Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Pierwsze akwarium - Proszę o pomoc 112l obsada
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pierwsze akwarium - Proszę o pomoc 112l obsada  (Przeczytany 6568 razy)
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #30 : Luty 05, 2009, 21:20:09 »

W akwarium w pracy mamy harem prętnika i kilka razy samiczki weszły sobie w drogę. Stąd moja wypowiedź. Po dosadzeniu wyższych roślin problem zniknął.

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
mario0075
Nowy
*

« Odpowiedz #31 : Luty 05, 2009, 21:22:21 »

Czyli jeżeli chcę miec w akwarium harem prętnika to muszę koniecznie dosadzic wysokie rośliny.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Luty 05, 2009, 21:27:13 »

W akwarium w pracy mamy harem prętnika i kilka razy samiczki weszły sobie w drogę. Stąd moja wypowiedź. Po dosadzeniu wyższych roślin problem zniknął.

ale to nie wystarcza by definiować takie zachowanie jako "obrona rewiru". równie dobrze może być wynikiem zwykłego stresu, na przykład na zasadzie "odgrywaniu się na słabszych za cięgi które się dostało od samca", a stres minął po zaroślinnieniu baniaka.

piranie w stresie potrafią się pozażerać nawzajem choć zwykle pływają i polują stadnie na inne zwierzęta.

mario0075
Nowy
*

« Odpowiedz #33 : Luty 05, 2009, 21:33:50 »

Czyli jeżeli będę miał harem prętnika to może dochodzic do walk?
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #34 : Luty 05, 2009, 21:54:29 »

ale to nie wystarcza by definiować takie zachowanie jako "obrona rewiru". równie dobrze może być wynikiem zwykłego stresu, na przykład na zasadzie "odgrywaniu się na słabszych za cięgi które się dostało od samca", a stres minął po zaroślinnieniu baniaka.

Tak, jak piszesz: "może być" ale nie musi, niech każda z nich ma swoje miejsce, w którym wie, że jest bezpieczna  i nic jej nie grozi ani ze strony samca ani drugiej samicy czy jakiejkolwiek innej ryby

Tak czy inaczej,  dosyć zarośnięte akwarium w niczym nie przeszkodzi a i wyjdzie samicom na dobre.
 Smiley

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Luty 05, 2009, 22:43:05 »

Aniape - zdiagnozowanie agresywnosci u gatunków terytorialnych wynikające z ich terytorialnosci - czyli de facto obrony rewiru jest łatwe przy założeniu, że zapewniamy im minimalne dla danej grupy wymagania "przestrzenne". jest to o wiele łatwiejsze niż dociekanie pryczyn agresywności u gatunków uchodzacych za typowo "łagodne i towarzyskie". masz więc łatwe dość zadanie i jeśli bedziesz w stanie udokumentowac swą tezę i obronić ja w polemice która pewnie wywołasz - chylę czoła. bo to bedzie taka mała "rewolucja umysłowa".

Mario. bez wzgledu na przyczyny i racje musisz zapewnić osobnikom temu gatunku kryjówki najlepiej zaroślinniajac zbiornik - im więcej tym lepiej. światło powinno być w miarę przytłumione - czy to osiągniesz za pomoca roślin dorastających do tafli wody czy pływających ma drugorzędne znaczenie.

układ z dwoma samcami bedzie dodatkowo wymagał by dwa narożniki zbiornika były pozbawione ruchu tafli wody. pomożesz samcom i sobie.

taka aranżacja nie wyklucza możliwości występowania konfliktów pomiędzy samcami - ale ogranicza ich intensywnośc i ewentualne skutki. na linii samiec - samica o walce nie ma mowy. to kwestia tylko i wyłącznie tego jak szybko samica potrafi "brać nogi za pas" gdy musi.

generalnie jeśli decydujesz sie na dwa gatunki ryb stadnych odpuściłbym sobie dwa samce pretnika. w końcu nie możesz zazielenić całego zbiornika - inne ryby też musza się wypływać. no i chcesz je pewnie pooglądać. 

mario0075
Nowy
*

« Odpowiedz #36 : Luty 06, 2009, 13:52:13 »

Tak, zgadzam się z Panem w kwestii oglądania rybek Smiley
Jeżeli radzi mi Pan, abym odpuścił sobie prętnika to może jest Pan w stanie podpowiedziec mi jakie mogę jeszcze wpuścic do mojego akwarium?
Ponieważ chciałbym, aby oprócz tych ławicowych i otosek w moim akwarium pływało coś jeszcze.

Co Wy na to?
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Luty 06, 2009, 14:26:31 »

napisałem ci żebys sobie odpuscił dwa samce pretnika. ale jednego samca i kilka samiczek mozesz wpuścic. troche zielska w końcu planujesz w tym baniaku. generalnie nie musisz przeciez kompletowac całej obsady od razu. zakup tyle rybek z tych gatunków na które się zdecydowaleś bys miał jeszcze ewentualne miejsce na dokupienie z czasem kolejnych, bez konieczności wymiany obsady. z czasem jeszcze nie raz trafisz na ryby, które ci sie na tyle spodobają że bedziesz chciał rewolucjonizować swoją obsadę. byle to sie odbywało "z głową".

i nie pisz do mnie "per pan" proszę. jeszcze młody się czuję Wink

mario0075
Nowy
*

« Odpowiedz #38 : Luty 07, 2009, 17:54:52 »

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Dobrze postaram się już nie pisac Pan Smiley

Mam takie pytanie. W moim akwarium planuję zasadzenie roślinności. Możecie mi podpowiedziec jakiego użyc podłoża. Sam żwirek chyba nie wystacza...prawda?

Co Wy na to?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: