|
Jarecki
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 16, 2004, 23:25:21 » |
|
No cóż drapieżny ptaszku(harpia) troszkę miałem ubawu jak zobaczyłem że skłaniasz się w strone "naszych polskich ryb". :lol: Srebrzysty karasek akurat polski nie jest bo przyszedł ze wschodu i wypiera "polskiego" karasia złocistego. Jednakże mam na uwadze głównie tą temperaturę i (to tylko moje zdanie oczywiście) akurat karasiem to bym się nie przejmował podobnie jak linem czy karpiem.Dla nich nawet 28 stopni to całkiem przyjemna temperatura i nieraz z tropikalnymi rybami chasał u mnie karaś lub lin.Wypuszczałem je oczywiście jak zbyt duże mi się wydały do tego dodam że karasie zawsze się "oswajały" a lin prawie zawsze był płochliwy i bardziej "dziki" mimo że zawsze wychowywały się u mnie tak od czterech centymetrów(złapane w czasie łowienia pokarmu zimą lub póżną jesienią) a więc od maleńkiego. :wink: POZDRAWIAM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bea
|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 17, 2004, 00:17:17 » |
|
Jednakże mam na uwadze głównie tą temperaturę i (to tylko moje zdanie oczywiście) akurat karasiem to bym się nie przejmował podobnie jak linem czy karpiem.Dla nich nawet 28 stopni to całkiem przyjemna temperatura No i mamy odpowiedź dlaczego tez u Harpi te karasie tak się dobrze mają. :wink:
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam 112 l i: 6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski 25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 17, 2004, 00:25:55 » |
|
Jarecki, mam na uwadze nasze Polskie bo pielęgnic u nas niema  Zwykłe rzeczne czy jesiorowe rybole  A z temperaturą toś mnie ucieszył, dzięki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bea
|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 19, 2004, 14:30:32 » |
|
Udało mi się dzisiaj złapać, tą małą rybkę dawniej mieszkającą W żwirku, a ostatnio pod korzeniem. Co mnie zdziwiło, rybka jest biała.Czy to możliwe, żeby mała molinezja mieszkając cały czas w zwirku straciła kolor zupełnie? A moze przegapiłam jakiś inny poród, ale wszystkie inne samice są takie grube jak były.Składania ikry też nie zauważyłam. :roll: Cóż, jeśli uda mi się ją odchować to zobaczymy co z niej wyrośnie. Na razie ma 1 cm.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam 112 l i: 6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski 25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 19, 2004, 14:44:14 » |
|
Prawdopodobnie danio się wytarły.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 19, 2004, 15:05:24 » |
|
Srebrzysty karasek akurat polski nie jest bo przyszedł ze wschodu i wypiera "polskiego" karasia złocistego Przepraszam, chodziło o karasia złocistego, niewiem co mnie naszło na srebrzyka :oops: Stara baba a pojęcia myli :oops: :oops:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarecki
|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 19, 2004, 20:50:48 » |
|
Heh! :lol: Bodaj by tylko takie pojęcia mylono każdy ma prawo, w końcu nikt omnibusem nie jest.Przyznam że karasków się czepiłem bo tego lata miałem pare sporów z różnymi wędkarzami na ich temat.Otóż jak szła gadka o karaskach nad wodą gdzie łowią jedne i drugie "odmiany" na mój tekst o ich pochodzeniu i tym tam podobne zwłaszcza starzy łowcy z uśmiechem politowania odpowiadali:To są japończyki a nie srebrzaki.No to ja im dałem japończyki! :lol:Każdego "wyprostowałem" co mi z uśmieszkiem znawsta kit wciskali.Swoją drogą biedacy nie wiedzieli po prostu że japończyki powstały bo chińczyki to słabo się wymawia i to taki sobie "skrót" na srebrzaka.(choć i japońska odmiana srebrzyka jest a jakże!)Tak więc sorki że się przyczepiłem :wink: ale to tak kurcze odruchowo człowiek zareagował :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 19, 2004, 22:11:20 » |
|
Niema sprawy, więcej takich "czepień" prosze  No i Pawice rozprawiły sie z jednym karasiem, a myślałam, że za duże już są :? Pozostała piątka szaleje jak zawsze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bea
|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 20, 2004, 11:09:13 » |
|
Niema sprawy, więcej takich "czepień" prosze  No i Pawice rozprawiły sie z jednym karasiem, a myślałam, że za duże już są :? Pozostała piątka szaleje jak zawsze. Ale zjadły go, czy tylko zabiły? Jaki duży był ten karaś?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 20, 2004, 11:50:35 » |
|
Zjadły, niema śladu  Miał ok. 10cm długości, o dziwo w stadku sa mniejsze sztuki (tak z 5-7cm) ale one dobrały sie do lidera, największej ryby.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bea
|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 20, 2004, 12:14:57 » |
|
Mam coraz wiekszą ochotę na pawiookie.  Zaczynam ostro zbierać kasę na nowe akwarium!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #26 : Październik 20, 2004, 13:01:11 » |
|
Beo zbieraj zbieraj to może podaruje Ci moje 
|
|