Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « 100 litrów dekoracyjne-jakie ryby.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 100 litrów dekoracyjne-jakie ryby.  (Przeczytany 1603 razy)
pietach
Bywalec

« : Luty 05, 2009, 00:05:21 »

Witam.
Dawno dawno temu jeszcze za czasów podstawówki miałem akwarium ok.50 l a w nim kilka ryb i roślin,
Żyło to sobie całkiem dobrze mimo braku kontroli nad parametrami wody - ot nalać wody, włączyć filtr, grzałkie....

Teraz po długiej przerwie chciałbym sobie znowu postawic jakiś zbiornik ale już z bardziej profesjonalnym podejściem.
Mam do dyspozycji akwarium około 100-110 litrów z pokrywą (narazie dwie standardowe świetlówki)

Jutro jadę na zakupy:

-podłoże (tradycyjny żwirek plus na sam spód jakąś warstwę specjalną dla roślin np. Floram lub coś w tym stulu)
-filtr wewnętrzny ale jakiś taki lepszy (nie tanioche za 19.99)
-grzałka - 150W z termostatem
-wszelkiego rodzaju odczynniki do sprawdzenia parametrów wody, bakterie do zaszczepienia w filtrze...
-termometr,
- coś jeszcze się pewnie znajdzie potrzebnego...

Narazie jeszcze nie znam dokładnych parametrów wody, wiem tylko że jest raczej twarda.
W planie mam kupienie RO.

Rosliny i ryby.
No właśnie jakie ?
Chciałbym coś w rodzaju biotopowego a nie mieszanine "zupy rybnej"
Znajdą się jakieś pelęgnice co są spokojne, nie niszczą roślin, nie osiagaja dużych rozmiarów żeby kilka sztuk mieściło sie w 100 litrach. (skośnopręga, ramirezka...)
Może jakieś pyszczaki - też nie duże i w miare spokojne bo chciałbym tez rośliny w akwarium - może nie dżungle ale "łyse" akwarium też i sie nie widzi.
A może labiryntowce...kilka Prętnik Karłowaty, Gurami mozaikowy...

Wiem, przydałoby się więcej litrów ale na razie musi mi starczyć takie.
W przyszłości może w salonie postawie coś w okolicach 300 litrów.

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
oste
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 06, 2009, 16:02:23 »

proponował bym ok 20x inessa neon i ok 20xtetra czy tatra jak kto woli mówic jeżeli labiryntowce mozesz kilkagurami lub gurami 2 plamiste
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: