Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: wybór nawozu...  (Przeczytany 8188 razy)
nati_snk
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 10, 2004, 15:15:18 »

Zakładam nowe akwarium jak w opisie (54l)... Jestem laikiem i chciałam się dowiedzieć jaki nawóz do roślin mam kupić... Jestem amatorką, więc moje wymagania co do niego to:
 :arrow: niezbyt drogi
 :arrow: kompleksowy (wolałabym nie kombinować i mieszać kilku nawozów dla uzyskania zadowalającego efektu...)
 :arrow: dobrze by było, aby był powszechny - w moim mieście nie ma "de facto" prawdziwego sklepu akwarystycznego... :cry:
 :arrow: wybróbowanych przez Was - forumowiczów...
Pozdrawiam, dzięki Wam za pomoc Tongue ...

Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2004, 22:13:25 »

Hmm pierwsze 3 punkty to chyba przeczą sobie nazwajem Smiley

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 10, 2004, 22:42:11 »

To by było zbyt piekne gdyby było.Kazde akwarium jest inne i nie ma takiego nawozu "uniwersalnego".Tu trzeba iść na kompromis i najprawdopodobniej nie ominie cie dodawanie makroelementów.
Możesz spróbować nawozu Planta Garnier Clasic (PGC) cena 21-23zł za 450ml lub Tetra  PlantaMin cena około 28zł za 500ml, obydwa zawieraja mikro i makroelementy.
Przy roślinach z "mocnym" systemem korzeniowym tj np żabienice konieczne bedzie podawanie nawozu pod korzenie.

385 l - dyskowce
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 10, 2004, 23:06:44 »

Bio-florin Tropicala, do dostania w kwiaciarniach, kosztuje koło 5-6 zł.  :mrgreen:

I prosze mi tu nie wyskakiwać że on niedobry, że beee. Używam go z powodzeniem od roku. Musze przycinać kryptokoryny bo mi wyłażą z akwarium.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 11, 2004, 05:58:56 »

W takim razie podam skład bio-florinu bo pewnie Cie skusi cena, porównaj sobie ten skład z innymi nawozami:
5,9% azot całkowity
2,5% azot w formie amidowej
1,8% azot w formie amonowej
1,6% azot w formie azotanowej
3,0% fosfor w formie P2O5 rozpuszczalnej w wodzie
6,5% potas w formie K2O rozpuszczalnej w wodzie

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 11, 2004, 06:56:05 »

Cytat: Tomlsv
W takim razie podam skład bio-florinu bo pewnie Cie skusi cena, porównaj sobie ten skład z innymi nawozami:
5,9% azot całkowity
2,5% azot w formie amidowej
1,8% azot w formie amonowej
1,6% azot w formie azotanowej
3,0% fosfor w formie P2O5 rozpuszczalnej w wodzie
6,5% potas w formie K2O rozpuszczalnej w wodzie

Heh....a gdzie żelazo, mangan, cynk, miedź, kobalt, bor i reszta mikroelementów? :wink:  Jeżeli to jest nawóz tylko makroelementowy z dość znaczną ilością azotu i fosforu to ja bym się bał stosować go w przerybionym akwarium....chyba, że bardzo mocno rozcieńczony. Nie stosowałem go ale jakoś mu nie ufam (lepsza byłaby Symfonia Złota)
Polecam PlanTamin lub PGC, z tym że IMO PGC może być niebezpieczny dla początkującego i zakończyć się inwazją glonów. Na początku trzeba uważać i bacznie obserwować co się dzieje w zbiorniku.

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
nati_snk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 11, 2004, 08:23:04 »

Ktoś polecił mi połączenie Aquaplant + Ferroactiv. A co wy o tym myślicie :?:  :?:  :?: A czy ktoś stosował nawóz sprzedawany na Allegro :?:  :?:  :?: Nazywa się chyba PMDD...

BojaR
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 11, 2004, 12:30:27 »

Cytat: nati_snk
Ktoś polecił mi połączenie Aquaplant + Ferroactiv. A co wy o tym myślicie :?:  :?:  :?: A czy ktoś stosował nawóz sprzedawany na Allegro :?:  :?:  :?: Nazywa się chyba PMDD...

Tak ja uzywam od około miesiąca. Jestem zadowolony z efektów. Inwazji glonów narazie brak a rosliny rosną OK.
Pozdrawiam
BojaR

375l
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 11, 2004, 14:04:57 »

PMDD to już wyższa szkoła jazdy, kupuje się składniki i łączy w ilościach odpowiednich do danego zbiornika, składniki to  K2SO4 ,KNO3 ,MgSO4*7H2O ,mieszanka chellatów : Fe, B, Mn, Mo, Zn, Cu.
Wiec już lepeij kupić poprzez internet Symfonię Złotą (chyba ze amsz w okolicy dobry sklep ogrodniczy), siarczan potasu ( K2SO4 ) oraz ferro activ i sporządzic z tego TMG.

nati_snk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 11, 2004, 14:15:49 »

Na allegro można kupić gotowe PMDD :!:  :!:  :!:  

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31026292

Czy to byłoby skuteczne w miom akwa :?:  :?:  :?:

scolls
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 11, 2004, 19:18:42 »

Wiesz z tym ALLEGRO to uważaj ,może to i dobra receptura ale zależy od doswiadczenia akwarysty.Ja osobiście wole preparaty pewnych firm takich jak SERA czy TETRA.Nieraz warto wydac troche wiecej pieniedzy i mieć pewny produkt niż ryzykować u jakiś "specjalistów".Pozdrawiam. Smiley
nati_snk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 11, 2004, 20:39:32 »

dzięki za rady :!:  :!:  :!:  Tongue

GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 13, 2004, 09:15:22 »

[quote="Duch
Heh....a gdzie żelazo, mangan, cynk, miedź, kobalt, bor i reszta mikroelementów? :wink:  Jeżeli to jest nawóz tylko makroelementowy z dość znaczną ilością azotu i fosforu to ja bym się bał stosować go w przerybionym akwarium....chyba, że bardzo mocno rozcieńczony. [/quote]
Kolega Tomlsv zapomniał napisać. Mam przed sobą BioFlorin i są wymienione te wszystkie mikroelementy, chociaż brak podania ilości procentowej.
Uwaga: BioFlorin w hurtowni widziałem po 2,50 PLN za 500 ml!!!. Maja również pokarmy Tropicala w małych opakowaniach po 1,50!!!.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
nati_snk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 13, 2004, 13:18:14 »

A gdzie konkretnie jest ta hurtownia, gdzie to widziałeś :?:  :?:  :?: Odpowiedz jeśli jesteś z Krosna na Podkarpaciu... (wiem, że jest kilka Krosn i nie wiem, z którego jesteś...  :oops: )

Hammer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 14, 2004, 06:08:03 »

hej nati_snk Wink ja dalej jestem za tym abyś najpierw spróbowała z połączeniem Awuaplantu i Ferroactiv, to bardzo popularne połączenie Wink A co za tym idzie skuteczne, do amatroskich zastosowań zupełnie wystarczy a nawet pozwili ci zrobić małą dżunglę Wink
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: