kazikzkzk
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 26, 2010, 16:50:04 » |
|
Niechcę zakladać nowego tematu potrzebuję filtra kubełkowego o wydajnosći minimum 1000 litrów na godzinę i mam dylemat który filtr kupić Jbl Cristalprofi e 1500 czy Tetra ex 1200. Warto kupić ten Jbl gdyż jestem laikiem i nie miałem nigdy kubełka a boję się wydać okło 400zł. na coś co będzie dziadostwem pisałem na innych forach ale nie pomogli mi w wyborze może wy pomożecie. Bo nie wiem który lepszy? Pozdrawiam.
tetry nie kupuj!! często przeciekają a JBL dorównują jakością filtrom eheim,a są dużo tańsze:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ropek
|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 26, 2010, 16:57:58 » |
|
Tetra, jbl i hagen są porównywalne, jbl ma 4 lata gwarancji i bardzo fajny serwis.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 05, 2010, 14:47:21 » |
|
Tetra, jbl i hagen są porównywalne, jbl ma 4 lata gwarancji i bardzo fajny serwis.
Ta ten serwis JBL jest naprawde fajny: wysłałem zepsuty filtr, dzwonią do mnie że jest dobry i odsylają bez naprawy. Filtr wraca i rzeczywiscie działa. Są tak dobrzy i skromni, że wypierają się własnych zasług  Zarówno filtr jak i serwis rzeczywiście godne polecenia. Mam, używam, chwalę. Następny do innego zbiornika tez będzie JBL.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 17, 2010, 20:39:19 » |
|
Temat trochę zakurzony, ale nie będę rozpoczynał drugiego  . Mam pytanko do Was jako użytkowników JBL e1500 - Mam na dniach start akwa 490 litrów i pytanko czy ten filtr da radę jako jedyne medium filtrujące? Producent przewiduje, iż jest w stanie obsłużyć akwarium do 600l, ale wiadomo co innego teoria, a co innego praktyka. Z góry dzięki za informacje. 
|
|
|
|
|
|
Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki GG 10680128
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 17, 2010, 21:46:15 » |
|
Temat trochę zakurzony, ale nie będę rozpoczynał drugiego  . Mam pytanko do Was jako użytkowników JBL e1500 - Mam na dniach start akwa 490 litrów i pytanko czy ten filtr da radę jako jedyne medium filtrujące? Producent przewiduje, iż jest w stanie obsłużyć akwarium do 600l, ale wiadomo co innego teoria, a co innego praktyka. Z góry dzięki za informacje.  Jako biologiczny na 100% się wyrobi. Natomiast z filtracją mechaniczną to przy takich zbiornikach ludzie dają często drugi osobny jako mechaniczny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 17, 2010, 21:57:50 » |
|
Tak też podejrzewałem  .Już miałem zamawiać Fluvala FX5(Mam w domu dwie 205 i jestem naprawdę zadowolony z Hagena), ale sprawdziłem sobie cenki i się okazuje,że jest promocja na JBL i za e1500 + e900 zapłacę mniej niż za tego FX5. Wysyłka gratis więc zamawiam !!!!! Dzięki za odpowiedź  Ps. Jak dobrze pójdzie to pod choinkę Fluval G6, niezła maszynka, ale też niezła cena 
|
|
|
|
|
|
Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki GG 10680128
|
|
|
betsi
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 22, 2010, 16:03:04 » |
|
ja mam JBL e900 w 300 litrowym baniaku + 2 żółwie, sumik wąsaty i zbrojnik , trochę rośli za zasłoną z pleksi. Woda kryształek, filtr stoi w szafce i zupełnie go nie słychać. Gdyby nie szum wody z deszczowni nie wiedziałabym że chodzi. Pracuje od roku be zarzutu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
atylla
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #22 : Lipiec 05, 2010, 17:49:48 » |
|
Kupiłem JBL CRYSTALPROFI e 700 pół roku temu,już jest drugi raz w naprawie 7-07-2010 minie miesiąc od oddania go do serwisu ,i nikt nie wie co się z nim dzieje ,firma i sprzęt to porażka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
atylla
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #23 : Lipiec 08, 2010, 14:09:20 » |
|
Kupiłem JBL CRYSTALPROFI e 700 pół roku temu,już jest drugi raz w naprawie 7-07-2010 minie miesiąc od oddania go do serwisu ,i nikt nie wie co się z nim dzieje ,firma i sprzęt to porażka.
Po miesiącu otrzymałem nowy filtr , chodzi na razie bez zarzutu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Haszysz
Elektromonter
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 26, 2010, 01:12:23 » |
|
Witam.Wiem, że stary temat, ale jak ma być o tym samym filtrze, to nie będę (jako nowy) zakładał nowego wątku.  Zmierzam zakupić tego potwora JBL CristalProfi e1500. W opisach jest wszystko pięknie, ale brakuje mi pewnych danych ze względu na to, że zamierzam filtr umiejscowić w nietypowym miejscu (ze względu na brak miejsca) i z dala od akwarium. Może posiadacze tego filtra podzielą się informacją jakiej długości są węże, oraz na jaką maksymalnie wysokość (bez wyraźnego spadku wydajności) jest on w stanie wypchnąć wodę?Tych danych nigdzie nie znalazłem i będę wdzięczny za pomoc, bo ułatwi mi to zakup.
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia od elektryka dla wszystkich "kopniętych". 
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 26, 2010, 07:39:26 » |
|
Witam.Wiem, że stary temat, ale jak ma być o tym samym filtrze, to nie będę (jako nowy) zakładał nowego wątku.  Zmierzam zakupić tego potwora JBL CristalProfi e1500. W opisach jest wszystko pięknie, ale brakuje mi pewnych danych ze względu na to, że zamierzam filtr umiejscowić w nietypowym miejscu (ze względu na brak miejsca) i z dala od akwarium. Może posiadacze tego filtra podzielą się informacją jakiej długości są węże, oraz na jaką maksymalnie wysokość (bez wyraźnego spadku wydajności) jest on w stanie wypchnąć wodę?Tych danych nigdzie nie znalazłem i będę wdzięczny za pomoc, bo ułatwi mi to zakup. Jeśli chodzi o wysokość wpychania wody to ma to znaczenie tylko jeśli poziom zbiornika z którego się pobiera wodę jest inny niż ten do którego się wlewa. W akwarystyce ten parametr jest ważny tylko w pompach stosowaych w sumpach. Oczywiście charakterystyka podnoszenia słupa i przepływu jest czasami przydatna, żeby ocenić jak bardzo zanieczyszczenie złóż wpływa na zmniejszenie przepływu, ale sam parametr liczbowy wysokości słupa cieczy jaką wyciągnie filtr nie ma tu znaczenia. No chyba, że przepompowujesz tym wodę z jednego zbiornika do drugiego - jednak dla kubełków nie jest to typowe zastosowanie. Znaczenie natomiast ma długość węży: niezależnie od tego jak wysoko nad filtrem jest akwarium to im dłuższe węże tym większe opory przepływu i tym mniejszy przepływ. Każdy z węży ma średnicę 16/22 i długość 160cm. Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|