Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « podłączenie sprzętu w akwarium
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: podłączenie sprzętu w akwarium  (Przeczytany 6719 razy)
daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« : Styczeń 21, 2009, 19:53:20 »

Cześć

No więc mam taki problem, chcę cały sprzęt podłączyć na bezpiecznikach w skrzynce. Co powinienem kupić jak to wszystko podłączyć? Chcę aby każde urządzenie miała swój bezpiecznik a jeden dodatkowy był na listwę 3 gniazdową. Czy stosować tylko bezpieczniki czy może też różniczkę i wskaźnik faz?

1. filtr 35W
2. filtr 15W
3. grzałka 150W
4. światło 2x30W na jednym kablu
5. listwa 3 gniazdowa.

chodzi mi o coś w stylu co ma Sebastian w tym wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=7229.0

s6spn6
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 22, 2009, 10:54:18 »

"różniczkę i wskaźnik faz?"    nie "różniczkę" tylko wyłącznik różnicowy.  i poco ci wskaźnik zaniku fazy ? nie widzę potrzeby

żeby podpiąć prawidłowo wyłącznik różnicowy powinieneś  mięć podciągnięte do akwarium sile. co jest zbędne..
u mnie wygląda sterowanie tak o http://alkaida.pl/akwarium/ster1.jpg  każde górne gniazdko jest na osobnym bezpieczniku. 2 listwy z boku sa na 2 osobnych bezpiecznikach
na dole stateczniki sa na osobnych bezpiecznikach. dodatkowo pokusiłem sie na zamontowanie licznika który pomaga w liczenia zużyciu prądu

potrzebujesz:
Obudowę na bezpieczniki (ilość Pol zależy od ilości wykorzystanych bezpieczników i wyłączników )
Bezpieczniki „S” wystarcza ci B10”
Rozłącznik główny

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #2 : Styczeń 22, 2009, 11:52:44 »

jaki konkretnie rozłącznik główny bo widzę kilka typów. Czyli wg. Ciebie wyłącznik różnicowy jest zbędny tak? Szperając po necie zauważyłem takie coś jak szyna i listwa zero (czy listwa uziemienia) też mi jest to potrzebne?

skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 22, 2009, 12:17:57 »

Wysłany przez: s6spn6
żeby podpiąć prawidłowo wyłącznik różnicowy powinieneś  mięć podciągnięte do akwarium sile.

cóż za bzdura  Wściekły , nie jest potrzebna siła tylko instalacja trzyżyłowa, ale i z instalacji dwużyłowej można w prosty sposób zrobić trzyżyłową

foto zapożyczone z forum elektroda
według mnie wyłącznik różnicowo prądowy to bardzo przydatna sprawa w instalacji elektrycznej akwarium, może nas uchronić przed przypadkowym porażeniem prądem
s6spn6
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 22, 2009, 12:26:42 »

Jeśli masz w domu gniazdko. a w gniazdku masz
Fazę Zero i  Uziemienie (czyli zwykle 230v) to wystarczy ci taki rozłącznik
http://allegro.pl/item529249137_fr_303_rozlacznik_inst_3_faz_63a_100a_lod.html  (fakt faktem 3 fazowy ale jest zwolennikiem rozłączanie całkowitego czyli odłączać fazę zero i uziemienie.)

jeśli masz w domu sile. i do akwarium dołączona. to ten wyzej tez ci zapasuje.

co do

szyny i listwy zero.
sa ona standardowo w każdej skrzynce. elektrycznej. a to 2 listwy metalowe (osobne) do których wpinasz przewody z gniazdek do których potem wpinasz urządzenia. przez bezpieczniki podpinasz jedynie FAZE.

"cóż za bzdura  "   <-- oczywiście można.... Moj błąd.
ale i z instalacji dwużyłowej można w prosty sposób zrobić trzyżyłową  <--- takie cos stosowało sie kolego za komuny i starczy czasów teraz jest to nie dopuszczalne praktykowanie !!!

jeśli takie cos zastosujesz w budynku gdzie masz instalacje 2 przewodowa to możesz sie bardziej spodziewać porażenia niz BEZ zabezpieczane wystarcza najzwyklejsze przebicie na sieci od którego kolwiek lokatora a juz masz zasilanie na przewodzie zerowym. PS. jeśli taki prąd ci sie pojawi na przewodzie zerowym może ci to wybić wyłącznik różnicowy co za tym idzie stanie ci całkowicie sprzęt w akwarium łącznie za napowietrzaniem.

sam osobiście w domu mam 3 wyłączniki różnicowe ile to razy mi juz wybiło
dlatego zrobiłem sobie system powiadamiania SMs-em o awaria zasilania i problemach w akwarium (na zdjęciu powyżej układ z prawym górnym rogu obok licznika)

a dlatego bo miąłem raz sytuacje gdzie padło napowietrzanie przez wyłącznik różnicowy i w nocy nie było napowietrzania ale było dawkowanie co2 i wszystkie ryby rano zbierałem

« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2009, 14:43:16 wysłane przez Emi » Zapisane

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #5 : Styczeń 22, 2009, 12:48:46 »

s6spn6 dzięki za rady ale nie pisz posta pod postem Wink

a ten wyłącznik co pokazałeś na jakiej zasadzie działa coś jak różnicowy?

Aha zapomniałem dodać że całą instalację muszę podpiąć do zwykłego gniazdka z uziemieniem czyli:

wtyczka--->bezpieczniki--->urządzenia

s6spn6
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 22, 2009, 12:59:55 »

co do pisania post pod postem.
niestety forum nie posiada łączenia postów a szkoda.
co do wyłącznika działa na zasadzie takiej wyłączasz nie ma prądu włączasz jest prąd. on jest porostu wyłącznikiem i stosujesz go jako główny który odcina zasilania całkowicie w puszce.

do co podpięcia do gniazdka to niema problemu.

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #7 : Styczeń 22, 2009, 13:05:08 »

ale jest opcja edytuj Wink chcesz coś dopisać to skorzystaj z niej Wink
Czyli on by był jak główny bo widziałem takie główne i myślałem że wystarczy:
http://www.elektro-plast.com.pl/katalog.php4?k=100

czyli różnicowy wyłącznik w przypadku podłączenia wszystkiego zwykłą wtyczką do gniazdka się nie sprawdzi tak?

s6spn6
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 22, 2009, 13:26:43 »

bez problemu tez ci starczy.  tylko tym rozłączasz  faze.

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #9 : Styczeń 22, 2009, 13:41:56 »

on działa na tej samej zasadzie co wyłącznik różnicowy?
czyli rozumiem że on by spełniał funkcję 2 w 1 wyłącznika różnicowego i wyłącznika głównego tak?
mógłbyś sporządzić mi listę wszystkich rzeczy które będę potrzebować?

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 22, 2009, 14:38:06 »

Ja może troszkę z innej strony ...
Jaki jest sens bawienia się bezpiecznikami przy tak niskim obciążeniu Huh Nie jest to przerost formy nad trescią Huh

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 22, 2009, 14:42:38 »

co do pisania post pod postem.
niestety forum nie posiada łączenia postów a szkoda.

Nie ale posiada opcję Zmień jeśli chce się coś dopisać  i moderatorów, których można poprosić o scalenie postów co niniejszym czynię  Wink

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
s6spn6
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 22, 2009, 18:26:04 »

dziękuje "Emi" za scalenie postów...
zgadzam sie jest opcja "Zmień" ale jak juz napisałem w pospiechu 2-go post... niestety nie da sie go usunąć. a jak dodam do poprzedniego psota treść to niestety ale 2-gi post nadal zostanie.

Co do „Jaki jest sens bawienia się bezpiecznikami przy tak niskim obciążeniu  Nie jest to przerost formy nad trescią”

Żeby wybiło ci bezpiecznik jedne w rozdzielni w akwarium niż żeby ci wybiło dany bezpiecznik do którego podpięta jest cala rozdzielnia. Co za tym idzie unieruchomienie wszystkiego.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
niestety wyłącznik głowny nie bedzie działał jak wyłacznik róznicowo pradowy

1.filtr 35W
2. filtr 15W
3. grzałka 150W
4. światło 2x30W na jednym kablu
5. listwa 3 gniazdowa.

Jeśli chcesz każde z osobna…

Rozdzielnia szt. 1   (jest na 6 bezpieczników czyli 5 bezpieczników i jedne wyłącznik główny)
http://www.allegro.pl/item528435264_rozdzielnia_skrzynka_wnekowa_na_6_bezpiecznikow.html

Bezpieczników typu „S” szt. 5
http://www.allegro.pl/item536125546_hit_cenowy_wylacznik_nadpradowy_1p_b_6a_w_wa.html

Rozłącznik szt. 1 jako wyłącznik główny.
http://www.allegro.pl/item535767293_s_301_b_16a_wyl_nadpradowe_1_faz_lodz.html

Gniazda szt. 5 http://www.allegro.pl/item529990908_gniazdo_pojedyncze_z_uziemienie_n_t_hermetyczne.html

Trochę kabla Wink

« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2009, 18:37:17 wysłane przez s6spn6 » Zapisane

daniel1977
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Styczeń 22, 2009, 20:40:54 »

Co do „Jaki jest sens bawienia się bezpiecznikami przy tak niskim obciążeniu  Nie jest to przerost formy nad trescią”
Oczywiści że jest to przerost formy, bezpieczniki typu "S" są zabezpieczeniami nadprądowymi  a przy tak niskim obciążeniu nie spełnią swojego zadania.Największe obciążenie to grzałka 150W  prąd ok 0,65A bezpiecznik do takiej grzałki to 1A nie ma takich S.

"Żeby wybiło ci bezpiecznik jedne w rozdzielni w akwarium niż żeby ci wybiło dany bezpiecznik do którego podpięta jest cala rozdzielnia. Co za tym idzie unieruchomienie wszystkiego."
"S" mają to do siebie ,że słabszy będzie trzymał a mocniejszy padnie .Wszystko zależ od ich charakterystyki
s6spn6
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Styczeń 22, 2009, 22:37:27 »

hmm a nie na odwrót ze słabszy padnie a mocniejszy nie... ??
dlatego poleciłem mu bezpieczniki "B6" czyli bezzwłoczny 6 amperowy.
wątpię aby taki sam miał dane na gniazdko/gniazda w rozdzielnie w domu zapewne masz minimum 16 amper co za tym idzie pierwszy padnie mu 6 apmerowy.
a co do wybijania jeśli grzałka sie przepali to nawet jakby był bezpiecznik B16 to i tak to wywali bo w momencie zwarcia robić sie całkowite zwarcie.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: