Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zaczynam przygode prosze o pomoc  (Przeczytany 1382 razy)
Kotek szprotek
Nowy
*

« : Październik 04, 2004, 23:51:17 »

Cześć jestem tu nowy.Właśnie na nowo zaczynam przygode z akwarium.Już kiedyś miałem ale byłem bardzo mały i nie pamiętam wszystkiego.Do końca tygodnia planuje zakup zbiornika a z każdym dniem moje wyobrażenie jest coraz większe.Mam kilka pytań odnośnie podstaw wiem że Wy to już przerabialiście ale to dobrze bo teraz ja moge z tego skorzystać.Czytałem wszytko co można było już na tej stronie ale chciałbym posłuchać waszych opinni.Może na początek podłoże.Jest kilka wariantów 1.Kupno żwirku w sklepie 2.Zdobycie go z brzegu rzeki.Co o tym sądzicie?Ja kiedyś miałem ze żwirowni ale jak sobie przypominam to on był taki dość ciemny a mi sie bardziej podoba jasny.Drugą rzeczą jest korzeń czytałem już wiele opinni na ten temat i mam w związku z tym pytanie.Czy jak znajde nad rzeką taki właśnie korzeń co musze dokładnie zrobić żeby nadawał sie do włożenia go do akwarium?Oświetlenie:i od razu pytanko ile godzin powinno świecić?OK to chyba na początek wszystko.Obiecuje że na bierząco będe informował was o moich postępach o ile chcecie.A mam jeszcze proźbę.Może ktoś by mi podał taką stronke gdzie jest mnóstwo opisów ryb wraz ze zdjęciamy.Bo zazwyczaj jest tak że mało jest zdjęć.Z góry dziękuje i serdecznie pozdrawiam.Aha i już bym zapomniał.Może jest ktoś tutaj kto by chciał mi pomóc osobiście tzn np.przez gg ktoś z wieloletnim doświadczenie.
Hardi
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Październik 05, 2004, 09:59:42 »

Ja również zadałem tutaj pytanie, ale do dnia dzisiejszego nie otrzymałem odpowiedzi, podejrzewam, że chyba jednak nikt na tym forum nie zna się na akwarystyce Wink W zasadzie to już nie potrzebuję odpowiedzi, gdyż otrzymałem ją tutaj. Jest dział „dla początkujących” i jest tam wszystko bardzo ładnie opisane. Tobie również polecam to przeczytać.
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 05, 2004, 20:16:17 »

Czyli zakładam, że czytałeś:
http://www.akwarium.net.pl/zalozenie.htm
oraz
http://www.akwarium.net.pl/pielegnacja.htm

Jeśli chodzi o żwirek to radzę kupny, ew. gruboziarnisty żwir budowlany - oba trzeba bardzo mocno wypłukać. Piasek znad rzeki odpada - za drobny i tylko na samym wierzchu jest w miarę czysty.

Korzeń taki, który znajdował się pod wodą i nie był zagłębiony w mule lub piachu wystarczy zalać kilka razy wrzątkiem z dużą ilością soli i wymoczyć w świerzej wodzie przez kilka dni.

Z korzeniami suchymi, jest za dużo roboty. No i nie może być z żyjącego drewna.

Oświetlenie 12-14 godzin na dobę wystarczy. Najlepiej 0.5 W/ litr wody oświetlenia świetlówkowego. Ale to też zależy od roślin, patrz na dział rośliny na forum.

Zdjęć jest najwięcej na www.akwafoto.pl
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2008, 16:25:34 wysłane przez Przemek » Zapisane

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Kotek szprotek
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 05, 2004, 22:07:48 »

Dzieki admin za odpowiedz.Strona jest dobra.A jutro ide po akwarium w domu oblicze dokładnie pojemność i wam napisze.Moze jak mi jeszcze starczy $ to coś jeszcze kupie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: