Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ryby mi zdychają  (Przeczytany 12096 razy)
Damianeq
Zainteresowany
**

« : Luty 20, 2009, 20:53:58 »

elo....
mam akwarium chwilowo 45l --->juz niedlugo 240 wiec nie mowcie ze mam złą obsadę bo to tylko <chwilowe>
przedwczoraj wyłowiłem zdechłą platkę<1,5cm>
wczoraj zdechłą platkę<2cm>
a dzisiaj neonka<2.5cm>
temp wody to 28st.
a ryby to
1x zbrojnik niebieski
4x platki dorosłe
8x mołode platki
3x molinezje
2x tetry cesarskie
było 15 a jest 14x neon innesa
co moze byc powodem zdychania rybek??
parametrów wody nie znam bo nie mam testerów
restart akwarium byl z 8 mies temu  lecz wymienilem w nim 1 mies. temu 60% wody
Filtr <turbo filter 350> z takim doczepianym pojemnikiem<u dołu> z takimi czarnymi kamykami...
POMOCY szkoda mi ryb...
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 20, 2009, 21:46:03 »

Za male akwa dla takiej obsady stanowczo !!!!
 wymienia sie wode co tydz ok 20 - 30 % a nie raz na mies ! - a jeszcze przy takiej ilosci ryb w malym baniaku  Wściekły
Czy masz jakies rosliny ?

gienia_frenia
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 21, 2009, 08:21:02 »

mają za mało miejsca i powietrza!Kazda ryba pobiera z wody tlen, a przy takiej malej powierzchni, nie wszystkie zdążą i dla reszty brakuje.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 21, 2009, 09:09:28 »

mają za mało miejsca i powietrza!Kazda ryba pobiera z wody tlen, a przy takiej malej powierzchni, nie wszystkie zdążą i dla reszty brakuje.

skąd ty masz wiadomości?
 co ma powierzchnia akwarium do tlenu?  a  ryby zdychają przez to że ilość azotanów jest bardzo duża z powodu nie podmieniania wody przez miesiąc.
Refal
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 21, 2009, 12:58:19 »

Za wysoka temperatura dla platek i neonków.Powinna być około 24C.Góra 26C
Damianeq
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 22, 2009, 12:33:55 »

ok dzieki z aodp ...
w akwarium mam kryptokoryne i jakas krótsza roslina niewiem jaka...
elo....
 nie mowcie ze mam złą obsadę bo to tylko <chwilowe>

temp. juz spadła... 25st.
ryby nie zdychają
tlenu nie mają za mało bo mam filtr z dolotem powietrza  i kamień napowietrzający więc rzadko widze aby podpływały do tafli wody

a co sie tak rzuciliście na moją obsadę??

w tym baniaku ryby zostały wpuszczone 1,5 mies temu i za jakies 2 tyg idą do 240l..
wczesniej byly tu <tylko>małe platki wiec sie tak nie zuxajcie

zbieram na akwarium i  Good ! <good>a ryby jak ktos ma do oddania to brałem i jak wpuscze do 240 to bede mial troszke ryb a nie 4 platki......

Proszę dbać o pisownię. Atria C.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2011, 10:32:00 wysłane przez Atria_C » Zapisane
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 22, 2009, 13:18:04 »

Wolales o pomoc, wiec kazdy jak mogl probowal Ci powiedziec co jest problemem. Nikt nie wpadnie do Ciebie i nie naprawi tego co zrobiles zle. Nie wystarczy nazbierac ryb bo jest okazja i kiedys sie przydadza, lecz powinno sie im stworzyc jak najlepsze warunki przed wpuszczeniem - a nie kiedys ! Nikt nie kupi mebli jesli nie ma mieszkania - a tu sa stworzenia ktore zyja, czuja i potrzebuja !!!! Nie dowiedziales sie co powinienes robic przed zakupem czy wzieciem ryb do siebie, a to co zrobiles to "troche" bledow - wiec moze teraz zamiast sie oburzac napraw bledy. Nie zaczynaj zakladac akwarium od konca !
Poczytaj dokladnie o zakladaniu akwa, zaopatrz sie w najpotrzebniejsze i konieczne rzeczy typu odpowiednie podloze, rosliny, testy, sprzet.  Mam nadzieje ze jesli zaczniesz tak jak Ci radze nie bedzie juz wiecej blagania o pomoc dla Twoich podopiecznych.
2 rosliny to jest kropla w morzu - to nie tylko ozdoba baniaka lecz koniecznosc do prawidlowego funkcjonowania baniaka
Powodzenia

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: