Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: 43L. 50x27x32cm 1x15W T8  (Przeczytany 2442 razy)
grilleiro
Nowy
*

« : Luty 16, 2009, 17:19:48 »

Witam,

To mój pierwszy post na tym Forum, więc jakby co, od razu proszę o wyrozumiałość Wink Zdecydowałem się go napisać, ponieważ przy przeszukiwaniu podobnych wątków było tyle zdań ilu forumowiczów, a ja chcę się zapytać o konkret.

Jeszcze słowem wstępu- postanowiłem po ok 20 latach powrócić do akwarystyki. Akwarium, jak w temacie, nie będzie duże: 43 litry (50x27x32) z oświetleniem 1x15W.
Zanim poproszę Was o poradę, pragnę Wam powiedzieć, że po lekturze kilku tematów w dziale OBSADA, już wiem, że muszę się wyleczyć z molinezji, mieczyków i glonojadów  Undecided Ale w sumie, może to i dobrze?  Wink

Ok, a teraz wspomniane wyżej konkrety.
Wiem, że na tak mały zbiornik możliwości są niewielkie. Chciałbym w akwarium mieć kolorowe rybki, dlatego proszę Was o poradę dotyczącą ilości szt. ryb, przy założeniu, że biorę pod uwagę następujące gatunki (niekoniecznie wszystkie - coś może z poniższej listy "odpłynąć"):

- Neon Innesa
- Microrasbora Galaxy
- Kirysek Duplicareus
- Pseudogumil Gertrudae

Dodatkowo chciałbym w akwarium mieć kilka krewetek Crystal Red (no właśnie, ale ile?). Myślę też o Gałęzatce, ale nie wiem, czy to już nie będzie przerost formy nad treścią... Wink

Jeżeli macie jakieś inne pomysły na kolorowe rybki do mojego akwarium, będę wdzięczny za poradę Smiley Pozdrawiam!

« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2009, 17:21:22 wysłane przez grilleiro » Zapisane

Akwarium Aquadoor 43 l. (50x27x32), oświetlenie T8 15W, Filtr Aqua-el Uni 280, grzałka Aqua-el 50W z termostatem. Póki co flora. Fauna za ok 4 tygodnie.
rzymek1995
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 16, 2009, 17:28:03 »

Mam dwie opsade fajne ktore by mi przyszły na mysl wiec 1+3 bojownik + denne badz 1+1 pielegniczki ramireza + krewetki i wiele roslin a moze gupiki papa

grilleiro
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 16, 2009, 17:33:05 »

a moze gupiki papa

No właśnie chciałby uciec od "banałów". Pomysł z bojownikami mi się podoba. Pytanie, czy nie zagryzą mi krewetek?  Undecided

Akwarium Aquadoor 43 l. (50x27x32), oświetlenie T8 15W, Filtr Aqua-el Uni 280, grzałka Aqua-el 50W z termostatem. Póki co flora. Fauna za ok 4 tygodnie.
rzymek1995
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 16, 2009, 17:41:23 »

Bojownik moze tak moze nie zalezy jaki bojek1 samiec i 3 samice i wiele kryjowek kokos  roslinu to moze niezagryzie .Ale ramirezki tesz sa łade i krewetek nie zagryza.

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 16, 2009, 18:00:04 »

grilleiro co miales na mysli piszac "Myślę też o Gałęzatce, ale nie wiem, czy to już nie będzie przerost formy nad treścią... " ?
Czy to ma byc jedyna "roslina (glon)" w Twoim akwa ? - jesli tak to stanowczo za malo
Neony - akwa min 60 L ( od biedy 50 L) ale 43 to juz stanowczo za malo
Microrazbora - super
Bojownik tez moze byc z panienkami 2 szt ( jesli bedzie w miare spokojny to nie zagrozi krewetkom jak beda mialy sie gdzie chowac (duzo mchow)
Pseudogumil Gertrudae - tez moze byc

Mam dwie opsade fajne ktore by mi przyszły na mysl wiec 1+3 bojownik + denne badz 1+1 pielegniczki ramireza + krewetki i wiele roslin a moze gupiki papa
Bojownik moze tak moze nie zalezy jaki bojek1 samiec i 3 samice i wiele kryjowek kokos  roslinu to moze niezagryzie .Ale ramirezki tesz sa łade i krewetek nie zagryza.
rzymek - do jasnej nieprzemakalnej zanim cos napiszesz sprawdz w slowniku ortograficznym - juz tyle razy Ci zwracano uwage a Ty dalej robisz takie byki ze glowa mala

grilleiro
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 16, 2009, 18:17:10 »

grilleiro co miales na mysli piszac "Myślę też o Gałęzatce, ale nie wiem, czy to już nie będzie przerost formy nad treścią... " ?
Czy to ma byc jedyna "roslina (glon)" w Twoim akwa ? - jesli tak to stanowczo za malo
Neony - akwa min 60 L ( od biedy 50 L) ale 43 to juz stanowczo za malo
Microrazbora - super
Bojownik tez moze byc z panienkami 2 szt ( jesli bedzie w miare spokojny to nie zagrozi krewetkom jak beda mialy sie gdzie chowac (duzo mchow)
Pseudogumil Gertrudae - tez moze byc

No dobrze, to już wiemy, ze Neony out, Microrazbora i Gertruda są ok (ale niekoniecznie z bojownikami... chyba  Huh). Co z Kiryskami? Chcę się dowiedzieć konkretów o ILOŚCI SZTUK, a póki co wiem, że Rzymek1995 robi błędy ortograficzne, ale przynajmniej jest dobry z matematyki i podaje kokretne liczby Wink

Drodzy Akwaryści, czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć mi na moje pytanie zadane w pierwszym poście?
Uwaga pytanie rozwijam o uzyskane informacje:
- Neon Innesa  - odpada - za małe akwarium
- Microrasbora Galaxy - ile sztuk?
- Kirysek Duplicareus - czy może pływać z Razborą, Gertrudą i krewetkami?
- Pseudogumil Gertrudae - ile sztuk?

grilleiro
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 16, 2009, 18:19:20 »

Nie, oczywiście będę chciał mieć inne rośliny, które chcę "z głową" dobrać do rybek, które będę hodował. Gałęzatkę traktowałbym raczej jako "ciekawostkę" w akwarium.

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 16, 2009, 18:32:04 »

Jesli chesz polaczyc oba gatunki lawicowe to tak po 6-8 szt (+ - 2 rybki w ta, 2 w ta, moze byc z obu gatunkow) + kiryski 5-6 (moga tez byc panda)
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2009, 18:36:20 wysłane przez gina2006 » Zapisane

rzymek1995
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Luty 16, 2009, 21:23:59 »

Powiedz na co sie decydujesz a Ci powiem ile sztuk.Kiryski napewno z 5 i z 4 otoski,ekipa ekipa sprzatajaca.Wolisz ławice to małe statko wolisz bojka to harem.Zdecyduj sie na co a Ci juz ilosci uloze.

grilleiro
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 17, 2009, 00:05:53 »

Tak jak napisałem wcześniej- chciałbym mieć "kolorowe" rybki w akwarium, więc chyba otosek odpada  Undecided Chyba wolę ławicę, więc z bojka też zrezygnuję.

Z rybek chciałbym:
- Microrasbora Galaxy (moja propozycja: 6 szt.)
- Kirysek Duplicareus lub Panda (moja propozycja: 4 szt.)
- Pseudogumil Gertrudae (moja propozycja: 6 szt.)
Do tego:
- Krewetki Crystal Red (moja propozycja: 4 szt.)

Co Wy na to? Coś "kolorowego" przychodzi Wam jeszcze do głowy?

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 17, 2009, 06:33:57 »

To co wybrales to juz jest wystarczajaca obsada, mozesz jeszcze rozpatrzec samce gupiki ok 6 szt. Moze oklepane ale jak klorowe i ruchliwe, bardzo dodadza uroku baniaczkowi

grilleiro
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 17, 2009, 10:17:31 »

Kiryski napewno z 5 i z 4 otoski,ekipa ekipa sprzatajaca.

A czy w moim przypadku krewetki nie będą pełniły roli ekipy sprzątającej?

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Luty 17, 2009, 10:25:56 »

krewetki będą zjadały glony (nie wszystkie) pokarmem dla rybek też nie gardzą

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
grilleiro
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 17, 2009, 10:30:51 »

Czyli bez Kirysków się nie obejdzie?

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Luty 17, 2009, 10:33:49 »

obejdzie, spokojnie Wink
sporo osób poleca bo sa pożyteczne, ładne i bardzo ciekawe - zwłaszcza mruganie oczkiem  Good !
ale nie musisz ich mieć Wink

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: