Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z roslinami  (Przeczytany 5108 razy)
luzaak
Nowy
*

« : Wrzesień 27, 2004, 18:27:53 »

Proszę o szybką pomoc!! Mam problem z rośliną Echinodorus Blecheri.
Od jakiegos czasu pojawia sie systematycznie brązowy osad, takze i na sprzecie( pompki, grzałka). Stosuje nawożenie w postaci tabletek firmy SERA oraz zestaw samoregulującu firmy NUTRAFIN.
PROSZĘ O POMC
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 27, 2004, 18:44:31 »

Mało piszesz o swoim akwa(jakie to duże). nie wiemy kiedy było zalewane ? jakie masz tam oświetlenie ? na pierwszy rzut oka to wygląda na okrzemki czyli zbyt szybko posadzone rosliny po pierwszym zalaniu zbiornika lub też zbyt słabe oswietlenie...

112,25
luzaak
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 27, 2004, 18:49:39 »

Sorki, mój bład że nie napisałem więcej.
Posiadam akwarium 200 litrów, obudowa zakupiona w sklepie akwarystycznym ( wmontowane dwie swietlówki 2 razy 30W ), temperatura wody wacha się między 24-25 stopni. Akwarium bylo zalewane miesiąc temu a rosliny kupione po dwóch dniach
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 27, 2004, 19:01:45 »

jak na moje to trzeba by tam dorzucić jeszcze jedną świetlówke 30W bo masz trocjhe slabe swiatło. Po miesiącu nie powinno byc problemów z okrzemkami ale jak jest za słabe światło... no cóż Pozatym żabienice to roslinki lubiące dobre naświetlenie. Powodzenia

112,25
luzaak
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 27, 2004, 19:28:29 »

Dzięki za odpowiedź, a czy jest jakieś inne wyjście że by zniwelować  okrzemki, bo raczej nie dołoże oswietlenia bo nie mam za bardzo jak. Jest to oryginalna oprawa
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 27, 2004, 20:49:34 »

To ja się podpinam. Też robi mi się brązowy nalot (okrzemki?), z szyby to mażna usunąć, a jak z liści?

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 27, 2004, 22:02:25 »

najprościej będzie umyć liście pod bnierzącą wodą ale nie ciepłą! a najlepiej taką z akwa tyle że ta juz nie jest bieżąca Wink . Okrzemki moga zniszczyć liście roślin... więc jak nic ich nie zjada to lepiej je umyć

112,25
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 27, 2004, 22:07:02 »

Cytat: Tramal
najprościej będzie umyć liście pod bnierzącą wodą ale nie ciepłą! a najlepiej taką z akwa tyle że ta juz nie jest bieżąca Wink . Okrzemki moga zniszczyć liście roślin... więc jak nic ich nie zjada to lepiej je umyć

To mam urwać takiego liscia i umyć pod bieżącą wodą....? :wink:

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 27, 2004, 22:14:13 »

hehe nie Smiley jeżeki już myć to całą roślinę i to bardzo delikatnie nie szczoteczką... a potem na nowo ją posadzić. ALe mycie roślin nie rozwiąże problemu okrzemki . sztuka polega na cierpliwości , umiejętnym oświetlaniem, i od twardości wody im woda twardsza tym łatwiej żyć okrzemce. jeśli ząłożyłaś akwa niedawno to okrzemka sama ustąpi jak akwa nabierze równowagi jak okrzemka atakuje po paru tygodniach od startu to juz wina oświetlenia i twardości wody (najczęściej to pierwsze rozwiązuje problem)...

112,25
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 27, 2004, 22:22:16 »

Mam akwa jakieś trzy tygodnie. A jakie powinno być to oświetlenie?

Pozdrawiam
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 28, 2004, 11:24:30 »

najlepsze dla 112skti będzie około 50W jeśli są to świetlówki akwarystyczne jeśli zwykłe żarówki to 80-100 W z tym że żarówki najlepiej dwie (40W lub nawet 60W ta drugie już mogą być przyczyna plagi glonów jak nie umiesz zarządzać roślinakami i nie masz co2) 2/3akwa każda do tego dobry odbłyśnik

112,25
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 28, 2004, 12:08:55 »

Oswietlenie kupiłam już z pokrywą. Czy na tych lampach gdzieś pisze ich moc?

Pozdrawiam
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 28, 2004, 15:19:49 »

zdecydowanie powinno być napisane. takie rzeczy powinno sie sprawdzać na początku ale jak zakładałem akwa też tego nie wiedziałem Smiley więc spoko

112,25
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 28, 2004, 16:37:54 »

Cytat: Bea

Z tego co się orientuję, to najczęściej gotowe pokrywy sprzedawane są z świetlówkami Leuci-light. Masz akwarium 112l, więc przypuszczam, że masz 2x 18W. Sprawdź sobie, na każdej świetlówce jest napisana moc, nazwa oraz często też podawana jest temperatura barwowa :wink:

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 29, 2004, 10:40:58 »

Cytat: atusia
Cytat: Bea

Z tego co się orientuję, to najczęściej gotowe pokrywy sprzedawane są z świetlówkami Leuci-light. Masz akwarium 112l, więc przypuszczam, że masz 2x 18W. Sprawdź sobie, na każdej świetlówce jest napisana moc, nazwa oraz często też podawana jest temperatura barwowa :wink:

Własnie tak, mam 2 razy po 18 wat i 650 stopni Kelwina, T8, Daylight.
Jak po roku będę zmieniać, zmienić na inny model? Czy te są ok?

Pozdrawiam
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: