Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wildbass - sprzedawca z allegro  (Przeczytany 1234 razy)
pin54
Zainteresowany
**

« : Luty 11, 2009, 10:06:07 »

Chciałbym tu w skrócie opisać "przygodę" z ww. sprzedawcą, w celu ostrzeżenia.

Jakieś 3 tygodnie temu wylicytowałem 2 produkty, zależało mi na czasie, sprzedawca miał tylko jednego negatywa i był jedynym sprzedawcą który miał Filtrax K na allegro - mogłem kupić w nieznanym e- sklepie, no ale wybrałem allegro.
W wiadomości od sprzedającego zawarta była informacja, ze na maile odpowiada w ciągu 24h. Po OIDP niecałych 2 dniach dostałem maila z potwierdzeniem oraz danymi do przelewu, oraz drugiego maila na zadane wcześniej pytanie o koszty przesyłki - a więc do momentu dokonania przelewu kontakt oceniłem na w miarę dobry.
I to tak naprawdę jest koniec handlu z ww. sprzedawcą. Po wpłacie pieniędzy brak kontaktu z użytkownikiem - próbowałem pisać emaile, bez odpowiedzi, dzwoniłem paręnaście razy - telefon wiecznie wyłączony, włącza się poczta głosowa, napisałem wiadomość za pomocą allegro, "cisza". Sprzedawca w tym czasie nadal "pracował", sprzedając na allegro i na bieżąco wystawiając komentarze. Wystawiłem negatywy, sprawę zgłosiłem do allegro, nic to nie pomogło, nadal brak kontaktu. Jedyne co mogę zrobić to zgłosić sprawę do prokuratury... Straciłem kilka groszy i 2 tygodnie czasu. Ogólna ocena sprzedawcy: złodziej.

Dziś skontaktował sie ze mną inny allegrowicz który zapytał mnie czy ja swój towar otrzymałem bo on już kilka tygodni czeka i nic nie ma a wildbass nie odpowiada.

Proszę uważać na tego sprzedawcę, pomimo atrakcyjnych cen zakupy mogą wyjść dość drogo.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 11, 2009, 14:59:49 »

W takich przypadkach należy poinformować ekipę z allegro - ja tak zrobiłem dwukrotnie i skończyło się to zablokowaniem i usunięciem konta takiego oszusta, a do mnie pieniążki wróciły.
Powiadomienie prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa (oszustwo) da tyle, że mogą lub nie zająć się delikwentem. I jeśli się zajmą to najprawdopodobniej zainteresuje się nim także skarbówka.
Proponuję wysłać maila do allegro i do gościa informując go uprzejmie, że zgłosiłeś sprawę adminom allegro oraz masz zamiar udać się na policję. Szansa na odzyskanie pieniędzy zawsze jest, a pozostawanie biernym w takich sytuacjach i machanie na to ręką utwierdza tylko oszustów w przekonaniu, że są bezkarni.

pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2009, 19:18:52 »

Allegro oczywiście zostało poinformowane, poprosiłem o przekazanie mojej informacji do nich do sprzedawcy. Naturalnie nie zamierzam tej sprawy tak zostawić i to może nie ze względu na wysokość kwoty bo była niewielka (choć naturalnie chciałbym ją odzyskać) co właśnie na fakt, że jeżeli nie zareaguję to sytuacja na pewno się powtórzy, no i oczywiście pobudki osobiste, czyli urażona duma  Wink bo cholernie nie lubię jak ktoś wykorzystuje moje zaufanie. W tym wypadku jednak ta wysokość kwoty może mieć znaczenie ponieważ ze względu na niską szkodliwość czynu moje zgłoszenie może nie zostać potraktowane "zbyt poważnie". Niemniej jednak zgłoszenie do prokuratury na pewno wpłynie - jednak muszę odczekać 30 dni zgodnie z regulaminem allegro. Mam nadzieję, że będzie też odpowiednia reakcja naszych organów ścigania i jeżeli nawet nie odzyskam pieniędzy to samo wyjaśnianie sytuacji spowoduje, że temu allegrowiczowi odechce się robienia takich przekrętów w przyszłości. Oczywiście też po cichu liczę, że US się zainteresuje tą sprawą  Wściekły
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2009, 19:39:07 »

No to juz takiego super konta nie ma  Grin , ale widze ze to odpowiednik trzmiel_com_pl i kilku innych podobnych,tylko narazie z mniejszym dorobkiem
trzmiel_com_pl dziala juz bardzo dlugo i wielu urzytkownikow uniewaznia nieodpowiednie komentarze po rozwiazaniu sprawy. Oszusci w ten sposob dzialaja nadal  Wściekły narazajac kupujacych na strate kasy i inne przykrosci

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: