canibals
Nowy

|
 |
« : Luty 14, 2009, 10:33:13 » |
|
Witam przymierzam się do restartu akwa 112l spowodowane jest to okrzemkami bo już nie mam sił. Podejrzewam że w podłożu znajdują się krzemienie (żwir ze zbiornika zaporowego Mietków koło Wrocławia) i chce je wymienić na takie w którym roślinom będzie dobrze i żeby było dobre w czyszczeniu (odmulanie) myślałem o żwirze rzecznym granulacja 3-5 milimetra lub czymś drobniejszym tak do 3 milimetrów co byście polecili akawa towarzyskie. Teraz pytanie o wodę czy wymienić całą czy zostawić jak najwięcej Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 14, 2009, 11:27:08 » |
|
zostawić jak najwięcej odlać do innych zbiorników jeśli sie uda to ponad połowę jakoś w tych zbiornikach zamontować filtr aby nie miał kilku godzin przerwy - niech pracuje ja dałem taką kombinację: spód Filtus Aqua Grunt + wierzch Filtus żwirek kwarcowy 1-3mm jeśli chcesz podobnie to spodu będziesz potrzebował ok. 10l a wierzchu z 15 kg
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canibals
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 14, 2009, 12:25:25 » |
|
chciałbym zastosować sam żwirek 1-3mm brak funduszy na grunt a ten żwirek kwarcowy to kupić w zoologicznym czy w składzie budowlanym?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowac
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 14, 2009, 12:29:13 » |
|
a na kulki gliniane znajdziesz kasę ?
|
|
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
canibals
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 14, 2009, 13:00:17 » |
|
a na kulki gliniane znajdziesz kasę ?
na to kasa się znajdzie  ile tych kulek bym potrzebował na moje 112l i tego żwirku 1-3 mm ps a co myślicie o takim żwirze Filtus żwir kwarcowy b. drobny (0,5-1mm) lub Filtus żwir kwarcowy drobny (0,8-2mm)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2009, 13:15:46 wysłane przez canibals »
|
|
|
|
|
|
andrzejkowac
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 14, 2009, 16:54:18 » |
|
Nie wiem ile tych kulek ale tak na oko to z kilkanaście sztuk się przyda ,Jak będzie za mało to zawsze można potem dołożyć . W temacie żwirku to weź jakiś grubszy 2-3 milim ja próbowałem na takim pyle i jakoś kiepsko mi szło więc nie będę polecał
|
|
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
zegarsky91
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 14, 2009, 19:01:23 » |
|
dokładnie głebsze kopanie w tym drobnym żwirze i zamulona woda sie robi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 14, 2009, 19:54:32 » |
|
A zwir najlepiej i najtaniej kupowac w sklepach budowlanych (o polowe, albo i wiecej tanszy - a to samo)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canibals
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 14, 2009, 21:06:01 » |
|
No i znalazła się kasa na grunt kupiłem 6 litrów Filtus Floran Start oraz 17kg żwiru kwarcowego Filtus 1-3 mm sprzedawca w Kakadu powiedział że styknie i teraz pytanie czy ten grunt od żwiru oddzielać jakąś siatką (jeśli tak czy możne być firanka  ) kupiłem w Castoramie taką wielką miskę do mieszania np zaprawy 90 litrową żeby zlać do niej jak najwięcej wody z akwa pytanie czy ta miska się nada strasznie śmierdzi cholera wie czym nie wiem z jakiego materiału jest zrobiona jeśli się nada to jak z powrotem zleję z niej wodę do akwa to po jakim czasie ryby będę mógł wpuścić
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 14, 2009, 21:37:51 » |
|
przepłucz kilka razy tą miskę ja nie oddzielałem warstw podłoża, choć przydaje sie to w razie konieczności pełnego restartu może być firanka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
noir^_^
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 14, 2009, 22:21:43 » |
|
Cześć, miałam kiedyś akwarium(150L), a właściwie mój tata je miał. Chciałam je odtworzyć, niestety okazuje się że nie mam gdzie postawić takiego olbrzyma  . Jakiej wielkości musi być zbiornik, żebym nie miała problemów z utrzymaniem równowagi biologiczne? Myślałam na początek o 25l ale tata twierdzi że to kotnik albo na kwarantannę dla nowych rybek. Czy 60l wystarczy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowac
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 15, 2009, 09:40:18 » |
|
Ja żadnych firanek i siatek nie daję wystarczy przysypać to ok 5cm warstwą żwirku .Jak Ci korzenie wrosną w tą siatkę to potem przy wyrywaniu jednej rośliny podniesiesz całe dno .
|
|
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
canibals
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 15, 2009, 10:50:59 » |
|
no a w razie twardego resetu?  firanka ma drobniutkie oczka będzie dobra czy za małe... firanka już leży na gruncie i czeka na przysypanie żwirkiem dawać czy nie dawać oto jet pytanie 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2009, 11:37:16 wysłane przez canibals »
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 15, 2009, 11:47:18 » |
|
jeśli dasz łatwiej będzie potem o ew. pełny restart jak nie dasz też sie nic nie stanie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canibals
Nowy

|