|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #45 : Kwiecień 01, 2009, 20:56:35 » |
|
Trochę już się zmieniło w moim akwarium. Nadal mizernie, a część wystroju jest jak jest tylko ze wzgledu na rybki a nie na moje upodobania  . Roślinki w większości dopiero dosadzone, więc na razie obseruje które się przyjmą. Następną rzeczą jaką postaram się zmienić będzie dodanie jakiegoś tła, bo bardzo go brak. Fotki wstawiam żeby można było zmiany stopniowo obserwować.- patrz pierwszy post.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2009, 20:23:12 wysłane przez lwica79 »
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #46 : Kwiecień 01, 2009, 21:36:34 » |
|
Hej, pewnie zaraz Ci powiedzą, że pusto, dosadź roślinki itd. A moje odczucia są takie: lubię zarośnięte akwa ale Twoje wygląda wcale nie na puste. Wygląda jak taki plac zabaw dla papuzich. Moim zdaniem Twoje akwa jest nieprzeciętne. I tak trzymaj 
|
|
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #47 : Kwiecień 01, 2009, 21:43:29 » |
|
Dziękuję  . Jeszcze wiele i tak się zmieni, bo jak roślinki zaczną rosnąć to zapełnią więcej przestrzeni. Ale o spory wolny teren też zamierzam dbać by (nadal rosnące) papużki miały luz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #48 : Kwiecień 02, 2009, 09:43:39 » |
|
Mi rowniez sie podoba, aczkolwiek osobiscie zmienil bym 2 rzeczy... mianowiscie kamienie poukladane w 'trojkat' wygladaja troche nienaturalnie, pomyslal bym nad jakims innym ulozeniem (czepiam sie ;p), dodal bym rowniez jakis korzen albo dolozyl kamieni. ALE sa gusta i gusciki a o gustach sie nie dyskutuje 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2009, 09:50:26 wysłane przez b0rn2bewild »
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #49 : Kwiecień 02, 2009, 12:00:51 » |
|
Kamienie ułożone "w trójkąt" to właśnie jeden z elementów który i ja bym zmieniła, ale niestety, tylko tak umiałam je ułożyć, by utworzyć dużą kryjówkę w której zmieszczą się papuzie. Co prawda one z nich i tak poza najmniejszymi dwoma nie bardzo chcą kożystać, ale podczas tarła to się może zmienić..wówczas robią się płochliwe. korzenie trzy mam  , ukryte za blyxą  ...jak będę miala kiedyś jakiś pomysł to może bardziej je odsłonie i wyeksponuje. Dzięki za opinię 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #50 : Kwiecień 02, 2009, 12:30:11 » |
|
Lwica, dostosuj do regulaminu działu:) Aktualizacje wygądu powinny być w pierwszym wątku.
Zazdroszczę litrażu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #51 : Kwiecień 02, 2009, 18:08:30 » |
|
Dobrze. Wieczorem wprowadzę zmiany. przepraszam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #52 : Kwiecień 19, 2009, 22:30:29 » |
|
zakupiłam zwykły kolorowy karton i dodałam na tył akwarium jako tło. Myślę że lepiej to wygląda niż bez bez tła, ale mimo to coś jeszcze przydało by się z nim zrobić..tylko co? A pytanie do Was to: Czy lepiej wygląda akwa z tłem niebieskim czy czarnym? niebieskie  czarne  A tutaj ikra złożona przez jedną z papuzich.. WMDD biedaczka ją złożyła i pilnowała, ale i tak już tylko ze dwa czy trzy jajeczka zostały. Czy tak na oko da się stwierdzić czy ikra była zapłodniona czy nie? Fotka zrobiona około 12h po złożeniu. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #53 : Kwiecień 19, 2009, 22:38:27 » |
|
Trudno powiedziec ktore tlo lepsze, ale chyba czarne ma lepsze ujecie aparatem. A co do ikry - mozesz ja przykryc sloikiem by uratowac to co zostalo, chyba ze masz taki plastikowy kotnik odwroc go, przykryj ikre i przycisnij czyms by byl przeplyw wody
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #54 : Kwiecień 19, 2009, 22:50:34 » |
|
Tylko zastanawiam się czy jest co ratować...bo jest jednak duuuuże prawdopodobieństwo że samiec jest bezpłodny. Gdyby to pasiasta WMDD była samcem ( a nie Irokez)..to była by większa szansa na potomstwo (bo ona taka "dzika" ) i bym ikrę z miejsca ratowała...a tak, może za którymś kolejnym razem jajeczka zabezpieczę i poobserwuję dłużej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #55 : Kwiecień 19, 2009, 23:01:22 » |
|
Ikrę przykryć czymś z rzadką siatką, bo zapleśnieje, jeśli nie będzie przepływu wody. Warto przykryć, zobaczysz czy się zaoczkuje, wtedy dobra jest.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #56 : Kwiecień 19, 2009, 23:02:03 » |
|
Jak uwazasz, ja bym probowala z samej ciekawosci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #57 : Kwiecień 23, 2009, 22:17:53 » |
|
postanowiłam za Waszą radą zabezpieczyć ostatnie ziarenka ikry. Przeniosłam je dalej od "gniazda" (bo i rodzicielka została już z tamtąd przepędzona przez inną samicę, i samiec został odbity) . Kamyk z około 10-cioma jajeczkami przykryłam plastikowym kotnikiem (mającym duże szczeliny od góry)...ale już wtedy około 6 jajeczek było bialutkich-czyli spleśniałych jak przypuszczam. Pozostałe również w ciągu około 12h zrobiły się z zupełnie przezroczystych całkowicie białe. To by było na tyle jeśli chodzi o potomstwo moich papuzich. Czyli niestety cudu nie było 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #58 : Kwiecień 23, 2009, 22:23:39 » |
|
Niestety u papuzich samce są bezpłodne... Ze starań nici. Zrobiłaś wszystko co mogłaś 
|
|
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #59 : Kwiecień 23, 2009, 22:27:51 » |
|
No ale mam troszkę inne papuzie niż standardowe, miałam nadzieję że to jakaś "dziksza" mieszanka- przynajmniej ta paskowana i że będzie miała choć odrobinę większe szanse na potomstwo  . Niestety, ta "dzikuska" okazała się samiczką. Ale jeszcze jedna paskowana papuzia dorasta...zobaczymy czy będzie "nią" czy "nim". Póki co w najbliższym czasie szykuję się do tarła para nie mająca szans 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|