Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [welonka] nie utrzymuje równowagi (pływa do góry brzuchem)
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: [welonka] nie utrzymuje równowagi (pływa do góry brzuchem)  (Przeczytany 15640 razy)
olusiahate
Nowy
*

« : Styczeń 31, 2009, 19:25:39 »

Witam .
Od dłuższego czasu mam problem z welonka.Pływa przy powierzchni wody do góry brzuchem .wygląda to tak jakby nie mogła utrzymywac równowagi.Musze dodać ze nie cały czas pływa do góry brzuchem często po prostu stoi przy powierzchni wody  .Zauważyłam ze jak daje jeść welonka podpływa a woda tak jakby ja spychała na bok czyli nie moze jesc pokarmu na "prosto" jak zdrowe ryby  . Jak pływa po akwarium to tylko głową do góry.
 Akwarium 25l , dwie welonki , temp 18-19 stopni pokarm TertaAniMin .
 (Wiem wiem akwarium dla dwóch welonów za małe ale nie najezdzajcie na mnie).
olusiahate
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 31, 2009, 19:29:54 »

czy da sie welonke wyleczyć ?
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 31, 2009, 20:00:42 »

Po pierwsze,używaj opcji zmień.
PRawdopodobnie jest to problem z pęcherzem pławnym, tutaj masz opis podobnego problemu:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=13373.msg112880#msg112880

Jak dla mnie możesz zrobić kilkudniową głodówkę. W Twoim przypadku uwidaczniają się wszystkie okoliczności sprzyjające zachorowaniu: bardzo złe warunki, stres, przerybienie ( akwarium powinno być 5 razy większe)
Tak z ciekawości mogłabyś sobie zmierzyć parametry wody - przy dwóch welonkach z duża przemianą materii i w tak małym litrażu mogą być nieciekawe.
W jaki sposób podmieniasz wodę?

Pozdrawiam i życzę rybce powrotu do zdrowia.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
olusiahate
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 01, 2009, 15:16:00 »

Po pierwsze,używaj opcji zmień.
PRawdopodobnie jest to problem z pęcherzem pławnym, tutaj masz opis podobnego problemu:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=13373.msg112880#msg112880

Jak dla mnie możesz zrobić kilkudniową głodówkę. W Twoim przypadku uwidaczniają się wszystkie okoliczności sprzyjające zachorowaniu: bardzo złe warunki, stres, przerybienie ( akwarium powinno być 5 razy większe)
Tak z ciekawości mogłabyś sobie zmierzyć parametry wody - przy dwóch welonkach z duża przemianą materii i w tak małym litrażu mogą być nieciekawe.
W jaki sposób podmieniasz wodę?

Pozdrawiam i życzę rybce powrotu do zdrowia.

podmieniam co tydzien tak z 35% wody a za nie długo wymienie cała wodę
olusiahate
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 01, 2009, 15:18:25 »

dzis rano welonka zachowywała sie bardzo dobrze czyi normalnie ale oczywiście po zjedzeniu pokarmu znów było to samo. Teraz pływa do góry brzuchem ;/
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 01, 2009, 15:32:24 »

Totalne ignorowanie potrzeb stworzenia  Wściekły Wściekły Wściekły Wściekły Wściekły Wściekły Wściekły Wściekły Wściekły
25 L to i dla 1 welonki stanowczo za malo - wiec sie nie dziw ze sa problemy.
Wiec albo kup akwarium odpowiadajace potrzebom Twoich ryb, albo oddaj je tam gdzie beda mialy godziwe warunki.
A dla przykladu moze sama wejdziesz do zamknietego pojemnika 1m2, siedz tam caly tydzien - jedzac, wydalajac i jeszcze sprobuj sie poruszac !!!!

aggusiek
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 01, 2009, 17:16:36 »

Spróbuj, w ramach urozmaicenia diety, karmić welonki mrożoną ochotką... Nie 'skutkuje' takimi problemami z pęcherzem, jak suchy pokarm.
I karm je mniejszymi porcjami Wink
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Luty 02, 2009, 13:13:32 »

Ja tam welonów nigdy nie miałam..
Ale nie wiem na ile karmienie roślinożernych ryb ochotką jest dobrym pomysłem? Ktoś odpowie?Wink

Nigdy ale to nigdy nie wymieniamy całej wody! Jaki masz filtr?Jak dlugo działa?
EDIT: pisalam,żebyś ich kilka dni nie karmił/karmiła. Była głodówka?
ps/ Używaj opcji "zmień"
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 13:15:41 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Melmin
"Być Akwarystą... To Sama Przyjemność."
Stały użytkownik

Mój Bojek Którego Już Niema :(

« Odpowiedz #8 : Luty 02, 2009, 18:59:37 »

Atria mi się wydaje że on wogule nie ma filtra.
a do ciebie wielki hodowco welonow skoro wiesz że to dla nich stanowczo za mało miejsca to jakim prawem je tam trzymasz? oddaj je sadysto!!!!! nigdy sie nie wymienia całej wody!!! założę sie że woda nawed nie dojrzała! AKWARYSTYKA JEST DLA LUDZI! nie dla sadystów oddaj komuś te biedne rybki w dodatku welonki aby choć 1 dobrze sie czuła akwarium conajmniej 60L!
nie rozumiem takich ludzi, mają warunki takie że mozna tam ledwo trzymać 6 gupików a wrzucają 2 welony i w dodatku jak zachorują to sie pytają dlaczego...
nie pojmuję... Robisz to dlatego że ładnie wygląda? to dam ci radę... akwarystyka to hobby takie aby zapewnić swoim podopiecznym godziwe warunki! takim ludzią jak ty nie powinno się sprzedawać rybek. teraz się dziwisz że chore... tak szczerze to bym powiedział coś więcej ale na tym forum chyba nie można przeklinać..

Proszę kup sobie chomika.

4 molinezje Black Molly
1 Koza
2 żałobniczki (będzie więcej)
1 sumik kasatka
Traszka Chińska
1 Piskorek
10 neon inessa
2 gupiki
1 chyba skarłowaciały mieczyk (takiego dostałem na urodziny)

akwa 140L.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Luty 02, 2009, 19:21:18 »

Spokojnie,spokojnie Wink
Ja do sadystów nic nie mam - często przeuroczy ludzie Wink
Nie ma się czym irytować, kolega zapytał to znaczy,że mu zależy na rybce,prawda? Teraz pytanie co zrobi z tą wiedzą.
Mam nadzieję,że będzie to nauczka na przyszłość. Że lepiej zapobiegać niż leczyć.
Teraz będzie problem bo to cięzko nagle wykombinować większe akwarium i filtr lub oddać chorą rybę.. szkoda tylko że odbija się na stworzonkach.
Mam nadzieję,że to bedzie pomoicna lekcja. A nawet więcej - że zrobisz wszystko aby rybka wyzdrowiała.

Melmin
"Być Akwarystą... To Sama Przyjemność."
Stały użytkownik

Mój Bojek Którego Już Niema :(

« Odpowiedz #10 : Luty 02, 2009, 19:24:18 »

zgadzam sie.

4 molinezje Black Molly
1 Koza
2 żałobniczki (będzie więcej)
1 sumik kasatka
Traszka Chińska
1 Piskorek
10 neon inessa
2 gupiki
1 chyba skarłowaciały mieczyk (takiego dostałem na urodziny)

akwa 140L.
olusiahate
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 09, 2009, 15:39:01 »

lepsze takie akwarium niz kula. wczesniej miałam je przez pare dni w kuli .A sprzedawca powiedział ze moge sobie jeszcze dokupić 1 welonke ;/
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Luty 09, 2009, 15:58:11 »

Jak pływa po akwarium to tylko głową do góry.
 Akwarium 25l , dwie welonki , temp 18-19 stopni pokarm TertaAniMin .

Może pływa głową do góry , bo w poziomie się nie mieści?! Sad

A sprzedawce pozdrów od nas gromkim "Ty ....." (każdy może sobie wstawić co uważa:)

Pierwsze co powinnaś zrobić to oddać welonki,  a jak sprzedawca  powie , że ich nie chce to mu powiedz  , że wsadzisz go do budy dla psa(bez obrazy dla czworonogów) Druga możliwość to  kupić im większe lokum...innego wyjścia  nie ma .

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Luty 09, 2009, 21:22:37 »

podmieniam co tydzien tak z 35% wody a za nie długo wymienie cała wodę

Nigdy nie wymienia się całej wody. Każde akwarium musi dojrzeć, a jak zmienisz całą wodę, zniszczysz całą równowagę biologiczną.
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Luty 10, 2009, 08:35:06 »

. Każde akwarium musi dojrzeć, a jak zmienisz całą wodę, zniszczysz całą równowagę biologiczną.

O jakiej równowadze biologicznej piszesz?? . W akwarium 25 litrów z dwoma welonami coś zwane równowagą biologiczną raczej nie istnieje.

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: