Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « PODMIANA WODY W AKWARIUM
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: PODMIANA WODY W AKWARIUM  (Przeczytany 5570 razy)
JUNKERS
Nowy
*

« : Styczeń 17, 2009, 17:23:43 »

Witam, jestem poczatkujacym akwarystą i chce podmienić 20%/30% wody w moim akwa (60L), chce to zrobić profesjonalnie (prosze o pomoc) bo ostatnio jak to zrobiłem to woda mi zamętniała  Cry ktoś mi powiedział że zanim to zrobie musze nowa wode odstawić na 24h aby chlor wyparował a filtr wypłukać wodą z akwarium ?!*# Huh
Zgóry dziękuje wszystkim akwarystą za pomoc, pozdro
patryk1708
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 17, 2009, 17:26:50 »

nowa wode odstawić na 24h aby chlor wyparował a filtr wypłukać wodą z akwarium

dokładnie tak Wink

pejot
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 17, 2009, 17:39:56 »

Witam. Wzystko jest ok,  ale napisz kiedy założyłeś akwa. Jeśli woda mętnieje to myślę, że masz jeszcze nie dojżałe akwarium. Jeśli mam rację to odpóść sobie podmianę na jakieś 14 dni i powinno być ok. Jeśli nie to pisz.
JUNKERS
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 17, 2009, 19:13:32 »

wiem o tym że woda  musi dojrzeć (chyba jakieś 2 tygodnie ) ,akwa założyłem 1 stycznia, a ja poprostu nie chce piopełnić błędu tego co wtedy, po moim błędzie dopiero dowiedziałem sie o odstaniu wody i płukaniu filtra w wodzie z akwa, chce się poprostu upewnić od Was, czy jak się dostosuje teraz do tych dwóch zasad to nie popełnie  znowu jakiegoś błędu Huh
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 18, 2009, 11:48:09 »

Filtr płucz jak spadnie wyraźnie w nim przepływ,lub będzie bardzo zanieczyszczony.Co tydzień to chyba jest za często,czym żadziej go płuczesz to lepiej dla całego ekosystemu znajdującego się w akwarium.Oczywiście płuczemy w wodzie z podmian(akwariowej).Woda w akwarium dojrzewa nawet 4tygodnie,więc u ciebie mogło to jeszcze nienastąpić do końca,tym bardziej że płukałeś filtr i z tąd ten zakwit.Napisz czy masz już ryby,możesz dolewać preparat Sera Nitrivec,który przyspieszy ci nieznacznie dojrzewanie i pomoże uniknąc zakwitów wody Smiley

JUNKERS
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 18, 2009, 22:16:44 »

mam już ryby i używam Sera Nitrivec, pomogło! Teraz już wiem jak będe podmieniał wode i na co musze uważać. Dziękuje za pomoc.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: