Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: piaskowiec i korzeń  (Przeczytany 2517 razy)
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« : Luty 20, 2009, 21:18:25 »

jaki wpływ na wodę ma piaskowiec a jaki ma korzeń? mój tata przekonuje mnie że powinnam kupić korzeń do mojego akwarium bo ma jakieś barwniki, które dobrze wpływają na skład chemiczny wody; mnie osobiście podoba się piaskowiec
mam akwarium 60 l dużo roślin i dużo rybek
dziękuję z góry za podpowiedzi

250l towarzyskie
60l krewetki RC
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 20, 2009, 21:38:07 »

Twoj tata ma racje jesli chodzi o korzen, piaskowiec nie ma wplywu na zmiane parametrow wody

magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 21, 2009, 09:28:18 »

na innym forum przeczytałam że piaskowiec może powodować podwyższenie ph czy to prawda?
czy testy paskowe są tak samo dobre jak testy "kropelki"?

250l towarzyskie
60l krewetki RC
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 21, 2009, 09:49:41 »

Co do piaskowca to mam az trzy szt juz bardzo dlugo i nie widze zmian w parametrach wody, a mierze kropelkowymi, paskowe sa bardzo niedokladne

wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 21, 2009, 09:50:13 »

Są różne piaskowce. Oprócz rodzaju piasku z którego powstały, różnią się też spoiwem. Sporo jest piaskowców zawierających spoiwo kalcytowe i takie będą się w wodzie zachowywać podobnie jak wapień.

Tańczący z rybkami
WitekuSku
Illuminacka rzeczywistosc...
Zainteresowany
**

Dein Gesicht ist mir egal...

« Odpowiedz #5 : Luty 27, 2009, 17:10:53 »

To prawda co napisał mój przedmówca.
  W różnych wypowiedziach można znaleźć pewien sposób na sprawdzenie, czy twój piakoswiec nadaje się do akwarium, czy też nie. Polej go odrobinę octem i jeżeli będzie się pienił, to nie wkładaj go do akwarium, jeśli natomiast nie zajdzie żadna reakcja, to możesz włożyć. Tylko dobrze później wypłucz kamień  Wink
 Ja tak przetestowałem swój piaskowiec, bo miałem podobne obiekcje jak ty i po  włożeniu go do zbiornika nie zaobserwowałem żadnych zmian w twardości, czy też ph. Tak więc wydaje mi się, że ta metoda działa...

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: