albo głodne. Nie wiem, gdzie u ciebie stoi akwarium, czy to jest w miarę spokojny kąt, czy dostają jedzenie na wieczór. Może samiec jeszcze się nie nauczył, co ma robić - u mnie z pierwszego miotu tylko 5 rybek przeżyło i to przypadkowo, bo schowały się w filtrze. Z następnego miotu jest chyba z dziesięć, a przecież danio oczywiście próbowały je zjadać.
pawel9-9
Nowy
*

« Odpowiedz #1356 : Luty 09, 2009, 16:36:52 »

czesc w jakim odstępie czasu jest następne tarło glonojadów
paweł_xxxD
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1357 : Luty 09, 2009, 16:43:05 »

ok. 2 tarła na 1,5-2,5 miesiaca jezeli dobrze pojdzie
selena
Nowy
*

« Odpowiedz #1358 : Luty 09, 2009, 16:59:42 »

Ina akwarium stoi na biurku, w pobliżu monitor od kompa, ale blask ekranu monitora jest skierowany w przeciwnym kierunku do akwarium. Mają ciszę, bo z komputera muzyka nie gra, nie oglądamy też filmów na kompie.
Karmię je rano i wieczorem, niekiedy w dzień jak rybki kręcą się w miejscu gdzie dostają pokarm, więc glonojadom jakieś resztki też zostają.
To młoda para glonojadów, dwa razy tylko ikra była złożona, teraz czekam na trzecią ikrę ... a może samiec nie ma do końca rozwiniętego instynktu rodzicielskiego?

Hmm a może do tej pary dołączyć jeszcze jedną samiczkę, wzbudzić w nich rywalizację?
Wojtek 92
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1359 : Luty 09, 2009, 17:05:59 »

Nie wiem czy moje glonki są jakieś dziwne czy co jeden macha do drugiego płetwą, a on podpływa i przegania go. Nie wiem czy są one już gotowe do rozrodu ale jeden z nich ma już słabo zauważalne wąsy??
paweł_xxxD
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1360 : Luty 09, 2009, 17:11:12 »

wojtek 92 wklej foty
Wojtek 92
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1361 : Luty 09, 2009, 17:15:10 »

Za bardzo nie mogę zrobić zdjęcia ale te wąsy mają  około 2mm a glonki mają jeden 6.5 a drugi 6.9 cm.
fantasy_0911
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1362 : Luty 09, 2009, 20:32:32 »

selena Zgadza sie zle cie zrozumialem..u mnie sie to niezdazylo, na twoim miejscu zmienilbym samca na innego..moja parka miala mlode tylko raz,minal miesiac,samica jest gruba,samiec siedzi od czasu do czasu w kokosie,ryby sa dobrze karmione,woda jest napowietrzana,ale kolejnego tarla niewidac..niewiem moze pora roku im juz nieodpowiada.. ???wkoncu pora deszczowa w ameryce poludniowej juz minela..moze one maja zaprogramowane ile i kiedy sie rozmnazac..hmm Roll Eyes
Ina
Nowy
*

« Odpowiedz #1363 : Luty 09, 2009, 21:28:07 »

Ja to bym na razie poczekała. Samiec może się nauczyć. Nie wiem, za którym tarłem wreszcie zobaczyliśmy małe glonojady, może na początku też im nie wyszło i inne rybki zjadły ikrę, zanim zauważyliśmy. Jak wspomniałam, pierwszy miot uchował się przypadkiem, samiec był całkiem skołowany, nie bardzo wiedział co robić.
Nadal uważam, że przynajmniej 50 L byłoby lepsze dla parki. Ale jak się nie da, to trudno. Dobrze wrzucić pastylkę dla glonojadów, resztki po innych rybkach mogą dla nich nie być takim świetnym pokarmem.
I nie dodawaj trzeciego, zestresują się tylko. To karasie potrzebują min 4 w stadzie, glonojadom wystarczy dwójka.
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2009, 21:30:44 wysłane przez Ina » Zapisane
selena
Nowy
*

« Odpowiedz #1364 : Luty 09, 2009, 21:36:36 »

selenau mnie sie to niezdazylo, na twoim miejscu zmienilbym samca na innego

Nie jest to takie proste, w moim mieście są dwa sklepy akwarystyczne, ale w obu nie mają dorosłych glonojadów, są tylko takie u których nie da się rozpoznać płci, są po prostu za małe.
Spróbuję popytać znajomych, może z kimś się zamienię na próbę, ewentualnie odkupię samca. Warto spróbowac.

Ina pokar dla rybek jest zróżnicowany, w płatkach mam też pokarm roślinny, za którym moje rybki nie przepadają, więc zostaje dla glonojadów.
Zanim znajdę innego samca, dam szansę temu, którego mam obecnie, tak jak proponujesz,
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2009, 21:41:16 wysłane przez selena » Zapisane
Strony: 1 ... 89 90 [91] 92 93 ... 113
  Drukuj  

Skocz do: