Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Pierwsze akwarium - pomoc  (Przeczytany 6236 razy)
Wojtek 92
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Luty 03, 2009, 21:56:20 »

To trzeba napisać jaki gatunek tego kiryska, bo na przykład spiżowe są większe.
kp44
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Luty 03, 2009, 22:22:45 »

Widzę, że nawiązała się gorąca dyskusja, więc ułatwię nieco zadanie. Jak wrzucę 6 gupików to nie będzie z nimi scen?

a na drzewach zamiast liści...
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Luty 03, 2009, 22:27:28 »

Widzę, że nawiązała się gorąca dyskusja, więc ułatwię nieco zadanie. Jak wrzucę 6 gupików to nie będzie z nimi scen?
Nie będzie z nimi problemów ale daj same samce bo jak by ci się zaczęły mnożyć to wiesz  Shocked

[45] [15] [4]
kp44
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Luty 03, 2009, 22:31:53 »

Nie będzie z nimi problemów ale daj same samce bo jak by ci się zaczęły mnożyć to wiesz  Shocked

No wiem, chociaż jak przyjdzie impreza to byłoby czym zagryźć ;P A wrzucać tam jakiegoś glonojada?

a na drzewach zamiast liści...
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Luty 04, 2009, 07:06:13 »

A wrzucać tam jakiegoś glonojada?
NIe, nie nie !!!!!
mozesz w drodze wyjatku male stadko krewetek RC lub otoskow (choc to tez dyskusyjne)

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Luty 04, 2009, 09:51:23 »

według kogo jest za małe na stado? według ciebie? hahahhha
bardzo dobrze znam wymagania tej ryby i proponuje zajrzeć tutaj : http://www.mojaamazonia.com/Ryby/Corydoras%20panda.htm  i proponuje się trochę poduczyć zanim kogoś skrytykujesz.

A ja Ci proponuje zastanowić się i trochę pomysleć głową , a nie internetem. W innym wątku wypisujesz , że koleś kategorycznie nie może mieć neonów w 50 litrach, a tu , że swobodnie stado kirysów w 25...gdzie tu logika ?? Kirysy to bardzo aktywne rybcie i też potrzebują przestrzeni.  Zastanów się i więcej pokory, bo po  Twoich postach można wywnioskować, żeś wszystkie rozumy pozjadał i wyjątkowo nieomylny jesteś.
A wracając do tematu . Swoją drogą do tego akwa jeśli chodzi o kiryski to moim zdaniem jedynie corydoras pygmaeus itp.
Pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Luty 04, 2009, 14:02:40 »

moim zdaniem:

jeden ma kiryski to Ci bedzie proponował kiryski inny jest zakochany w krewetkach to Ci powie krewetki.

ale jak byłem mały (7-9 lat) to tez mialem takie akwarium i mialem gubiki to nie są problemowe rybki i nie drogie. do tego mozesz kupic (zaraz mnie wszyscy zjadą) jakąś małą sztuczną roślinke tylko zeby ladnie wyglądała. i bedzie oko cieszyc .  a obsade proponuje 4 samce gubików jedna samica... tylko nie przywiązuj sie uczuciowo do narybku ...chyba ze zaiwestujesz w wieksze akwarium. bo same samce to tak lipa ...jak wy byscie sie czuli w samym pomieszczeniu z typami.  kupisz filtr aquael'a i mysle ze zmiescisz sie ze wszystkim w 50 plnach ...chyba ze zaiwestujesz w wieksze akwarium.

Pozdrawiam

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Luty 04, 2009, 14:12:38 »

moim zdaniem:
  do tego mozesz kupic (zaraz mnie wszyscy zjadą) jakąś małą sztuczną roślinke tylko zeby ladnie wyglądała. i bedzie oko cieszyc . 

Zupełnie się nie zgadzam. Sztuczna roślinka po pierwsze nie cieszy oka, a po drugie w małym zbiorniku tymbardziej potrzebna jest żywa roślinność bo to pomaga zachować równowage w akwarium.

obsade proponuje 4 samce gubików jedna samica...
gupików a nie gubików!
bo same samce to tak lipa ...jak wy byscie sie czuli w samym pomieszczeniu z typami.                                                                    

Tu się zgadzam. kupowanie samych samców , tylko dlatego , żeby się ryby nie rozmnażały jest zupełnie denne i sztuczne . Ryby nbie zachowują się normalnie, nie wykazują instynktów i zachowań , które możemy obserwować przy zróżnicowaniu płci. Jeśli nie chce się mieć narybku, wystarczy zakupić odpowiednio małe , trudniejsze w rozmnożeniu rybki.

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Luty 04, 2009, 14:25:16 »

Niemniej zaproponowana wyżej proporcja 4 samców i 1 samicy też chyba nie jest naturalna Wink Toż ona rodzić nie nadąży!

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Luty 04, 2009, 14:35:00 »

Zgadza się . Nie odnosiłem się do proporcji..Odniosłem się tylko do trzymania jednej płci danego gatunku:)... Tak jak wiele osób truje cały czas o tym , że neon, kirys itp  to ryby stadne. Zgadza się !! Jednak często te same osoby w swych obsadach  mają 1 glonojada.
A ja się pytam dlaczego?Smiley ...Czy zbronik to półryba?? Czy nie zasługuje na to , żeby móc zachowywać się zgodnie z instynktami?
pozdr

chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Luty 04, 2009, 14:43:54 »

Sircula  ...zalezy jak kto lubi... ja np nie lubie roślin , owszem kilka moze byc ale taka jungla jak niektorzy maja to mi sie nie podoba.
kwestia gustu.

i nie zgodze sie ze sztuczna nie cieszy oka. jesli jest to jakiś chamski plastik to napewno nie . ale czasem nawet trudno rozroznic czy to zywe czy prawdziwe (oczywiscie jak juz jest w akwarium)

ja moglem obserwować jak glonojady robily mi poploch w akwarium latały jak "szalone"

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Luty 04, 2009, 15:18:05 »

A ja Ci proponuje zastanowić się i trochę pomysleć głową , a nie internetem. W innym wątku wypisujesz , że koleś kategorycznie nie może mieć neonów w 50 litrach, a tu , że swobodnie stado kirysów w 25...gdzie tu logika ?? Kirysy to bardzo aktywne rybcie i też potrzebują przestrzeni.  Zastanów się i więcej pokory, bo po  Twoich postach można wywnioskować, żeś wszystkie rozumy pozjadał i wyjątkowo nieomylny jesteś.
A wracając do tematu . Swoją drogą do tego akwa jeśli chodzi o kiryski to moim zdaniem jedynie corydoras pygmaeus itp.
Pozdr

na tej stronie nie piszą tacy specjaliści jak ty...
i bardzo dobrze znają wymagania ryby należących do biotopu amazoni.Pytasz się gdzie tu jest sens? chętnie ci powiem kirysy większość swojego czasu spędzają szukając pokarmu w podłożu mało pływają w przeciwieństwie do neonów.

PS. nie mówie że KATEGORYCZNIE nie można mieć neonów w 50l tylko że według mnie minimalny litraż dla tej ryby to 60l.
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Luty 04, 2009, 15:29:51 »

bardzo dobrze znają wymagania ryby należących do biotopu amazoni.Pytasz się gdzie tu jest sens? chętnie ci powiem kirysy większość swojego czasu spędzają szukając pokarmu w podłożu mało pływają w przeciwieństwie do neonów.

No nie wiem , czy ty się zaliczasz do specjalistów. Śmiem wątpić . A stada pływających kirysków nie widziałeś chyba w życiu, bo jakbyś widział to byś takich bzdur nie pisał.
Jeśli jesteś takim specjalistą od amazonii to ten filmik pewnie Ci jest znany
  . Ciekawe co te kirysy tam robią , pływają, a może chodzą??
To , że pływają przy dnie , nie oznacza , że NIE  pływają.
Tak jak w przypadku neonów piękno zachowań  kirysów można zauważyć w dużym akwarium w sporym stadku.

« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2009, 15:55:09 wysłane przez sircula » Zapisane

aaa
Stały użytkownik

(^^,)

« Odpowiedz #28 : Luty 04, 2009, 15:43:18 »

PS masz akwarium 25l

Wróciłam! Haaa! 200l! xdd
Wojtek 92
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Luty 04, 2009, 16:05:57 »

A propoz gupików myślę że może być po równo samców i samic gdyż jak ryba urodzi małe to je zjedzą w tym małym akwa, a przecież wiadomo jak wartościowym pokarmem są malutkie rybeńki heh.
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: