Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Jak długo można zostawić rybki bez pokarmu??
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak długo można zostawić rybki bez pokarmu??  (Przeczytany 13438 razy)
fiona647
Nowy
*

« : Luty 01, 2009, 22:06:53 »

Chciałam sie Zapytać jak długo Rybki mogą nie jeść. Mam małe(ok 20l) akwarium, a w nim 2 rybki (welonki), ale musze wyjechać na tydzień, a nie chciałabym zagłodzić moich rybek. Czy jest jakiś sposób karmienia ich, aby przez ten tydzień mojej nieobecności mi nie zdechły?? oczywiście mam w akwarium żywe rośliny także, ale czy im wystarczą?? Czy niestety nie da sie jakoś tego rozwiązać i raczej spróbować im znaleźć opieke(chociaż przenoszenia w inne miejsce całego akwarium chyba nie sprzyja rybkom, a niestety nikt z moich znajomych nie posiada ryb, aby im zostawić pod opieką). Prosze pomóżcie!!!

A i czy w takim akwarium jak mam oprócz moich 2 rybek mogłąbym jakąś jeszcze dokupić?? jak tak to co można polecić?? tylko ja nie chce dużego akwarium nie mam gdzie postawić a takie małe mi sie podoba:)
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 01, 2009, 22:14:18 »

dziecko....
jak to ci się podoba? to nie tobie się ma podobać tylko ma być dobrym środowiskiem dla ryb...
dodać?  Shocked Shocked Shocked Shocked masz zdecydowanie za małe akwarium dla welonów choćby jednego a co dopiero dwóch jak nie masz miejsca to się nie zajmuj akwarystyką!!! bo krzywdzisz żywe stworzenia a nie lalki!  Undecided

Spokojnie, tylko spokojnie.. Atria C
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2009, 22:16:01 wysłane przez Atria_C » Zapisane
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Luty 01, 2009, 22:14:32 »

A i czy w takim akwarium jak mam oprócz moich 2 rybek mogłąbym jakąś jeszcze dokupić?? jak tak to co można polecić?? tylko ja nie chce dużego akwarium nie mam gdzie postawić a takie małe mi sie podoba:)
Odpowiem Ci na druga czesc pytania.
Nie, masz tam i tak juz o dwa welony za duzo. Dla tych ryb litraz nie mniejszy jak 100l.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 01, 2009, 22:14:59 »

Koleżanko, muszę Cię zasmucić. Nie dość,że nic nie możes zdokupić to rybki są do oddania.
Jedna welonka potrzebuje minimum 60L, to są ryby dorastajace do wielkości pięści, z olbrzymią przemianą materii.
Możesz wierzyć albo nie, ale mamy kilka przypadków tygodniowo kiedy ludzie trzymają te piękne karasie w tak malutkich zbiorniczkach.

Co do karmienia: można kupić takie karmidełka które dozują pokarm albo pokarm w wersji "travel"( taki co stopniowo się uwalnia)Ale nie iwem jak to się ma w praktyce. Welonki są roślinożerne więc najwyżej opędzlują Ci rośliny. Ale nie wiem w jakiej kondycji są twoje rybki. Naprawdę, nie możesz im zapewnić dobrych warunków w 20L

Jaki masz filtr?

« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2009, 22:18:40 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
gawron.1983
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 01, 2009, 22:15:51 »

po pierwsze zaraz poleci krytyka ze  na welonki masz za małe akwarium Embarrassed mnie też sie oberwało
sa take ałtomatyczne podajniki na jedzenia.
pozdro
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Luty 01, 2009, 22:21:10 »

Nie ma co ostro traktować dziewczyny. Skoro pyta na forum to znaczy,że jej zależy na rybkach i po prostu nie wiedziała. Teraz już wie - i można oceniać to co z tymi welonkami zrobi. Mam nadzieję,że podejmiesz sluszną decyzję, fiona. Obejrzyj sobie dział "Nasze akwaria" i "obsady". Poczytaj co może być w takim akwariumm, pooglądaj jak może wyglądać..

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 01, 2009, 22:27:39 »

Nie ma co ostro traktować dziewczyny. Skoro pyta na forum to znaczy,że jej zależy na rybkach i po prostu nie wiedziała. Teraz już wie - i można oceniać to co z tymi welonkami zrobi. Mam nadzieję,że podejmiesz sluszną decyzję, fiona. Obejrzyj sobie dział "Nasze akwaria" i "obsady". Poczytaj co może być w takim akwariumm, pooglądaj jak może wyglądać

Jak by tylko pytała to rozumiem ale ci odrazu teksty że takie małe akwarium jej się podoba i go nie zmieni  Undecided poza tym zanim się kupi ryby powinno się sprawdzić ich wymagania dlatego krytyka jak najbardziej uzasadniona.
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #7 : Luty 01, 2009, 22:34:22 »

Jak by tylko pytała to rozumiem ale ci odrazu teksty że takie małe akwarium jej się podoba i go nie zmieni  Undecided poza tym zanim się kupi ryby powinno się sprawdzić ich wymagania dlatego krytyka jak najbardziej uzasadniona.
dwight 18 ma rację i popieram jego stanowisko. Po za tym fiona647, jest już offline więc niepotrzebnie się wszyscy produkują(zapodała temat i koniec nie interesują ją dobre rady, ani odpowiedź na jej pytanie) Huh

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
fiona647
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 01, 2009, 23:41:10 »

Przepraszam bardzo, że cały czas nie siedze przy komputerze i nieczekam na wiadomość (odpowiedź do serwisek35). Niestety, ale nie moge 24 ma dobe siedzieć przy nim:) A to że czlowiek jest wylogowany nie znaczy, że nie śledzi forum przez cały czas Smiley I nie spodziewałam się aż tak szybkiej odpowiedzi na pytanie. Jak zadałam pytanie to mnie interesuje bardzo odpowiedź, bo zależy mi na moich rybkach bardzo, gdyż mam je już dłuższy czas i był to prezent.
Wogóle to przepraszam za błąd w moim pierwszym wątku, ale napisałam, że akwarium ma 20 litrów, a ono jest koło 30(z kawałkiem, robione było na zamówienie, 20 miało moje stare akwarium, które się stukło). Wiem i tak to nic nie zmieni, że jest większe. A Rybki sa bardzo ruchliwe i wyglądają bardzo ładnie i zdrowo. Nie mają rzadnych książkowych objawów choroby itp. Zdawałam sobie sprawe, że zostane skrytykowana za małe akwarium, jednak nie moge sobie pozwolić na większe, a do rybek jestem bardzo przywiązana zwłaszcza, że to był prezent. Dostałam Welonki dlatego właśnie, że sa to ryby, które są bardzo tolerancyjne na różne klimaty i podobno łatwe w hodowli (jak narazie nie miałam problemów rzadnych).

Welonki podobno można trzymać w kuli, przez łatwość w hodowli, jednak nie zgodziłabym sie na takie rozwiązanie, bo sadystką nie jestem, a ryby w kuli tracą orientacje itd. Dlatego wydawało mi się, że to co mam wystarczy, zwłaszcza, że sa to 2 małe rybki. I Fora różne czytałam, ale poprostu większe na chwile obecną w moim domu sie nie zmieści.

A jakie rybki ogólnie można trzymać w takim akwarium?? bo przeglądając kilka wątków wygląda na to, że praktycznie rzadne...
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 02, 2009, 07:27:55 »

Do akwarium 25-30 l możesz wpuścić kilka małych rybek jak np ze 4-5 gupików pawie oczka lub gupiki endlera czy drobniczki jednodniówki. Można pokusić się o bardziej wymagające microrazbory galaxy, bystrzyki amandy lub krewetki karłowate (bardzo pocieszne stworzonka). Możesz tam też trzymać mniejsze gatunki ozdobnych ślimaków jak neritina czy clithon (nie rozmnażaj,ą się w akwarium więc plagą się nie staną). Z ryb przydennych mogłabyś trzymać w takim małym zbiorniczku miniaturowe kiryski (habrosus, hastatus czy pygmaeus) a ze zbrojników - otoski. Wybór więc jakiś jest Smiley

Co do welonów to fajnie wyglądają te ryby jak dorosną do 20 cm. Polecam - to dopiero jest widok. Niestety zarezerwowany dla posiadaczy większych akwariów (+100 l)  Wink

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
zegarsky91
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Luty 02, 2009, 17:03:35 »

No tylko w 20l to on sie chyba nieobruci jak dorosnie...;p bedzie poroblem ;p zreszta już jest problem ... ale i tak wszyscy na to klada laskę... sam sie przekonalem że to nie jest dobre rozwiązanie... musialałem wpuscic skalary 1  dnia po zalaiu aqua i mam marwice płetw .. alem usialem bo nie mialem warunków na dluższe tryzmanie ich w ice bo by padły.. ech..

Melmin
"Być Akwarystą... To Sama Przyjemność."
Stały użytkownik

Mój Bojek Którego Już Niema :(

« Odpowiedz #11 : Luty 02, 2009, 17:33:30 »

Szkoda gadać ;(
jak to możliwe że ludzie tak traktują zwierzęta!
wiesz co? wejdz do pokoju 3x3 z koleżanka i siedz tam do konca życia ... potem nam powiesz czy było ok a pozatym skąd wiesz że te ryby czują sie dobrze? bo pływają? skąd wiesz że jest im dobrze i że są radosne? powiedziały ci? puzniej zdechną i bedziesz szukała wyjaśnien dlaczego...
IMHO najlepiej zrobisz jak je oddasz i możesz do tego akwarium wsadzić sobie kilka kirysków i bojownika...
pozatym jeśli wiesz że masz dla nich za małe akwarium to poco je trzymasz skoro wiesz ze to zle? bo ładnie wygląda?
Zanim kupisz rybki powinnaś się o nich sporo dowiedzieć i potem rozważać decyzje.

Mam nadzieję że je oddasz i nie będą się już więcej męczyć,to że są zimnolubne nie oznacza że są niezniszczalne.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 17:40:29 wysłane przez Melmin » Zapisane

4 molinezje Black Molly
1 Koza
2 żałobniczki (będzie więcej)
1 sumik kasatka
Traszka Chińska
1 Piskorek
10 neon inessa
2 gupiki
1 chyba skarłowaciały mieczyk (takiego dostałem na urodziny)

akwa 140L.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: