Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Piasek z morza??  (Przeczytany 9037 razy)
aaa
Stały użytkownik

(^^,)

« Odpowiedz #30 : Marzec 05, 2009, 19:43:50 »

czyli masz dowolność
piasek/bazalt/ten biały (byle naturalny!)

Wróciłam! Haaa! 200l! xdd
omoto5
pozdrawiam
Stały użytkownik

« Odpowiedz #31 : Marzec 05, 2009, 19:49:40 »

ja juz przemyslałem i zrobie se podłoze najpierw dam ziemie a puzniej piasek takie moze byc ??dla roslinek aby pieknie rosły?? Huh do tego jeszcze zrobie bimbrownie co2 czy co takiego
aaa
Stały użytkownik

(^^,)

« Odpowiedz #32 : Marzec 05, 2009, 19:53:13 »

to poczytaj troche o low techu.

Wróciłam! Haaa! 200l! xdd
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #33 : Marzec 05, 2009, 20:21:12 »

a czy filtr będzie wciągał resztki jedzenia i odchody ryb ? gdy będzie ten piasek? Huh
omoto5
pozdrawiam
Stały użytkownik

« Odpowiedz #34 : Marzec 05, 2009, 20:55:16 »

ja słyszałem ze ta technika low techu to jeden wielki "syfff""
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #35 : Marzec 09, 2009, 09:36:21 »

To mało słyszałeś omoto5... Jedne z bardziej stabilnych akwarii, do których nie musisz lać tony nawozów i innych dupereli...

Brutus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #36 : Marzec 09, 2009, 21:00:13 »

Witam,
Dorzucę coś od siebie o piasku jako podłożu, bowiem widzę, że jest traktowany jako coś gorszego. Lata temu spora część akwarystów stosowała piasek i z dobrym efektem: bez stref beztlenowych, zbijania się w grudki itp. Sam mam obecnie w krewetkarium piasek jako podłoże i wyciągając przycięte rośliny widzę jakie mają zdrowe, białe korzenie- aż miło popatrzeć. Oczywiście dodaję nawozów do podłoży co jakiś czas- sam piasek nie jest raczej żyzny  Wink
Co do samego piasku z morza, to nie mam zdania, ale biorąc pod uwagę niską cenę przesianego piasku dostępnego w sklepach zoologicznych to nie wiem czy warto poświęcać czas na gotowanie i płukanie naturalnego piachu.
pozdrawiam
Vako
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #37 : Marzec 09, 2009, 21:53:46 »

Witam. Ja mieszkam w okolicach Lodzi. Kiedys moj mlodszy brat pojechal nad moze i mi przywiuzl 10 kg piasku z plazy. I na tym ze piasku a pod spodem ziemia ogrodowa mam postawione krewetkarium i roslinki ladnie rosna. Niema stref beztlenowych dzieki slimakom swiderkom. I ja osobiscie uwarzam ze taki piasek jest super, krewecia napewno nieprzeszkadza bo non stop mam mlode. Ale jest jedno ale. Piasek z okolic Gdanska sie nienadaje a dlatego ze tam jest moze zamkniete mierzeja helska i jest najwieksze stezenie substancji szkodliwych. Wiec jak ktos chce piasek z nad morza w akwa to lepiej z plazy z nad otwartego morza. Potem wygotowac ze 20 razy i jest ok. Pozdrawiam.
Vako
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #38 : Marzec 09, 2009, 21:54:24 »

Witam. Ja mieszkam w okolicach Lodzi. Kiedys moj mlodszy brat pojechal nad morze i mi przywiuzl 10 kg piasku z plazy. I na tym ze piasku a pod spodem ziemia ogrodowa mam postawione krewetkarium i roslinki ladnie rosna. Niema stref beztlenowych dzieki slimakom swiderkom. I ja osobiscie uwarzam ze taki piasek jest super, krewecia napewno nieprzeszkadza bo non stop mam mlode. Ale jest jedno ale. Piasek z okolic Gdanska sie nienadaje a dlatego ze tam jest moze zamkniete mierzeja helska i jest najwieksze stezenie substancji szkodliwych. Wiec jak ktos chce piasek z nad morza w akwa to lepiej z plazy z nad otwartego morza. Potem wygotowac ze 20 razy i jest ok. Pozdrawiam.
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: