Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Pierwsze akwarium - pomoc  (Przeczytany 6222 razy)
kp44
Nowy
*

« : Luty 03, 2009, 20:03:49 »

Witam. Wczoraj kupiłem sobie pierwsze akwarium (40x25x25, 23 litry). Chciałbym do niego wrzucić kilka rybek, pewnie około 10, ale absolutnie nie mam pojęcia na temat ich zwyczajów, wymagań itd. Możecie mi doradzić jakie gatunki/gatunek powinienem zakupić. Dodam, że wolałbym, żeby kosztowały wszystkie około 50-60 złotych. Ze względu na brak doświadczenia chciałbym mieć rybki najprostsze w utrzymaniu. Z góry dzięki.

a na drzewach zamiast liści...
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 03, 2009, 20:06:08 »

Przy tym litrażu to nie poszalejesz zbytnio z rybkami! 10 rybek do takiego akwarium to za dużo.Ja bym tam dał tak:
4x samiec gupika
4x kirysek pstry
Wiecej rybek raczej tam nie wejdzie Roll Eyes
Pozdr.

[45] [15] [4]
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Luty 03, 2009, 20:07:31 »

W 23 litrach proponuję ci zrobić.. no może mcharium i jakiś śliczny bojownik? Bojownik to ładna i przyjazna rybka (oczywiście dla ludzi) a na dno może jakieś krewetki? A napisz jakie masz oprzyrządowanie akwarium? Ma pokrywę? Jaka grzałka? jaki filtr?
Przy tym litrażu to nie poszalejesz zbytnio z rybkami! 10 rybek do takiego akwarium to za dużo.Ja bym tam dał tak:
4x samiec gupika
4x kirysek pstry
Wiecej rybek raczej tam nie wejdzie Roll Eyes
Pozdr.
Nie proponuj wszystkim tego gatunku bo on jest troszeczkę przyduży, a poza tym wszystkie kiryski są stadne a 4 sztuki to raczej przymałe stadko  Wink są też inne np. pandy. Sa dużo mniejsze a zadanie wykonują tak samo, ale tak jak mówię do tego litrażu lepsze będą krewetki
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2009, 20:10:46 wysłane przez MichcioRoslina » Zapisane
kp44
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 03, 2009, 20:26:11 »

Akwarium jest z pokrywą z podświetleniem, a reszty nie kupowałem bo to uzależnione jest od rodzaju hodowanych rybek podobno, więc się wstrzymałem. Kupiłbym większe, ale na razie warunki mieszkaniowe mi nie pozwalają. A krewetek nie chcę absolutnie. W takim razie niech będzie mniej tych rybek, ale niech pocieszą oko.

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 03, 2009, 20:27:57 »

kp44 wyraznie pisze ze dysponuje malymi funduszami, a Ty MichcioRoslina proponujesz mu mchy - pare galazek ok 10 zeta, do tego jakis korzen by te mchy zamocowac i juz jest duzo wiecej niz 50 - 60 zl a roslin bardzo znikomo  Cry

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 03, 2009, 20:30:20 »

Akwarium jest z pokrywą z podświetleniem, a reszty nie kupowałem bo to uzależnione jest od rodzaju hodowanych rybek podobno, więc się wstrzymałem. Kupiłbym większe, ale na razie warunki mieszkaniowe mi nie pozwalają. A krewetek nie chcę absolutnie. W takim razie niech będzie mniej tych rybek, ale niech pocieszą oko.

a krewetki nie pocieszą oka?
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 03, 2009, 20:31:58 »

ja za duży kubek mchu dałem 6 zł... więc to nie było drogo.  A jakie jest tam to oświetlenie w tej pokrywie?
kp44
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 03, 2009, 20:32:47 »

kp44 wyraznie pisze ze dysponuje malymi funduszami

Nie no, nie jest tak źle. Po prostu to moje pierwsze akwarium i nie chcę się rozrzucać na prawo i lewo bo dopiero się uczę. Ale jeżeli coś jest niezbędne to grosza nie pożałuje. A co z tym dodatkowym wyposażeniem? Grzałka z termostatem i filtr wystarczy?

kp44
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 03, 2009, 20:34:37 »

Krewetki zeżre mi wspołlokator ;P A oświetlenie to żarówka 25W

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 03, 2009, 20:36:32 »

Nie no, nie jest tak źle. Po prostu to moje pierwsze akwarium i nie chcę się rozrzucać na prawo i lewo bo dopiero się uczę. Ale jeżeli coś jest niezbędne to grosza nie pożałuje. A co z tym dodatkowym wyposażeniem? Grzałka z termostatem i filtr wystarczy?

zależy jak będzie to akwarium roślinne to tak jak nie będzie roślinne to musisz jeszcze dokupić jakiś napowietrzacz (kamień,kurtyna itp.)
a i jeszcze oczywiście odmulacz przydały by się także testy na parametry wody i termometr.

Krewetki zeżre mi wspołlokator ;P

sorry ale nie rozumiem.
kp44
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 03, 2009, 20:38:29 »

Roślinek nie przewiduje, to na razie wyższa szkoła jazdy.

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Luty 03, 2009, 20:40:24 »

jak nie to proponuje [jak zwykle od jakiegoś czasu  Grin] biotop amazonki i akwarium w stylu tego : http://www.mojaamazonia.com/Akwaria/20lIBorkowicz.htm a w nim możesz trzymać kiryski.
kp44
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Luty 03, 2009, 20:40:25 »

sorry ale nie rozumiem.

Pomieszkaj w akademiku, zrozumiesz ;P Po prostu nie chce krewetek.

rudy2007
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Luty 03, 2009, 21:26:52 »

dwight 18 kirysek to ryba stadna, a to akwarium jest na stado za małe, nie dociera?
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Luty 03, 2009, 21:47:53 »

dwight 18 kirysek to ryba stadna, a to akwarium jest na stado za małe, nie dociera?

nie poprawiaj mnie jak nie masz wiadomości ok?
według kogo jest za małe na stado? według ciebie? hahahhha
bardzo dobrze znam wymagania tej ryby i proponuje zajrzeć tutaj : http://www.mojaamazonia.com/Ryby/Corydoras%20panda.htm  i proponuje się trochę poduczyć zanim kogoś skrytykujesz.
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: