Jeśli masz w domu gniazdko. a w gniazdku masz
Fazę Zero i Uziemienie (czyli zwykle 230v) to wystarczy ci taki rozłącznik
http://allegro.pl/item529249137_fr_303_rozlacznik_inst_3_faz_63a_100a_lod.html (fakt faktem 3 fazowy ale jest zwolennikiem rozłączanie całkowitego czyli odłączać fazę zero i uziemienie.)
jeśli masz w domu sile. i do akwarium dołączona. to ten wyzej tez ci zapasuje.
co do
szyny i listwy zero.
sa ona standardowo w każdej skrzynce. elektrycznej. a to 2 listwy metalowe (osobne) do których wpinasz przewody z gniazdek do których potem wpinasz urządzenia. przez bezpieczniki podpinasz jedynie FAZE.
"cóż za bzdura " <-- oczywiście można.... Moj błąd.
ale i z instalacji dwużyłowej można w prosty sposób zrobić trzyżyłową <--- takie cos stosowało sie kolego za komuny i starczy czasów teraz jest to nie dopuszczalne praktykowanie !!!
jeśli takie cos zastosujesz w budynku gdzie masz instalacje 2 przewodowa to możesz sie bardziej spodziewać porażenia niz BEZ zabezpieczane wystarcza najzwyklejsze przebicie na sieci od którego kolwiek lokatora a juz masz zasilanie na przewodzie zerowym. PS. jeśli taki prąd ci sie pojawi na przewodzie zerowym może ci to wybić wyłącznik różnicowy co za tym idzie stanie ci całkowicie sprzęt w akwarium łącznie za napowietrzaniem.
sam osobiście w domu mam 3 wyłączniki różnicowe ile to razy mi juz wybiło
dlatego zrobiłem sobie system powiadamiania SMs-em o awaria zasilania i problemach w akwarium (na zdjęciu powyżej układ z prawym górnym rogu obok licznika)
a dlatego bo miąłem raz sytuacje gdzie padło napowietrzanie przez wyłącznik różnicowy i w nocy nie było napowietrzania ale było dawkowanie co2 i wszystkie ryby rano zbierałem