Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « podłączenie sprzętu w akwarium
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: podłączenie sprzętu w akwarium  (Przeczytany 6712 razy)
daniel1977
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Styczeń 23, 2009, 21:40:35 »

Z doświadczenia wiem (jestem elektrykiem),że  bezpieczniki typu "S" o takich samych charakterystykach (w tym wypadku B) padają bez względu na to czy pierwszy jest 16A a drugi 6A wszystko zależy od tego który w szybszym czasie zareaguje na zwarcie. A najlepiej przed "S dać bezpiecznik topikowy" bezpośrednio za licznikiem
gawron.1983
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Styczeń 24, 2009, 20:24:33 »

jako elektryk moja opinia jest taka że wyłącznik różnicowy jest dobrym rozwiązaniem,ale na załaczonym wyżej przez kolege schemacie nie bardzo będzie spełniał swoje zadanie!a "s" przy takiej instalecji?-czemu ma służyć?! jedynie do ręcznego wyłaczania użądzeń. ja bym proponował bezpieczniki topikowe kture bardzo łatwo indywidualnie dobrać.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #17 : Styczeń 24, 2009, 21:05:01 »

żeby podpiąć prawidłowo wyłącznik różnicowy powinieneś  mięć podciągnięte do akwarium sile. co jest zbędne..

Grin

Siła? jak to zbędna? A jak chcesz potem rybki łowić? Rękawice, 2 elektrody i dajesz....

Sorki za OT, ale nie mogłem sobie darować...  Grin

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
pirydion
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Styczeń 27, 2009, 10:28:40 »

witam.
widzę tu wiele różnych teorii ale żadna z nich nie jest prawdą Tongue. możesz zastosować wyłącznik rużnicowo prądowy ale żeby spełniał on swoją role musiał byś umieścić w akwarium elektrodę połączoną z potencjałem PE czyli ochronnym- no i należało by podłączyć też wszystkie metalowe elementy w obrębie akwarium. Do podłączenia wyłącznika nie trzeba mieć podciągniętej wcale siły, wystarczy jedna faza , N i PE. co do wyłączników typu "S" można kupić o wartości 2A, jednak spełni on swoją rolę tylko wtedy gdy będzie poprzedzał go bezpiecznik topikowy a nie typu"S"- w razie zwarcia wywali obydwie "S-ki"  niezależnie jakie by nie były.   
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: