Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak uprawiać?  (Przeczytany 1833 razy)
rastafari
Nowy
*

« : Styczeń 30, 2009, 23:46:37 »

Niebawem planuję reset zbiornika i mam takie pytanko. Jak uprawiać, czym nawozić roślinki? Jakie mam gatunki, nie wiem. Rzucę zdjęcia, może one coś pomogą. Do tej pory rosły same sobie i za wiele nie urosły.

[/URL

[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/151482290e7861d6.html]
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2009, 23:48:19 wysłane przez rastafari » Zapisane

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 31, 2009, 09:16:18 »

Wydaje mi sie ze jest to jakies microsorum, masz go chyba posadzone w podloze (wtedy korzenie gnija i roslina marnieje). Lepiej jest przymocowac do korzenia (cienka zylka), mozna tez (chyba, ale nie mam pewnosci) zostawic w podlozu ale tak by ok 0,5 cm korzenia bylo ponad podlozem. Teraz najlepiej usunac wszystkie uszkodzone i gnijace liscie w calosci.
Jesli chodzi o nawozy (czy juz cos stosowalas, a jesli to co i ile ?) to jest ich bardzo wiele, ale trzeba metoda prob i bledow sprawdzic co najlepiej sie sprawdzi u Ciebie - bardzo wazne tez jest oswietlenie i jakie masz podloze.
Mozesz zbudowac sobie bimbrownie (najtansze nawozy dla roslin w akwa)   http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=1370.0
Mozesz tez kupic sobie sprawdzony przez wielu niedrogi i bardzo dobry http://www.allegro.pl/item535380018_nawoz_do_akwarium_roslinnego_kulki_gratis.html
lub zestaw Planta Garnier micro i macro + aquapotas - ale to juz sporo drozej, lub jeszcze inne
Wink robimy restart zbiornika - nie reset )

rastafari
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 31, 2009, 10:25:35 »

Wydaje mi sie ze jest to jakies microsorum, masz go chyba posadzone w podloze (wtedy korzenie gnija i roslina marnieje). Lepiej jest przymocowac do korzenia (cienka zylka), mozna tez (chyba, ale nie mam pewnosci) zostawic w podlozu ale tak by ok 0,5 cm korzenia bylo ponad podlozem.

Mówisz o tej dużej roślinie w tle? Niestety nie mam korzenia. Ew. mam kokos. Ale rybki nie obskubią wtedy korzeni? A te małe roślinki (fot w tym poście, bo w poprzednim coś szwankuje drugi obrazek) to również ten sam gatunek?
Jesli chodzi o nawozy (czy juz cos stosowalas, a jesli to co i ile ?) to jest ich bardzo wiele, ale trzeba metoda prob i bledow sprawdzic co najlepiej sie sprawdzi u Ciebie - bardzo wazne tez jest oswietlenie i jakie masz podloze.

Podłoże jak na fot: jakiś żwirek. Natomiast oświetlenie sprawdzę i napiszę, ponieważ aktualnie nie mam dostępu do akwa. Wcześniej używałem Ferro-Activ i Aqua-Plant firmy Tropical w dawce podanej na butelce. tj. 10 ml raz na dwa tygodnie.
Wink robimy restart zbiornika - nie reset )
Wybacz  Wink

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 31, 2009, 11:01:51 »

Tak, mialam na mysli ta rosline z wiekszymi liskami, moze tez byc na kokosie. Ale widze ze masz jej sporawo i duzo latwiej jest zamocowac na korzeniu, nie sa az tak trudne do zdobycia - i jesli nie sa duze czy bardzo ladne to niedrogie. A jesli chodzi o ta (te) inne nie mam pojecia co to jest (fotka bardzo slaba). Przy tych roslinach ktore masz powinno Ci wystarczyc oswietlenie ok 1W/L wody.
Podloze masz stanowczo za jasne (ryby sie stresuja i nie wiadomo czy dobrze wplywa na parametry wody - czy je mierzysz ? ), za grube i niewiele (tak przynajmniej widac na fotce).
Wiec jesli masz zamiar restartowac to albo kup gotowe (dobre dla wzrostu roslin) lub zastosuj ziemie http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=13481.0

rastafari
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 31, 2009, 17:06:04 »

Ale widze ze masz jej sporawo i duzo latwiej jest zamocowac na korzeniu, nie sa az tak trudne do zdobycia - i jesli nie sa duze czy bardzo ladne to niedrogie
Niedrogie... szczerze mówiąc, w najbliższym sklepie zoo, nie widziałem żadnego poniżej 70 zł. Zresztą, póki co chciałbym to zrobić jak najmniejszym kosztem, ponieważ jak na razie moje przygody z hodowlą rybek tylko płukały mi kieszenie, więc nie chcę zbyt wiele inwestować, by potem znów stracić Wink jeśli polubię akwarium- łatwiej będzie mi wydać na korzeń.
Przy tych roslinach ktore masz powinno Ci wystarczyc oswietlenie ok 1W/L wody.
Na świetłówkach mam oznaczenie LF18W/54-785 1000lm. Z tego wnioskuję, że mają 18W, czyli wypada, że miałbym 36W, czyli sporo za mało...
parametry wody - czy je mierzysz ?
Nie. I niech zgadnę, będę musiał zacząć?  Wink
A i jeszcze mam pytanko. Gdy już wszystko zrobię to muszę roślinkom wyłączać światło na noc? I czy filtr ma pracować, gdy jeszcze rybek nie będzie?

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 31, 2009, 17:32:18 »

Niestety (albo i na szczescie) akwarystyka to droga zabawka, zaluje tylko ze ryby takie tanie - powinny kosztowac (kazda !) wiecej niz sprzet i reszta im potrzebna - nie bylo by wtedy przypadkow trzymania 20 szt po 20 cm w 20 L.
A teraz na powaznie, korzen mozna miec za darmo i to piekny (chyba nie musze pisac jakim sposobem), nie musi to byc korzen zajmujacy Ci 1/3 Twojego akwa. Wystarczy kawalek do ktorego jestes w tanie przywiazac rosline. Czy kiedys patrzylas na Allegro ? Za 10 zl (a czasem i taniej)  mozna zostac posiadaczem pieknego korzenia np. http://www.allegro.pl/item540325209_dwa_piekne_korzenie_do_akwarium_od_zlotowki.html
A jesli chodzi o testy to dobrze sie domyslasz  Grin - Jeśli to ma być akwarium roślinne to przyda Ci się:
 test na GH i KH aby ustalić twardości ogólną i węglanową,
 test na pH, test na NO3 i na PO4 aby panować nad nawożeniem,
czasem test na Fe choc i bez tego tez da się żyć.
 Zawartość CO2 wylicza się za pomocą znanych wartości pH i KH.
  NO2 przydaje się na początku, zaraz po założeniu żeby wiedzieć kiedy wpuścić ryby.
Ale jesli sie dobrze postarasz to w niektorych sklepach robia testy wody za niewielka oplata.
Sa tez testy paskowe 5 w 1 niedrogie ale i niedokladne wiec szkoda kaski

rastafari
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 31, 2009, 20:22:35 »

Jeśli to ma być akwarium roślinne to przyda Ci się:
Nie, to nie ma być akwarium roślinne.

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 31, 2009, 20:27:48 »

Jeśli to ma być akwarium roślinne to przyda Ci się:
Nie, to nie ma być akwarium roślinne.
Ale rybom tez nalezy mierzyc parametry wody !

rastafari
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 31, 2009, 20:37:06 »

W sprawie korzenia
http://www.allegro.pl/item538814717_korzen_do_krewetarium.html
mógłby być?
ew jeszcze ten
http://www.allegro.pl/item538829851_korzen_mangrowiec.html
z krewetkarium mogę do akwa włożyć?
I musiałbym go jeszcze wygotowywać?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2009, 20:39:06 wysłane przez rastafari » Zapisane

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 31, 2009, 20:41:55 »

tak, oba sa ladne

rastafari
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 31, 2009, 20:42:44 »

i swobodnie mogą być w akwa z rybkami? jak je przygotować po zakupie?

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 31, 2009, 20:46:05 »

Wygotowac w roztworze soli i wody (kazde dodatkowe gotowanie [moze byc juz bez soli] zwieksza szanse zatoniecia), kilkakrotnie wyplukac.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: