taki_sobie
Nowy

|
 |
« : Styczeń 17, 2009, 21:08:35 » |
|
Witam przy okazji porzadkow "wykrylem" ostatnio stare akwa 60l woda juz sie kisi niedlugo bedzie duzo zielska do srodka i teraz pytania o obsade:
-> myslalem o:
ramirezki x2 razborki klinowe x8 kiryski panda x5 otoski x2
krewetki red cherry x4 - x6
-> czy taka kombinacja to aby niezaduzo do takiego akwa a jesli nie to co by mozna jeszcze dorzucic ?
=> jako ze narazie woda sie kisi to pierwsze ryby wyladuja wsrodku dopiero za jakies 2 tygodnie i tu pytania kolejne:
->w jakiej kolejnsoci je wpuszczac bo myslalem o tym zeby:
1) wrzucic stadko razbor 2) po jakims tygodniu dorzucic kiryski 3) po kolejncyh paru dniach otoski i krewetki 4) na koniec po kolejnym tygodniu ramirezki
wydaje mi sie ze takie odstepy czasowe pozwola na rozwoj bakteri dozwiekszajacej sie ilosci "ladunku biologicznego" ryb a wrzucenie terytorialnych ramirezek na koniec niespowoduje wojen z nowo dorzucanymi rybami w wypadku gdyby byly pierwsze.
Podsumowujac :
-> czy ta obsada jest ok ew. co zmienic i dlaczego -> czy ramirezki podgryzaja rozliny a jesli tak to jakie bo planuje mocno zielone akwarium
|
|
|
|
|
|
|
|
|
izago1
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 18, 2009, 09:03:02 » |
|
Pierwsze bym wrzucila krewecie, zeby sobie troszke podrosly zanim inne rybki zostana wpuszczone. Na koncu ramirezki, jak pisales, reszta obsady chyba bez wiekszego znaczenia. Juz nic nie dokupuj, taka obsada wystarczy, zwlaszcza ze planujesz gesto zarosniete akwa! Powodzenia!!  Na reszte pytan nie znam odpowiedzi...
|
|
|
|
|
|
 54l 6xneon czerwony 3xgupik endlera 5xotosek 5xkirysek pando podobny 2+1 pielegniczka ramirezi 
|
|
|
taki_sobie
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 21, 2009, 22:33:26 » |
|
Nikt inny niepomoze ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chudy89
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 22, 2009, 00:54:43 » |
|
To może ja jeszcze dorzuce swoje trzy "chude" trzy grosze:D Generalnie ilościowo mysle ze ok, troche mi sie gryzie razbora z ramireza bo to Azja, i Amazonia(z racji ze ostanio jakos mnie do biotopów ciągnie:D). Na pewno liczbe otosków do 5 zwiększył. Co do kolejności wpuszczania ostanio do baniaka powinny wejść Ramierezy, i otoski a szcegónie te ostatnie. Ryby te są bardzo czułe na jakość wody. Otoski muszą miec juz ustabilizowane akwa, bez wahań no3, które musi byc cały czas stabilne i nisikie <15. Ja wpuściłem za wszcześnie i z 6 został 1...Pamiętaj też o regularnych podmianach, ja na początku to zaniedbałem i padł mi samiec Ramirezy. Wysiadły mu nerki, dostał wytreszczu i na ratunek było już za późno. P.S Ramirezy nie ruszają roślinek:]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
taki_sobie
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 22, 2009, 03:08:01 » |
|
thx za odpowiedz, w sumie biotopowo nawet niemyslalem, czy taki sklad z ameryki poludniowej (poza krewetkami) pasuje:
ramirezki x3 (1+2) inessy x8 kirysek panda x5 otosek x4
krewety red cherry x4
no3 przy duzej ilosci roslin i co2 z bimbrowni powinno niebyc jakies drastyczne ale zaczalem sie wachac czy nienapowietrzac dodatkowo bo filtr kaskadowy fzn-1 moze niewystarczyc w nocy przy bimbrowni dzialajacej 24/7 ?
testy na dniach powinny dojsc wiec zaczne napewno badac parametry takie jak no3 pomiedzy kazdymi kolejnymi wpuszczeniami ryb :>
edit:
zapomnialem jeszcze o pytaniu o temp:
-> czy 25 stopni bedzie optymalne dla tego zestawu ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2009, 03:16:28 wysłane przez taki_sobie »
|
|
|
|
|
Chudy89
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 22, 2009, 10:23:15 » |
|
25 st. będzię ok. Jedyna poprawka na obsade do parka Ramirez, ich nie trzyma się w grupach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jaaasiek
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 22, 2009, 16:50:11 » |
|
bimbrownia nie powinna chodzić 24 godziny na dobę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mataertest
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 22, 2009, 16:57:08 » |
|
po pierwsze ramirezki żyją w parach więc nie kupuj haremu po drugie krewetki i ostoski to stworzenia stadne więc minimum to 6 sztuk może byc więcej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 22, 2009, 16:57:48 » |
|
bimbrownia nie powinna chodzić 24 godziny na dobę jasne że powinna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
taki_sobie
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 22, 2009, 17:34:21 » |
|
Podsumowujac:
ramirezki x2 inessy x10 kirysek panda x5 otosek x4
krewety red cherry x4
-> otosow i kreweci wystarczy po 4 zreszta kreweci pewnie szybko sie zrobi wiecej i bede si ich musial jakos pozbywac -> bimbrownia niby czemu nie 24/7 w niczym nieprzeszkadza a podlaczanie i odlaczanie niedsoc ze uciazliwe to powoduje duze straty na co2
a co z tym napowietrzaniem dodatkowym potrzebne czy nie ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jaaasiek
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 22, 2009, 19:20:37 » |
|
-> bimbrownia niby czemu nie 24/7 w niczym nieprzeszkadza a podlaczanie i odlaczanie niedsoc ze uciazliwe to powoduje duze straty na co2
bo zbyt duże stężenie co2 może zaszkodzić rybom weź pod uwagę że w nocy rośliny nie przeprowadzają fotosyntezy czyli cały dwutlenek węgla wyprodukowany przez ryby,rośliny i bimbrownie zostaje w wodzie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luk193
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 22, 2009, 19:23:28 » |
|
Napowietrzacza nie podłączaj bo to całe CO2 zmarnuje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 22, 2009, 19:26:56 » |
|
-> bimbrownia niby czemu nie 24/7 w niczym nieprzeszkadza a podlaczanie i odlaczanie niedsoc ze uciazliwe to powoduje duze straty na co2
bo zbyt duże stężenie co2 może zaszkodzić rybom weź pod uwagę że w nocy rośliny nie przeprowadzają fotosyntezy czyli cały dwutlenek węgla wyprodukowany przez ryby,rośliny i bimbrownie zostaje w wodzie i dochodzą skoki ph...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|